Yaratıcılığınızı konuşturabileceğiniz oyunlar arasına yeni bir tanesi daha ekleniyor gibi görünüyor. Main Assembly, şu ana kadar oynadığım, yaratıcılığı en çok konuşturan oyunlardan bir tanesi oldu. Main Assembly isimli bu yeni yapımın bana neler hissettirdiklerini ve bizlere neler sunduğunu inceleme yazım boyunca anlatmaya çalışacağım. Fakat Main Assembly inceleme yazımın detaylarına geçmeden önce belirtmeliyim ki, oyunu oynarken cidden çok eğlendim.
Main Assembly nasıl bir hikayeye sahip?
Aslında, hikaye odaklı bir oyun değil ama ufak tefek de olsa hikaye diyebileceğimiz bir şeyler bulunuyor. Drone oluyoruz oyunda ve bizlere yapılan testleri, olabildiğince başarılı bir şekilde geçmek için yaratıcılığımızı kullanıyoruz. Evet, olay tam olarak bu. Bu testlerin sunduğu yıldızların tamamını toplamak gerekiyor. Ne kadar yıldız, o kadar teknoloji demek oluyor.
Oyunun şu anki aşamasında toplamda tam olarak 106 yıldız bulunuyor. Bu testleri tamamlayarak, birtakım eşyalar açıyorsunuz. Genel olarak 3-5 yıldızda bir teknoloji açılıyor. Bu yeni teknolojileri açarak, girdiğiniz bölümleri daha rahat geçebiliyorsunuz. O yüzden, teknolojileri açmaya odaklanarak oynamanız gerekiyor denilebilir.
Oynanış konusunda neler sunuyor?
Oynanış konusu gerçekten çok detaylı. İnanılmaz detaylı. Öyle kompleks sistemler var ki, yer yer çıldırdım. Ben basit işlerin adamıyım ama insanların neler yaptığını görünce gözlerime inanamıyorum. Adamlar sabit duran dronelar, efsane yarış arabaları vesaire yapıyor. Sanırım oyunda aerodinamik de yer alıyor. Yani, bir şey icat ederken cidden dikkat etmeniz gereken çok fazla şey var.
Diyelim ki, birkaç kutu var ve sizin bu kutuları belli bir yere taşımanız gerekiyor. Hemen kendinize bir forklift tasarlıyorsunuz. Tabii, eğer benim gibi cinslik peşinde olan biriyseniz, adını, "NOM NOM NOM" koyduğum araç gibi şeyler yapabiliyor ve yine işinizi görebiliyorsunuz. NOM NOM NOM hemen yukarıda yer alıyor. O gördüğünüz uzun şeyleri dudak gibi kullanıp, aracın ortasındaki boşluğa dolduruyorum her şeyi. Sonra, NOM NOM NOM'un sahip olduğu roketleri kullanarak hızlanıyor veya yükseliyor, engelleri geçerek teslimatı gerçekleştirmem gereken yere rahatça ulaşıyorum. Tamam, o kadar rahat olmuyor ama oluyor bir şekilde.
Oyunda neler yapabiliyoruz?
Oyunda yapabileceklerinizin haddi hesabı yok. Çok ciddiyim bu konuda. Kullanmak istediğiniz her türlü aracın, her türlü ince ayarını yapabiliyorsunuz. Öyle sabit bir şase ya da kasa yok oyunda mesela. Her türlü eğim, büküm, uzatma işi yapabiliyorsunuz. Kasayı tamamen istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Ardından, ister kompleks, isterseniz de basit sistemlerle aracınızı oluşturuyorsunuz. Ben daha çok basit sistemler yaparak geçtim hep. Özellikle matematik veya mühendislik okuyorsanız, yaratıcılığınızı konuşturabileceğiniz bir sürü şey olduğunu belirtmeliyim.
Main Assembly, oyunculara sunduğu parçalarla birlikte bir sürü şey yapma imkanı sunuyor. Toplamda 65'ten fazla parça bulunuyor oyunda ve bu daha Erken Erişim'de olan hali. Parçalardan bazıları jet motoru, roket, forklift. Fakat bazı parçalar var ki, tam böyle ince ayar çekmelik. Mesela, Speedometer, jiroskop, akıllı sensör, piston ve benzeri şeyler bulunuyor. Kits kısmında, hazır birkaç parça da yer alıyor. Boom box, bacak, forklift ve benzeri birkaç şey hazır olarak bekliyor. Elbette, Kits kısmında bulunanlardan ibaret değil yapılabilecekler. Yaratıcılığınızı konuşturarak çok daha fazlasını yapabilirsiniz.
Başka neler söyleyebilirsin?
Dilerseniz yapmış olduğunuz araçları Steam Workshop üzerinde de paylaşma şansına sahipsiniz. Hem de tek tuşla. Basıyorsunuz yükleniyor. O kadar kolay yani. Eğer dilerseniz ve yardım isterseniz, yine Steam Workshop üzerinde birçok araç bulunuyor. Onları indirip kendinize göre özelleştirip kullanabilirsiniz. Fakat, birinin aracını indirdikten sonra biraz değiştirip geri yükleyecekseniz, bence en azından sahibinden bahsetmekte fayda var. En azından emeğine saygımızı göstermiş oluruz. Tıpkısının aynısı olan ve yorumlarında gerçek yaratıcıları gördüğüm bir sürü araç oldu.
Eğer arkadaşlarınızla oynamak istiyorsanız, öyle bir şansınız da bulunuyor. Fakat, açıkçası multiplayer oynamayı hiç denemedim. Ben pek sevmiyorum çok oyunculu modları. Çok oyunculu modlarda, arkadaşlarınızla yaptığınız araçları yarıştırabiliyorsunuz. Bu, eğlenmek için cidden güzel bir yol. Çünkü, tek başınızayken bile saçma sapan araçlar çıkarıp fazlasıyla eğlenebiliyorsunuz. Birden fazla kişiyle olunca tadından yenmez.
Main Assembly nasıl bir sistem istiyor?
Main Assembly oynayabilmek için pek de öyle sağlam bir sisteme ihtiyacınız yok. Ortalama bir PC ile fazlasıyla rahat oynayabileceğiniz bir oyun. Zaten görsellerden görebileceğiniz üzere gerçekçi görsellik üzerine kurulu bir oyun değil. Tabii, görselliği yine de çok güzel, ona bir lafım yok. Daha çok oynanış üzerine kurulu olan bu yapım, doğal olarak büyük bir sistem de istemiyor. Hemen aşağıda paylaştım Main Assembly sistem gereksinimlerini. Dilerseniz bir göz gezdirip kafanızda kendi PC'niz ile karşılaştırabilirsiniz.
Main Assembly sistem gereksinimleri (MİNİMUM):
- 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
- İşletim Sistemi: WINDOWS 7 (64-bit)
- İşlemci: Intel Core™ i3-4160 ya da AMD eşdeğeri
- Bellek: 4 GB RAM
- Ekran Kartı: NVIDIA GeForce® GTX 750 ya da AMD eşdeğeri
- Depolama: 3 GB kullanılabilir alan
Main Assembly sistem gereksinimleri (ÖNERİLEN):
- 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
- İşletim Sistemi: WINDOWS 7 (64-bit)
- İşlemci: Intel Core™ i5-4460 ya da AMD eşdeğeri
- Bellek: 8 GB RAM
- Ekran Kartı: NVIDIA GeForce® GTX 970 ya da AMD eşdeğeri
- Depolama: 3 GB kullanılabilir alan
Oyunu oynadığım PC’nin donanımı:
- İşletim sistemi: Windows 10 64-bit
- CPU: Intel i9 9900K @3.6GHz
- GPU: Asus Turbo 1080 Ti
- RAM: 2x16GB 3000MHz CL15
- Anakart: Asus ROG Strix Z390-E Gaming
- SSD: Samsung Evo 970 250GB
- Monitör: AOC AG273QCX
Main Assembly inceleme sonucu nedir?
Benim tecrübelerime göre Main Assembly inceleme sonucu cidden iyi denilebilir. Oynarken cidden fazlasıyla eğlendim. Yeri geldi yaratıcı davrandım, yeri geldi eğlendim ve saçmaladım. Fakat bir şekilde o yıldızı aldım. Yıldız önemli. Kompleks sistemler yapmadan bile oyunu tamamlayabiliyor olmak güzel bir avantaj. Çünkü herkes mühendis değil ve herkes matematik falan bilmiyor.
Fiyat açısından da can sıkıcı bir yanı yok. Normalde 60 TL fakat şu an çıkışa özel olarak %10 indirimle 54 TL gibi bir fiyata sahip. Ayrıca, oyunun Erken Erişim'de olduğunun da altını çizmekte fayda var. Yani, ilerleyen zaman içerisinde çok daha yeni içerikler görmemiz mümkün. Geleceğin mühendislere hitap eden Minecraft'ı olabilecek potansiyele sahip.