Avatar
Yazar: Erkut Köse, Editör Yazım tarihi: 20.12.2011

Her sene aşağı yukarı aynı dönemde yeni bir iPhone ile karşımızda olmayı başarıyor Apple. Bu sene ise biraz daha değişik oldu. Steve Jobs'un ölümü üzerine Tim Cook'un CEO olması kafalarda bazı soru işaretleri oluşmasına neden olmuştu. Kimi insanlar bunun Apple'ın sonu olduğunu düşünse de, çoğu insan için pek büyük bir değişim arz etmiyordu.

Tarihler 4 Ekim'i gösterdiğinde ise 4S duyuruldu. Aslında 4S'in duyurulacağı zaten ortadaydı. Ancak iPhone 5 duyurulmasını bekleyen çoğu kişi hayal kırıklığına uğradı. Radikal bir değişim göstermeyen tasarım ve özellikleriyle çoğu kişinin tepkisini topladı. Peki gerçekten böyle miydi? Şimdi iPhone serisinin bu yeni üyesini daha yakından inceleyip bunu hep beraber göreceğiz.

Donanımsal değişiklikler

Daha hızlı işlemci, akıllı asistanımız siri, daha başarılı bir kamera ve anten sorununun devrimsel çözümü çift anten ile karşımıza çıkan iPhone 4s, aslında iPhone 4'ten kesinlikle çok daha farklı bir cihaz. İçinde bulunan A5 işlemci, iPad 2'de kullanılan işlemci ile aynı. Ancak iPhone 4s'in işlemcisinin saat hızı 800 MHz, iPad 2'nin işlemcisi ise 1 Ghz saat hızına sahip.Buna rağmen iPhone 4'den %73'e varan bir farkla daha hızlı olduğunu da söyleyebiliriz.

Cihazın RAM'i iPhone 4 ile aynı kalmış yani 512 MB bir RAM'e sahibiz. Ancak bunun eksikliğini hissetmiyorsunuz, zira iOS'un başarılı optimizasyonu sayesinde uygulamalarda ve multitasking özelliğini kullanırken herhangi bir takılmayla karşılaşmıyorsunuz. Bunun yanısıra yeni iPhone'un maksimum depolama alanı olan modeli ise 2 katına çıkarılmış ve 64 GB olmuş.

Ekranının küçüklüğü nedeniyle eleştirilere maruz kalmasına rağmen Apple bu konu hakkında herhangi bir değişikliğe gitmemiş. Yine 3.5 inch ekrana sahip telefon 960 x 640 Retina ekran ile birlikte geliyor. Ekranın bu boyutu bazı kişilerce beğenilebilir, ancak günümüz telefonlarının 4 inch gibi boyutlarda olduğunu düşünürsek iPhone'un da ekranını biraz büyütme vaktinin gelmiş olduğunu görüyoruz.

Anten sorununa çare olan çift anten teknolojisi ise dünyada bir ilk olarak bu yeni modelde mevcut. Konuşma sırasında bağlantının düşük olduğunu algılayan cihaz, iki anten arasında geçiş yaparak kesintisiz bir telefon görüşmesi sağlamaya çalışıyor. Bu konuda bazı şikayetler olsa da iPhone 4'ün anten sorunundan sonra ilaç gibi geldiğini söyleyebiliriz.

Siri

Duyurulduğundan bu yana iPhone 4S'in en çok merak edilen özelliği Siri oldu. Daha önce Android telefonlarda da örneğini gördüğümüz sesli asistanlardan ne gibi farklar sunacağı merakla beklenirken, Siri için yayımlanan video da herkesi heyecanlandırmaya yetti.

Siri tam anlamıyla sizin bir yardımcınız. Bir telefondan isteyebileceğinizden çok daha fazlasını size sunmayı başaran bir yazılım. Örneğin acıktınız ve nerede yemek yiyebileceğinizi bilmiyorsunuz. Siri'ye yakındaki restorantları göstermesini isterseniz size en yakın restorantları listeler ve yerlerini de harita da işaretler.

Tabii ki Siri'nin marifetleri bunlarla sınırlı değil. 1 lt suyun kaç bardak ettiğini, güneş ile dünya arasındaki mesafeyi veya herhangi bir tarihin hangi güne karşılık geldiğini sorabilirsiniz. Bunların yanında elbette ki birini arayabilir, mesaj gönderebilir, ajandanıza buluşma tarihi ekleyebilir, müzik çalabilir, eve bulunduğunuz noktadan nasıl gidebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Siri akıllı bir asistan olduğundan dolayı ona sadece soru sormayabilir, onunla sohbet de edebilirsiniz. Halini hatrını sorup, muhabbet ederek eğlenebilirsiniz. Asistanımızın bazı konularda kırıcı olduğunu ve size laf sokabileceğini de unutmamanız gerek tabii ki. Ee asistan da olsa herkesin bir dayanma sınırı var değil mi?

Kısacası Siri ile yapabileceklerimiz saymakla bitmeyecek kadar çok. Sistem Apple sunucularına bağlı olarak çalışıyor, dolayısıyla siri kullanmanız için 3G bağlantısına ihtiyaç duyuyorsunuz. Siri hizmetine bağlanmak için iPhone'unuzun Home tuşuna basılı tutmanız yeterli.

Özetle bu özellik iPhone 4S'in can damarı diyebiliriz. Apple'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla eski iPhone'lar için Siri'yi uyarlamayacağını açıklamasıyla sadece iPhone 4S'te kalması, yeni iPhone'u özel kılmıştı. Gelecek iOS güncellemeleriyle geliştirilmesi beklenen özelliğin, yeni iPhone modellerinde de yeni özellikler eklenerek ve daha gelişmiş bir halde karşımızda olmasını bekliyoruz.

Performans

"Şu ana kadar çıkmış en iyi iPhone" olarak lanse edilen cihaz, performans olarak da rakiplerinin önüne geçmeyi başarıyor.Güçlü işlemcisi ve iOS 5 ile birlikte yine oldukça stabil bir telefon ortaya çıkarmayı başarıyor Apple.

Bu konuda söylenebilecek ne kadar şey var bilmiyorum, ilk çıkardığı telefondan bu yana performans konusunda hiçbir ödün vermeyen Apple, yine yapacağını yapmış diyebiliriz. İnternette gezinme hızının gözle görülür bir biçimde arttığı ve uygulama açılış sürelerinin kısaldığı ise rahatlıkta görülebiliyor. Ayrıca Siri gibi yeni özelliklerin de başarılı bir şekilde çalıştırıldığını ve herhangi bir takılma yaşanmadığını belirtelim.

Batarya

iPhone 4s'in en fazla konuşulan konularından biri de pil konusu. Yeni iPhone selefiyle benzer pil sürelerine sahip olmasına karşın, yazılımsal nedenlerden dolayı bir süredir sorun yaşıyor. Son çıkan iOS 5.0.1 güncellemesi her ne kadar bu sorunu düzeltse de bazı kullanıcılar halen bu sorunlarla boğuşuyor.

Bu sorunun düzeleceği varsayımında bulunarak pil sürelerinden kısaca bahsedelim. Yeni iPhone 4S 200 saatlik bir bekleme süresine sahip. Bu süre iPhone 4'de ise 300 saat civarında. 3G üzerinden 8 saat gibi bir konuşma sağlayan yeni iPhone, bu yönüyle eski modellerin de önüne geçmeyi başarıyor. Bunların yanında 14 saat 2G konuşmaya, 6 saat 3G üzerinden internete girmeye ve 9 saat boyunca WiFi üzerinden internete bağlı kalmamıza da olanak sağlıyor. Ancak dediğimiz üzere pil konusunda Apple bu aralar epey dertli. Yakın zamanda bu soruna yönelik yeni bir güncelleme daha çıkarılacağı düşünülüyor.

Cihaza gücünü veren lityum iyon polimer pil, eskisi gibi yine cihazın içine gömülü olarak geliyor. Şarj etmek için ise USB veya şarj aletini kullanmamız mümkün.

Sonuç

Apple'ın şu ana kadar çıkarmış olduğu en iyi cihaz olduğu konusunda herhangi bir tereddütümüz yok. Ancak daha iyi olabilirmiydi? Elbette. Zira insanların Apple'dan beklentileri herzaman daha üst noktalarda oluyor.

Ancak şunu da belirtmemiz gerekirki firmanın politikası genel olarak böyle işliyor. Atılan büyük bir adımın ardından ara bir model piyasaya sürülüyor. iPhone 4s'de böyle bir ara model. Devrimsel yenilikler içermeyen cihazın en büyük artıları işlemci kanadında ve sesli yönetim sisteminde gerçekleşmiş diyebiliriz.

Sonuç olarak eğer bir iPhone 4 sahibiyseniz ve bu modeldeki özellikler sizin için büyük anlamlar ifade etmiyorsa diğer bir modele kadar beklemekte fayda var. Ama eğer yeni bir telefon almak istiyorsanız veya mevcut iPhone modelinizden daha gelişmiş bir cihaz istiyorsanız almanızı tavsiye ederiz.

 

 

 

 

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.