Avatar
Yazar: Emrah Subaşı, Editör Yazım tarihi: 20.03.2018

Düşündüğümüzde; uzaya fırlatılan roketlerin, fırlatılma anları merakla izlendiğini hatırlıyoruz ama bu fırlatılışların hiç birisinin Avrupa’dan yapılmadı dikkatimizi çekmiyor. Eski Sovyetler Birliği sınırlarında kalan günümüzdeki ülkeleri saymazsak tabii. Zaten dağılan Sovyet ülkeleri de coğrafi açıdan Asya Kıtasında kalıyorlar. Avrupa’nın tüm gelişmiş özelliklerine rağmen uzay konusunda atılımları ya görülmüyor ya da Amerika Birleşik Devletleri ile beraber yürütülüyor. Bu konuya kafa yoran bazı İngiliz politikacıların çabasıyla uzay üssüne dair hazırlıklara başlanmıştı. Şimdiyse; İngiltere tarafından, Avrupa’nın ilk uzay üssü inşası için yeni bir adımın daha atıldığını öğreniyoruz.

ingiltere Uzay üssü

ingiltere Hükumeti, uzay üssü için iddialı konuşuyor.

İngiltere Hükumeti tarafından hazırlanan uzay endüstrisi yasası yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre İngiltere Hükumeti; 2020 yılına kadar uzay üssü inşa etmek için gerekli hazırlıkları yapabilecek. Yani Avrupa’nın ilk uzay üssünün inşa edilmesi için, yasal bir engel kalmadığını anlıyoruz. Aslına bakarsanız İngiliz politikacılar tarafından, uzay üssünün 2018 senesinde tamamlanacağı sözleri verilmişti ama çoğu ülkede olduğu gibi sözlerin tam zamanında tutulması pek rastlanan bir durum olmuyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İngiltere Hükumeti Bilim Bakanı Sam Gyimah; hükumetin, iddialı bir sanayi stratejisi ile yeni teknolojiler, altyapılar, araştırma geliştirme çalışmaları dahil olmak üzere, ticari alandaki fırsatları değerlendirmek adına sektörle birlikte çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Projenin İngiltere'nin sınırlarını genişleteceğini ve yeni yollar açacağını ekleyen bilim bakanı, uzay endüstrisinde lider konuma geleceklerini iddia etti. Öte taraftan belirtelim, bu projede İngiltere’nin birinci amacı; kendi uzay mekiklerinden çok Avrupa ülkelerine ait uydu fırlatışlarını tekeline almak olacaktır.

Avrupa’nın ilk uzay üssünün İngiltere’de inşa edilecek olması, öncelikle İngilizleri memnun edecektir tabii. Yıllardır bir uzay fırlatılışını canlı izlemek isteyen çok sayıda kişinin var olduğu biliniyor. Ayrıca İngiltere’de konuyla ilgili pek çok eleştirinin yapıldığını, böyle bir adımın yapılması için geç kalındığını hatırlatalım. Bilindiği üzere Amerika Birleşik Devletleri aya çıkardığında takvimler Temmuz 1969 senesini gösteriyordu. Yani proje tamamlanmasının ön görüldüğü 2020 tarihinde, aradan 50 yılı aşkın bir süre geçmiş oluyor ki bu da geç kalındığına dair eleştirileri bir anlamda haklı çıkarıyor. Bakalım bu uzay üssü gelişmesine Amerika Birleşik Devletleri ve NASA nasıl bir tepki gösterecek?

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.