Avatar
Yazar: Ayberk Yatağan, Editör Yazım tarihi: 11.06.2013

Pakistan'ın yeni bilişim ve teknoloji bakanı, Web devi Google'ın video paylaşım sitesi Youtube'daki "dine aykırı ve sakıncalı" materyalleri kaldırmaması halinde ülkede Google'ı yasaklayacaklarını açıkladı.

The Times of India'ya göre, ülkede zaten yasaklı olan Youtube'un yanında Google'ın tümden yasaklanma ile karşı karşıya kaldığı söylendi. "Sadece bizim anlaşmamızın düşmesine bakar" diyen Khan, ayrıca yine The Times of India'ya göre, eğer bu tavırlarını değiştirmezlerse, Google'ı bloklayacaklarını ve Google dışında bir çok kullanılabilir arama motoru olduğunu belirtti.

google-haber

Youtube ülkede, 17 Eylülde "Innocence of Muslims" (Masum Müslümanlar) adlı videoya Orta Doğu'daki tepkilerden sonra engellendi. Video'da Hz. Muhammed'i kötü bir şekilde betimlemişlerdi. Fakat bu engelleme Youtube'un Pakistan'da ilk engellenmesi değildi, 2008'de yine "İslamı Eleştirme" videolarından sonra tekrar bloklanmıştı.

Pakistan ayrıca, diğer popüler siteleri de bloklamış durumda. Mayıs 2012'de Twitter'ı "dine aykırı" içeriklerden dolayı, ve Facebook'u yine 2010'da aynı sebepten engellemişti.

Khan, eğer Youtube'un Pakistan ülkesine özel içeriklerini düzenlerse engelin kaldırılacağını da söyledi.

youtube-logo

Khan, "Bakanımız bu kararlardan sorumlu ve en kısa zamanda Youtube'un ülkede tekrar açılacağının garantisini vermek de bizim sorumluluğumuzda" derken Dawn Haber Ajansı'na göre "Herhangi bir etik sorun olmadığı sürece Youtube'u açtırmak için gerekirse ekstra para da verebiliriz" dediği öne sürüldü.

Fakat Pakistan'ın Daily Times gazetesi Google'ın diğer ülkelerde uyguladığı filtrelemeyi Pakistan için yapmadığını söyledi.

Google Malezya İletişim ve Halkla İlişkiler başkanı Zeffri Yusof, Daily Times' a "Biz dünya çapında 49 ülkede insanlar için daha uygun olan bölgesel içerikler sunuyoruz ve gerektiğinde ülke kurallarına da uyuyoruz" şeklinde demeç verdi.

Daily Times'a göre Pakistan'ın hala bölgeselleştirilmiş içerikli Youtube'a sahip olmamasının nedeni,  bölgesel içerik yaratacak kişiler ve bölgesel kanunları araştırmanın uzun sürmesiymiş.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.