Avatar
Yazar: Alper Dalan, Editör Yazım tarihi: 28.06.2021

Nintendo Switch platformu için yakın zamanda çıkmış olan Game Builder Garage, eğlenceli zamanlar geçirmemi sağlamış olsa da, ne yazık ki birkaç eksik ile kalbimi kırdı. Direkt konuya girmiş gibi oldum, evet ama cidden en baştan bunun altını çizme gereksinimi hissettim kendimde. Game Builder Garage inceleme yazım boyunca olabildiğince, bu yapımın bizlere neler sunduğundan bahsetmeye çalışacağım. Dahası da, bir özelliğin eksikliğinden dolayı neden kalbimin kırıldığını da belirteceğim. Çünkü görmezden gelebileceğim bir şey değil pek. Her neyse, daha fazla dert yanmadan Game Builder Garage inceleme detaylarına geçelim.

Game Builder Garage inceleme

Game Builder Garage nedir?

Game Builder Garage, oyuncuların kendi oyunlarını yapmasını sağlayan bir yapım. Kompleks bir yapısı var fakat aslında mantığı kavradıktan sonra çok da zorlayan bir kısmı yok denilebilir. Zaten, oyunu açtığınızda, tercihinize bağlı olarak oyunun nasıl kullanılacağı, neler yapabileceğiniz gibi şeylerle ilgili yeterince bilgilendiriliyorsunuz. Sonrasında da kendi oyununuzu yapmaya geçiyor sıra. Hatta, bu öğretici kısmı o kadar uzatılmış ki, cidden öğrenmemek mümkün değil. Açıkçası, öğretici kısmının uzunluğundan dolayı bir tık sıkıldığım anlar oldu.

Fakat öğreticilik konusunda gerçekten başarılı bir yapıda olduğunun altını tekrar çizmek isterim. Sonuçta söz konusu olan ekip, Nintendo. Super Mario, The Legend of Zelda gibi oyunlarında, öğretme konusunu ne kadar iyi başardıkları tartışmasız bir gerçek. Bunda da öyle. Sadece, mevzu bir tık kompleks olduğu için üzerinde fazla durulmuş diye düşünüyorum. Yani, böyle düşününce pek de problemli veya eksik ya da fazla gibi gelmiyor.

Zaten, oyun yapma konusunda Nintendo ekibinin ilk oyunu da değil kendisi. Mario Maker gibi yapımları göz önünde bulundurmak gerekli. Bu, Mario temalı alıştığımız konsept üzerinden ilerleyen imkanlar yerine, oyunculara, oyunlar konusunda daha fazla özgürlük veren bir yapıda. Yapımı tecrübe ettiğinizde de zaten oyunun, başkalarının oyunlarını tecrübe etmekten ziyade yaratıcılığınızı konuşturmak üzerine olduğunu da görüyorsunuz. Kırıldığım nokta da, bu konuda aslında. Oyun içerisinde, başkalarının yapımlarını görebileceğiniz bir menü vesaire yok. Bunun yerine, bir yerlerden kodlar bulup, kodları kullanarak yapımlara ulaşmanız gerekiyor. Yani, yaratıcılığınızı konuşturmanız ana odak nokta.

Game Builder Garage neler sunuyor?

Game Builder Garage, örnek olarak ele alabileceğiniz yapımları içerisinde bulundurmuyor mesela. Mario Maker'da örnek alabileceğiniz yapımlar mevcuttu fakat Game Builder Garage bambaşka bir olay. Yapım içerisinde 7 adet öğretici kısmı bulunuyor ve her ilerleyen bölümde daha kompleks, daha kafa karıştıran şeyler yapıyorsunuz. Oyun, bize kendisini, bizlere bir şeyler yaptırarak öğretiyor, kendisini böyle tanıtıyor. Yani, Nintendo ekibinin size örnek bir şeyler göstermesini istiyorsanız, bunu kendiniz yaparak görmeniz gerekiyor. Çok karışık bir durum, değil mi? Merak etmeyin, yaparken de çok karışık geliyor.

İşin, öğretici başlığında üzücü olan kısmı ise, bir kere başlarsanız öğreticiye, yarıda bırakma şansınız bulunmuyor. 7 bölümü de bitirmeniz gerekiyor. Bunu bir eksiklik veya yanlış olarak görebilirsiniz fakat gerçekten kompleks özelliklerin bulunması sebebiyle çok da yanlış gelmiyor. Tabii, yine de insanların biraz daha özgür bırakılması konusunda bir taraftar olduğumun altını çizmek isterim. Çünkü, bütün aşamaları tek tek bitirmek, verilen görevleri tamamlamak vesaire derken 10 saat civarında bir oynanış oluyor. Ondan sonrasında serbest kalıyorsunuz ama 10 saat boyunca oyunu öğrenmiş oluyorsunuz. Muhtemelen şu zamana kadar oynamış olduğum en uzun öğreticiye sahip oyun. Hoş, Xenoblade Chronicles 2'de, 20 saat sonra bile yeni bir şeylerin bildirimi geliyordu ama o başka bir konu.

Oyun içerisinde sizlere sunulmuş olan her aracın bir karakteri var. Standart Nintendo özelliği olarak belirtmek yanlış olmaz muhtemelen. Karşınıza sunulmuş olan her aletin, her aracın konuşmaları, karakteri var. Bu da, onlara daha iyi yaklaşmaya, onları daha iyi tanımaya yardımcı olan bir element. Reset tuşu üzgün, aksiyon tuşları enerjik ve daha birçok detay. Yani, aslında bu oyun yapılırken sadece erişkin insanlar değil, aynı zamanda küçük yaştaki oyuncular da hedefe alınmış.

Game Builder Garage inceleme

Game Builder Garage ile nasıl oyun yapıyoruz?

Oyun yapma ekranında birtakım komutlar, tuşlar vesaire bulunuyor. Bunları birleştirerek komutlar haline getiriyor ve o tuşa bastığınızda o emri vermesini sağlıyorsunuz. Eşyalar, komutlar vesaire derken, ekranınız bir yerden sonra örümcek ağına dönmüş oluyor. Bizlere sunulan imkanlarla sadece 2D oyunlar değil, aynı zamanda 3D yarış oyunları, 3D platform oyunları bile yapmak mümkün.

Bu araçları ve imkanları kullanarak, klasik oyunları kendinize özel veya internette paylaşmak için tekrar yapabilir ve paylaşabilirsiniz. Fakat, daha öncelerde çıkmış olan Dreams isimli yapım gibi çok aşırı detaylı ve ucu açık şeyler yapamıyorsunuz ne yazık ki. Tıpkı Mario Maker'da olduğu gibi, biraz daha kısıtlı imkanlar sunuluyor. Aslında, bu açıyı ele aldığımızda, oyun yapacak olan kişilerin elinden daha fazla tuttuğunu da söylemek mümkün fakat bu iyi bir şey mi, değil mi, bu karar size kalmış.

İlerleyen güncellemelerde veya bir şekilde daha rahat paylaşım yapmak ya da başkalarının oyunlarına daha rahat girebilmek gibi bir özellik gelir mi, hiçbir fikrim yok. Fakat bence bu, gelmesi gereken bir özellik çünkü herkes sadece bir şeyler yapmak değil, aynı zamanda bir şeyler tecrübe etmek de istiyor. Bu sebeple, internet üzerinde kodlar aramak yerine böyle bir menünün olması fazlasıyla iş görür diye düşünüyorum. Tabii, bu da yine Nintendo ekibinin kararına kalmış bir detay. Onlar istemedikten sonra, ben veya biz istesek de çok büyük bir fark olmayacaktır. Ancak, bir ihtimal eklenir. Umarım eklenir. Lütfen eklensin...

Game Builder Garage inceleme

Game Builder Garage inceleme sonucu nedir?

Oyundan şu ana kadar bahsettim fakat son fikrim de var elbette. Sonuçta, Game Builder Garage inceleme yazısını da bir toparlamak lazım. Oyun, benim fikrimce, başta çok kompleks gelse de, öğrendikten sonra o kadar da zor gelmeyen bir yapıya sahip. Siz de kendinize ait oyunlar yapmak ve bunu dolaylı yollardan paylaşmak istiyorsanız ya da başkalarının yapmış olduğu yapımları tecrübe etmek istiyorsanız, güzel bir tercih olacaktır.

Dahası da, Game Builder Garage'ın çocuklara, küçük yaştaki oyunculara yönelik de bir şeyler sunuyor olması, oyunu gözümde bir tık daha fazla büyütüyor. Elbette bir Minecraft olmaz ama en azından, ileri aşamada bir şeyler yapmak isteyen küçük yaştaki oyuncuları da heveslendirecektir. Bunun yanı sıra, eski oyunları tekrar yapmak isteyen veya yeni bir şeyler hazırlamak isteyen oyuncular için de muhteşem bir seçim olacaktır. Sonuçta, bir oyun geliştirme programı, oyun motoru öğrenmek gerçekten yorucu ve uzun bir iş. Bunun yerine, böyle bir seçim yapılarak bir şeylere başlanabilir.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.