Avatar
Yazar: Kaan GEZER, Editör Yazım tarihi: 03.10.2016

Şu an piyasada bulunan kaliteli ve eğlenceli yarış oyunlarının sayısı, bana soracak olursanız, bir hayli az. Durum böyle olunca da insan bir mucize bekliyor ki, birileri kusursuz bir yarış oyunu piyasaya sürsün. Bu bir mucize midir, şimdilik bilemiyoruz fakat Microsoft çatısı altından Xbox One ve PC platformu için popüler bir serinin 3. yarış oyunu piyasaya sürüldü. Evet, Forza Horizon 3'den bahsediyoruz. Peki, şimdi incelemesini yapacağımız Forza Horizon 3, bizlerin yarış oyunu açlığını giderebilecek mi dersiniz? Sanıyorum ki bu sorunun cevabını incelememiz içerisinde bulacağız!

Forza Horizon 3

Forza Horizon 3 festivali için hazır mısınız?

Her şeyden önce, oyunda neler olduğundan kısaca bahsetmek istiyorum. Eğer Forza Horizon serisinin ilk 2 oyununu oynadıysanız, zaten seriye alışıksınızdır demektir fakat bu, 3. oyuna hemen alışabileciğiniz anlamına gelmiyor. Hatırlayacağınız üzere ilk oyunda yarışlar yaparak fan toplamaya çalışıyorduk festivaller için. İkinci oyunda ise bu durum biraz değişmişti ve şampiyonluklar peşinden de koşmaya başlamıştık. 3. oyunda ise artık zirvedeyiz çünkü Horizon festivallerinin patronu biziz ve bu festivalleri tüm Avustralya'ya yaymaya çalışıyoruz. Evet efendim yanlış duymadınız, Avustralya.

Serinin 3. oyunu bu sefer Avustralya'da yer alıyor ve harita gerçekten inanılmaz. Şunu söyleyebilirim ki, Microsoft ve oyunun geliştiricileri gerçekten Avustralya'yı oyuna aktarmakta çok güzel bir iş çıkartmış. Tabii biz oraları kendi gözümüzle gidip görmedik fakat, bir şeyin gözümüze hoş görünmesi için de gidip görmemize gerek yok sanırım. Her neyse, oyun içerisinde bu festivalleri tüm Avustralya'ya yaymanın birkaç yolu var. Bu yollardan ilki, haritanın farklı yerlerine yeni festival noktaları açmak. İkincisi ise o festival noktalarının seviyesini yükselterek, daha hoş ve daha çok insan alabilen yerler haline getirmek. Peki, nasıl yapacağız bunları?

Forza Horizon 3

Yarışmayı da unutmayın.

Bir yarış oyunundayız değil mi? Bu yüzden oyunda ilerlemek için de bol bol yarış yapmamız gerekiyor. Yarışlarda yaptığımız tehlikeli veya göze hoş görünen hareketler sayesinde, yarışlarda iyi bir sıralama ile bitirdiğimiz zamanlarda, yeni fanlara sahip oluyoruz ve bu fan sayısı belli bir sayıyı geçtikten sonra yeni bir festival alanı açıyoruz veya halihazırda yer alan festival alanımızı iyileştiriyoruz. Tabii alanları büyütmek için bu kadar uğraşıyoruz, karşılıksız da kalmıyoruz. Çünkü her alan yükseltmesi yaptığınızda veya yeni bir alan açtığınızda, indirimli araç kategorisi veya ücretsiz araç kategorisi karşımıza çıkıyor. Bunlar tek seferlik teklifler olduğu için, değerlendirmek her zaman için en uygunu. Ayrıca garajımızı da büyütmek bence oldukça önemli.

Garajı büyütmek önemli de, araçların tümüne sahip olmak biraz zor. Oyun içerisindeki yarışlardan kazandığımız para ile araçları alabiliyoruz fakat minik bir sorun var. Bu sorun ise, oyunda 350'den fazla araç bulunması. Bu noktadan sonra sanıyorum ki şaka yaptığımızı anladınız. Oyunda bu kadar çok arabanın bulunması tabii ki bir sorun değil. Aksine, müthiş bir şey. Ayrıca bu araçlarının hepsinin kilitlerinin açık olması da büyük bir güzellik. Evet, oyunun başında her araca paranız yetmiyor fakat piyangodan vuran yüksek bir miktar ile bir anda en iyi arabanın sahibi bile olabilirsiniz. Ayrıca oyunun başında açık olan tek şey tüm arabalar da değil, arabalar için motor ve diğer teknik/görsel modifikasyonlar da tamamen açık. Bu da oldukça güzel bir durum bana soracak olursanız.

Forza Horizon 3

Piyango bu sefer size vuruyor.

Hemen biraz önce bir piyangodan bahsetmiştim. Aslında bu tam olarak bir piyango değil. Şöyle anlatayım, her seviye atladığınızda bir şans oyunu oynama hakkına sahip oluyorsunuz. Bu oyundaki kolu çekiyoruz ve bize rastgele bir para veya araba gelebiliyor. Ayrıca, eğer VIP özelliğini satın alırsanız hem paralarınız ikiye katlanıyor, hem de VIP araçlar o bonus ödülden size çıkabiliyor. Tabii bu sadece tek ödül sistemi değil. Bir de oyunda yetenek ağacı sistemi bulunuyor. Bu ağaç aslında 3'e ayrılıyor. İlki, festival temelli bir dal. Bu dal üzerinde daha fazla fan kazanmanızı sağlayabilecek veya daha farklı özelliklere sahip olmanıza olanak sunabilecek yetenekler bulunuyor. Bir diğer dal ise, yeteneklerinizi geliştiriyor. Mesela arabanız ile uçtuğunuz zaman daha fazla yetenek puanı kazanabiliyorsunuz. Son dal ise, sizlere anında tecrübe puanı ve para veren bir ödül sistemi. Ayrıca bu ödül sistemi tahmin edebileceğiniz gibi sınırsız değil, diğer yetenek dalları gibi bir noktada son buluyor.

Eğer bu ödüller sizin için yeterli değilse, doğru yarış yapmaya gidin efendim. Oyunda bol araba seçeneğinin bulunuyor olması, yarışları da eğlenceli yapıyor. Fakat yarış türleri, arabalar kadar çeşitli değil. Sadece birkaç tür yarış bulunuyor. Bu yarışlar haricinde bir de mini etkinlikler var. Mesela küçük drift alanları, hız fotoğraflayan cihazlar, zıplama rekoru kırma alanları gibi. Bunlar da sizlere fan kazandıran başka etkinlikler. Yok efendim, bunlar da yeterli değilse, koskoca Avustralya burası. Yapacak bir şey mutlaka bulursunuz. Mesela, yolda rastgele gezen yarışçılar ile yarışmak, konvoy kurup, boş boş dolaşmak, o konvoy ile konvoy yarışlarına katılmak, özel araçları yenmek, eski püskü araçları gizli yerlerde bulup, garajınıza kazandırma ve daha bunlara benzer 3-5 küçük şey daha. Yani, oyunda yapacak çok şeyiniz var, çok!

Forza Horizon 3

Çoklu oyuncu modu da artık önemli.

İncelememin bu kısmında, oyunun ikincil özelliklerinden kısa kısa bahsetmek istiyorum. Çünkü gerçekten bahsetmeye değecek şeyler bulunuyor. Öncelikle, oyun haritası gerçekten güzel tasarlanmış ve filtre özellikleri sayesinde aradığınız her şeyi, haritayı ikonlara boğmadan bulabiliyorsunuz. Ana menüdeki bu harita her ne kadar biraz küçük görünse de, oyun içerisinde bir uçtan diğer uca gitmek gerçekten çok vakit alan bir durum. Ayrıca yine bu ana menüde drone ve fotoğraf modu bulunuyor. Fotoğraf modunu zaten artık birçok oyunda görmeye alışığız, çok güzel fotoğraflar çekebiliyoruz bu mod sayesinde. Fakat drone modu bir ilk. Bu mod ile bir drone kontrolünü alıyoruz ve haritada gezebiliyoruz. Tabii gezerken keşifler de yapabiliyoruz. Eğer bu özelliğin yeteneğini açtıysanız tabii ki.

Eğer tek başınıza oynamaktan sıkıldıysanız, sırada oyunun çoklu oyuncu modu var. Forza Horizon 3 bu konuda yine sizleri eğlendirebilecek çünkü 3 farklı çoklu oyuncu ana modu bulunuyor. Bu modlardan ilki, oyuncuların bulunduğu bir lobide serbest dolaşma imkanı veriyor. Böylece diğer oyuncular ile gerçek zamanlı olarak harita üzerinde gezebiliyor, rastgele yarışlar yapabiliyor, düğün konvoyları kurabiliyorsunuz. Bir diğer mod ise macera modu. aslında bu mod içerisinde çok fazla şey beklemiyor sizleri. Şimdilik anladığım kadarıyla, belli başlı yarışları arkadaşlarınız veya diğer çevrim içi insanlar ile yapabiliyorsunuz. Oyunun 3. modu ise, seride bir ilk. Bu moda girerek oyunun senaryo kısmını çevrim içi insanlarla birlikte oynayabiliyoruz. Ayrıca çoklu oyunculu moddaki senaryo ilerlemeleri, tekli oyuncu modunu da etkilemekte.

Forza Horizon 3

Grafikler şahane, gerisi bahane.

Konsolda, Xbox One ailesine özel bir oyun olan Forza Horizon 3, gerçekten bu özelliğini gösteriyor. Son zamanların popüler açık dünya yarış oyunlarını bir hatırlayalım. Need for Speed ve The Crew. Forza Horizon 3 ise şu an grafik olarak tüm bu yarış oyunlarının üzerinde. Hatta PlayStation 4'e özel DriveClub'ın bile tahtını devirebilir. DriveClub'ın bu yöndeki tek avantajı, açık bir dünyaya sahip olmaması. Yani şunu söylemek istiyorum, Forza Horizon 3'ü açtığınız zaman iç kameradan arabanız ile gün batımını izlemek, ormanların içerisindeki yollarda arabanızı kullanmak veya göze güzel görünebilecek herhangi bir şeyi yapmak, bu oyun içerisinde gerçekten çok güzel hissettiriyor. Bunun nedeni ise tabii ki grafikler.

Araç modellemelerinden bahsedecek olursak, bence bu modellemeler de gayet güzel. Yani, arabalar ile o kadar iç içe değilim. Gerçek hayattaki halleri ile karşılaştırma yapamayacağım fakat göze gayet uygun gözüküyor. Fakat uygun olmayan tek bir şey var ki, o da oyunun optimizasyonu. Bu sorun oyunun sadece PC platformunda yaşanıyor. Xbox One sürümü ise çok ekstrem şeyler olmadığı sürece stabil 30 FPS çalışabiliyor. Bu inceleme yazımızı yazarken, oyunun Xbox One sürümünü hedef alıyoruz. Fakat optimizasyon kısmına da PC üzerinde bir değinmek istiyoruz. Bu nedenle MSI sponsorluğunda MSI GT72S 6QE Dominator Pro G isimli dizüstü bilgisayarımızdan yardım aldık. MSI GT72S 6QE Dominator Pro G ile Forza Horizon 3'ün en yüksek ayarlarında stabil olmayacak bir şekilde, 30 ile 45 FPS arasında gidip geldik efendim. Açıkçası stabil olmayan 45 FPS yerine, stabil 30 FPS'i biz tercih ederiz.

msi-gaming_msi_logo-horizontal-black-cmyk-987x356mm_300dpi

Yılın yarış oyunu olabilir mi?

İncelememizi kısaca özetlememiz gerekirse, Forza Horizon 3 şu an satın alabileceğiniz en iyi yarış oyunu. Tabii tarzınıza göre değişebilir bu durum fakat DriveClub, The Crew ve Need for Speed üçlüsünü bence sollayan bir oyun olmuş. Bol içerik ve etkileyici grafikler var. Zaten daha ne olsun? Sadece bir araba almak için bile farklı yollar bulunuyor. Bu bile başlı başına bir eğlence olabilir. Gece yarısı yarışları, sokak yarışları, senaryo yarışları, standart yarışlar ve diğer etkinlikler gerçekten sizi konsolun/bilgisayarın başına bağlıyor. Özellikle senaryo görevleri inanılmaz eğlenceli ve herkes tarafından oynanması gerekiyor. Hepsini söylemeyeceğiz tabii ama bir bölümde tren ile bile yarışıyoruz!

[inceleme]

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.