Avatar
Yazar: Kaan GEZER, Editör Yazım tarihi: 26.07.2017

Özellikle Paragon ve Unreal Engine ile tanınan Epic Games, karşımıza yepyeni bir video oyunu ile çıktı: Fortnite. Şimdilik ücretli olan fakat 2018 senesi içerisinde ücretsiz bir oyuna dönüşecek olan bu oyun, bizlerin de eline inceleme amaçlı olarak geçti. Eşli oyuncu temelli, çevrim içi bir oyun olan Fortnite yapıtını PlayStation 4 Pro üzerinde inceleme şansı bulduk ve hemen aşağıda, bu oyun ile alakalı düşüncelerimizi sizlere aktaracağız. Hazır mısınız?

Fırtına habersiz geldi. Dünya nüfusunun %98'i yok oldu... Sonra canavarlar geldiler. Fırtına'yı durdurma mücadelesinde dünyada kalan Kahramanlara liderlik yap. Her oyunun birbirinden farklı olduğu engin, yıkılabilen dünyayı keşfet. Devasa hisarlar inşa et, egzotik silahlar yap, ganimet topla ve Kahramanlarına seviye atlat. Dört oyunculu çevrim içi eşli oyuncu modunda Fırtına ile mücadele et. Epic Games’in yeni Aksiyon İnşa oyunu Fortnite'a hoş geldin.

Fortnite İnceleme

Bu sefer biraz farklı başlayacağız.

Öncelikle oyunun grafiklerini, seslerini ve performansını ele alarak, bu konuları aradan çıkartmak istiyorum. Fortnite, ekibin diğer oyunu olan Paragon gibi gerçekçi grafiklerden ziyade, çizgi film tarzında grafiklere sahip. Oyundaki her şey, oldukça güzel ve tatlı görünüyor bizlerin gözüne. Silahlar, karakterler, çevredeki ağaçlar, taşlar, evler ve tabii ki düşmanlarımız, gerçekten büyük bir özen ile hazırlanmış. Ayrıca grafiklerin bu şekilde farklı tasarlanmış olması, ekibin Paragon oyunundan da temel alamadığını gösterir. Muhtemelen, sıfırdan başlanılmış ve çok büyük uğraş verilmiş bir oyun yani Fortnite.

Oyunun seslendirmeleri ve diğer ses efektleri de bizce grafikleri kadar başarılı. Temiz, ortama uygun sesler duyuyoruz oyun içerisinde. Ayrıca karakter seslendirmelerinin tamamen ciddi olmaması, yer yer yapılan şakalar ve diğer birçok şey yüzümüzü oyun boyunca güldürüyor. Zaten Epic Games birçok ürününde esprili bir dil kullanıyordu ama zirveye bu oyun ile ulaşmış olduk ve bu bizlerin ciddi anlamda hoşuna gitti.

Ne yazık ki oyunun performansı hakkında bu kadar olumlu şeyler söyleyemeyeceğim. Unreal Engine ile geliştirilen bu oyunu PlayStation 4 Pro üzerinde denediğimizi söylemiştik. Oyun, PlayStation 4 Pro üzerinde 30 FPS değerinde bir performans veriyor ve genellikle FPS düşüşleri de yaşayabiliyoruz. FPS oranına karşılık, oyun 1080p çözünürlük ile ekstra grafiksel iyileştirme veriyor ama oyunun FPS değerleri bu kadar rahatsız ediciyken, ne yazık ki bunların hiçbirinden hoşlanamıyoruz. İşin ilginç kısmı ise, Epic Games ekibinin PlayStation 4 ve PlayStation 4 Pro konsollarına sunmuş oldukları tüm ürünlerin 60 FPS olup, bu ürünün 30 FPS olması. Tabii oyun henüz erken erişim döneminde. Belki Fortnite da gelecekteki bir güncelleme ile 60 FPS olur. Tek istediğimiz bu. Bu kadar hızlı ve güzel görünen bir oyun, 30 FPS ile geride tutulmamalı.

Biraz Minecraft, biraz da Rust.

Fortnite, eşli oyuncu temelli, bir bölge savunma oyunu aslında. Biraz Rust, biraz Minecraft ve biraz da o klasik kule savunma oyunlarının bir birleşimi bu yapıt. Oyunda, ana bir bölgemiz var ve bu bölgemizi, zamanı geldiğinde genişleterek, daha korumalı bir hale getirerek, büyütmeye çalışıyoruz. Tabii her alanımızı her büyütmeye çalıştığımızda, bir zombi akını tarafından saldırıya uğruyoruz ve kendimizi savunmamız gerekiyor. Tabii dediğim gibi, kendi evimizi savunma görevleri sürekli gelmiyor. Daha çok, oyunun ana menüsündeki mikro yönetim ögeleri ile uğraşıp, harita üzerindeki başka yerlerde görev yapıyoruz. Fakat görev mantığı hiç değişmiyor. Objektifi buluyoruz, o ögeyi korumaya alıyoruz ve düğmeye basıyoruz. Görev süresi ilerlerken, her yönden gelen zombi akınını durdurmamız gerekiyor.

Her görev sonunda, performansımıza göre ganimet kutuları alıyoruz ve eğer bir görevi tamamladıysak, o görevin ödüllerini alıyoruz. Eğer aldığımız ödüller yetmediyse veya görevi tam olarak bitiremediysek, aynı göreve 1'den fazla kez girebiliyoruz. Peki, bu görevlere ne olarak giriyoruz? Tabii ki bir kahraman olarak. Oyunda birçok farklı nadirlik seviyesinde, birçok farklı tipte, çeşitte kahramanlar bulunuyor. Mesela, ben şu an Epik nadirlik seviyesindeki tank ve inşaatçı olan Tank Penny karakterini kullanıyorum. Karakterimin, kendine has özellikleri ve yetenekleri bulunuyor. Mesela, bir tank olduğum için canım, birçok diğer kahramandan çok daha fazla ve bir inşaatçı olduğum için, diğer karakterlerden çok daha hızlı inşaat yapabiliyorum. Oyunda, ninja, savaşçı, yol bulucu ve hayatta kalma uzmanı gibi birçok farklı sınıf var ve her sınıfın kendine has, benzersiz yetenekleri var. Eğer dilersek, bu yetenekleri, karakterimizin seviyesini atlatarak iyileştirebiliyoruz.

Oyunun görevlerini istersek tek başımıza, istersek arkadaşlarımızla, istersek de tanımadığımız oyuncularla oynayabiliyoruz. Şöyle bir sorun var ki, tek başımıza oynadığımız zaman görevler inanılmaz zor olabiliyor. Tanımadığımız oyuncularla oynadığımız zaman da o oyuncular çoğu zaman çok aceleci oynuyor, bazı ekstra görevleri takmıyorlar ve oyunun tam zevkini çıkartamıyoruz. Eğer arkadaşlarınızla oynayacaksanız, bu oyun çok eğlenceli olacaktır. Yabancılarla veya tek başınıza oynamayı planlıyorsanız, oyunun zevkini %100 bir şekilde alamayabilirsiniz. Özellikle de oyun ücretsiz olduğu zaman. Çünkü oyun ücretsiz olduğu zaman, birçok farklı tipte oyuncu da oyuna gelecektir.

Oyunu oynamak dışında yapabileceğiniz çok fazla şey var.

Tabii Fortnite evreninde hayatta kalan tek insan biz değiliz. İnsanlığın sadece %98 kadarı öldü. Bu yüzden, görevleri oynarken hayatta kalan bazı insanları bulabiliyoruz. Ayrıca bazı görev sonlarında veya ganimet kutularında da hayatta kalan insanlar karşımıza çıkıyor. Ayrı kahramanlar gibi, hayatta kalan insanların da bir seviye sistemi, nadirlik seviyesi, kişiliği ve uzmanlık alanı bulunuyor. Eğer oyunda ilerlediyseniz, kendinize takımlar açıp, bölgenizi ve kendinizi daha iyi bir hale getirebiliyorsunuz. Şöyle ki, oyunda Fire Team Alpha isimli bir takım bulunuyor ve bu takım, saldırı gücümü +22 olarak iyileştiriyor. Takım saldırısını da +5 olarak. Bu takımdaki hayatta kalan insanlar, birbiriyle uyumlu olursa, yüksek seviyede olurlarsa, bu oranlar daha da yükseliyor. Tabii bu, oyunun mikro yönetim kısmında. Yani sadece kağıt üzerinde var bu insanlar. Kendi bölgemize gittiğimizde onları göremiyoruz, görevlere yanımızda getiremiyoruz.

Eğer bu noktaya kadar anlamadıysanız, hemen söyleyelim: Oyun tamamen ganimet sistemi temelli. Bu yüzden, geniş de bir depomuz var. Bu depomuzda, silah veya tuzak oluşturma şemaları, kahramanlar, koruyucular, kaynaklar ve hayatta kalan insanları  görebiliyoruz. Önce silah şemalarından bahsedelim. Oyunda, direkt olarak silah bulabiliyoruz ama bu silahların bir dayanıklılık süresi var. Dayanıklılığı tamamen biten silah, kullanılamaz oluyor. Bu yüzden, bulduğumuz şemaları kullanarak yeni silah yapmamız gerekiyor. Bu silah şemalarını yapabilmek için de farklı kaynaklara ihtiyacımız oluyor. Ayrıca bu şemaların da, aynı kahramanlar ve hayatta kalanlar gibi bir seviye sistemi bulunuyor. 10. seviyedeki bir şemadan silah yaparsanız, o silah %22 daha fazla kafadan vuruş hasarı verebiliyor mesela. Son olarak, silahlarda da bir nadirlik seviyesi var. Daha doğrusu, oyundaki her şeyin nadirlik seviyesi var!

Fortnite içerisinde yakın dövüş silahları, menzilli silahlar ve tuzakları saldırı amaçlı kullanabiliyoruz. Tüm bunları oluşturmak için ve mermi sağlayabilmek için de kaynak bulmamız gerekiyor. Oyunun da zaten sıkıcı kısmı burada başlıyor. Kendi bölgenizdeki tüm çevre veya göreve gittiğiniz haritalardaki tüm çevre, yıkılabilir özelliğe sahip. Oyundaki evler, arabalar, ağaçlar, kayalar, çiçekler, her şeyin bir faydası var bize. Bu yönden oyun gerçekten zevkli ve güzel. Dediğim gibi, Minecraft ve Rust anımsatıyor ama yüksek bir seviyede kalabilmek için görevden ziyade kaynak toplamak ile uğraşmamız gerekiyor. Özellikle de tek başınıza oynuyorsanız.

Fortnite ileride ücretsiz olacak ama mikro ödemeler şimdiden baş gösteriyor.

Fortnite, inanılmaz detaylı mikro yönetim ögeleri haricinde, bir de aynı derinlikte bir yetenek sistemi bulunduruyor. Oyunda 4 farklı seviyede yetenek ağacı ve 4 farklı seviyede araştırma ağacı bulunuyor. Yetenek puanlarımızı, seviye atladıkça alıyoruz ve araştırma puanları da merkezlerimizden otomatik olarak geliyor. Birinci seviye yetenek ağacında 74 yetenek, birinci seviye araştırma ağacında ise 34 araştırma bulunuyor. Fakat seviye yükseldikçe, bu sayılar inanılmaz yükseliyor. Standart bir oyuncunun, normal bir şekilde bu oyunu oynayarak açabileceği sayıdan çok daha fazla. Belki 500'den fazla, belki de 1000 civarında toplam açılacak yetenek ve araştırma bulunuyor olabilir. Bu, oyunu uzun süre oynayacak olan oyuncular için iyi bir şey olsa da, kısa süreli oyuncular, ne yazık ki oyundaki her şeyi deneyemeyecek çünkü önemli özellikler, yetenek ağacı ile açılıyor.

Fortnite ciddi anlamda detaylı, karışık bir oyun. Fakat oyunu karışık bir hale getiren, oynanışı değil; mikro yönetimleri. Oynanış kolay. Birkaç yeteneğiniz, aynı anda değiştirebileceğiniz 3 silahınız ve bir de inşaat modunuz bulunuyor. İnşaat moduna tek bir tuş ile geçip, inanılmaz akıcı bir şekilde oyunu oynayabiliyorsunuz. Fakat oyundan çıkıp, menüye döndüğünüz zaman o kadar fazla detay çıkıyor ki karşınıza, oyun sizi sıkıyor. Binlerce yetenek, yüzlerce silah şeması, hayatta kalanlar, kahramanlar, koruyucular, tüm bunların seviyeleri, malzemeler, kaynaklar, mermiler derken oyunu oynamaktan çok mikro yönetim ile uğraşıyorsunuz. Tabii tüm bu yoğunluğun sebebini de anlayabiliyoruz. Epic Games, bu oyunu 2018 senesi içerisinde ücretsiz yapacak ve bu yüzden oyunun temelini mikro ödemelere bağlamak istiyor. Bu yüzden oyunda yapacak çok fazla şey bulunuyor.

Mikro ödemeler demişken, her oyunda olduğu gibi, bu oyunda da ganimet kutuları oluyor. Yazımda daha önce bahsettiğim kutular ile şimdi bahsedeceğim kutular aynı değil. Daha önceden bahsettiğim kutular, sadece oyun sonunda, performansınıza göre veriliyor. Sandık şeklindeler. Şimdiki ganimet kutuları ise, bir lama. Bu lamalar aslında birer Piñata. Bu lamaları oyun içi para ile satın alabiliyoruz veya bazı görevlerin sonunda, ödül olarak alabiliyoruz. Mesela, standart bir lama 100 oyun içi para ile satılıyor. Gerçek para harcayarak alabileceğiniz bu oyun içi paranın en ucuz hali ise 30 TL, 1000 oyun içi para. Tabii bu oyun içi paralar zaman zaman görev sonlarında veriliyor ama kesinlikle tatmin edici seviyede değil. Dediğimiz gibi, Epic Games bu oyunu mikro ödemeler üzerine kurmaya çalışıyor.

Sonuç olarak, alınmalı mı bu oyun?

Dediğimiz gibi, Fortnite ileride ücretsiz olacak bir oyun. Bu kesin. Sadece oyunun erken erişim süreci ücretli olacak. Eğer oyunun geliştiğini kendi gözlerinizle görmek istiyorsanız, erkenden bu oyunu deneyimlemek istiyorsanız, tabii ki satın alabilirsiniz. Fakat oyunun içerisindeki mikro ödeme sistemi, özellikle oyun ücretsiz olduğu zaman tüm oyunu saracak ve bugün oyunu satın aldığınızda verdiğiniz paraya pişman olabilirsiniz. Bu konu zaten başlı başına ayrıca bir inceleme konusu olabilecek derinlikte. Oyunun kendisi ise idare eder şu an. Temel oynanış, özellikle arkadaşlarınızla oynarken çok zevkli. Fakat tek başınıza oynarken veya yabancılarla oynarken çok zevk almayabilirsiniz. Ayrıca, oyundaki aksiyondan çıkıp, onlarca farklı mikro yönetim özellikleri ile karşılaştığınızda da kendinizi boğulmuş hissedebilirsiniz. Eğer bir oyundan çabuk sıkılabilen bir insansanız, Fortnite bir süre sonra kendini tekrar etmeye başlayacak, mikro yönetimler sizi boğacak ve oyunu silmek isteyeceksiniz.

[inceleme]

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.