Avatar
Yazar: Kaan GEZER, Editör Yazım tarihi: 03.09.2017

Birçok oyun, zamanına göre kusursuz görünüyor olabilir. Belki de inanılmaz zeki bir yapay zekaya sahiptir. Tüm bunların bir sebebi bulunuyor. Mesela, eğer bir açık dünya oyununun grafikleri kusursuzsa, göz alıcıysa, mutlaka oyunun tasarım bölümünde muhtemelen çok büyük sırlar var demektir. Bir diğer elde de, mesela karşımızda çok akıllı, neye nasıl tepki verebileceğini net bir şekilde bilen bir yapay zeka varsa, bu yapay zekanın kodlama kısmında da birkaç sır olabilir. İşte bu yazımızda da tüm bu sırlardan bahsedeceğiz. Fakat şimdiden söyleyelim, bu sırları biz oyun içerisinde aylarca araya araya bulmadık efendim. Hepsi, her oyunun kendi geliştiricileri tarafından açıklanan resmi şeyler. Zaten bu konudaki bir şey de açıklanmadan pek bilinemez diye düşünüyoruz. İşte en zekice hazırlanan tasarım sırlarına sahip 15 video oyunu!

En zekice hazırlanan tasarım sırlarına sahip 15 video oyunu

Horizon: Zero Dawn

İlk olarak Crash Bandicoot üçlemesinde kullanılan bir teknik, günümüze kadar geldi ve en son Horizon: Zero Dawn ile karşımıza çıktı. Bu teknik, sadece oyuncunun görebileceği yerleri oyun içinde kaliteli bir şekilde oyuncuya gösteriyor. Oyuncunun göremediği yerler mi? Ya oyun dünyasından tamamen siliniyor, ya da daha kalitesiz bir halde kalıyor. Bu durumun örneğini GIF olarak hemen yukarıda sizler de görebiliyorsunuz. Oyuncu nereye bakıyorsa, oyun da ağırlığını oraya veriyor. Böylece karşımıza kusursuz grafikler çıkabiliyor. Çünkü dev gibi bir alanı kaliteli bir şekilde oyuncuya göstermekten daha kolaydır küçük bir alanı kaliteli bir şekilde oyuncuya göstermek.

Alien: Isolation

Alien: Isolation içerisindeki ana büyük düşmanımız olan Xenomorph oldukça akıllı. Bizi çok akıllıca bir şekilde takip edip, bulup, öldürebiliyor. İşte geliştirici ekip de bunun rahat bir şekilde yapılabilmesi için Xenomorph karakterine tam 2 adet yapay zeka beyni verdi. Yapılan açıklamalara göre bu iki beyinden bir tanesi, sadece oyuncuyu bulmak için çalışıyordu. Diğer beyin ise hareket etmek amaçlı kullanılıyordu. Bu sayede, ilk beyin parçası inanılmaz akıllı hale gelebildi. Çünkü Xenomorph bu sayede, oyuncunun son görüldüğü veya duyulduğu yerlerden yola çıkarak bizleri takip etmeye başladı. Aynı zamanda, bu yapay zeka kendi hatalarından da ders çıkartır hale geldi. Mesela aynı yerde 2 kez saklanırsanız, muhtemelen 2. saklanmanızda Xenomorph sizi rahatlıkla bulabiliyor. Çünkü ilk seferde sizin orada olduğunuzu öğrenmişti.

Devil May Cry

Eğer daha önce Devil May Cry oynadıysanız, yapay zekanın ilginç bir şekilde işlediğini fark etmişsinizdir. Çünkü geliştirici ekibin yaptığı açıklamalara göre, eğer oyuncu o an savaştığı yapay zeka karakterlerden bir tanesini ekranda göremiyorsa, o karakter yavaş hareket etmeye başlıyor. Böylece oyuncunun göremeyeceği bir yerden hiçbir saldırı gerçekleşmiyor. Bu, oyunu her ne kadar kolaylaştırıyor olsa da, aynı zamanda oyunun kodlama kısmındaki bir adımı da çok açıkça göz önüne seriyor. Mesela buna benzer bir durum The Legend of Zelda: Ocarina of Time içerisinde de vardı fakat The Legend of Zelda: Ocarina of Time içerisinde sadece tek bir düşman aktive ediliyordu. Diğerleri oyuncuya saldırmıyordu. Bu yüzden en zekice hazırlanan tasarım sırlarına sahip 15 video oyunu listemizde bizce Devil May Cry olmalı, The Legend of Zelda: Ocarina of Time değil.

Platform Oyunları

Crash Bandicoot gibi birçok platform oyununda, önemli bir zıplama yapmadan önce, zıplamayı yapacağınız platformun en ucunda görünmez bir alan olduğunu fark etmişsinizdir. O görünmez alanda ayakta durabilirsiniz, oradan zıplayabilirsiniz. Bu durum birçok oyuncuya göre hata olarak görünüyor fakat platform oyunu yapan geliştiriciler, bunu bilerek yapıyor. Bunun en büyük sebebi, oyuncuların zıplama zamanlamalarını tek bir ana bağlı bırakmamak. Çünkü o görünmez platformlar olmasa, oyuncuların sadece tek bir noktası olacaktı zıplama için. Ayrıca konsolunuz ile kontrolcünüz arasında bir gecikme varsa da bu görünmez platformlar, oyuncuların çıldırmamasını sağlayabiliyor.

Far Cry

Birçok oyunda karşımıza dinamik zorluk seviyeleri çıkabiliyor. Fakat bu dinamikliği ilk, başarılı bir şekilde kullanan oyunlardan bir tanesi Far Cry idi. Far Cry, oyunun zorluk seviyesini sizin becerinize göre ayarlıyordu. Mesela, belli bir kayıt noktasına ulaştığınız zaman, oyun sizin ilerlemenizi kaydediyor ve aynı anda da, o bölüme kadarki istatistiklerinizi hesaplıyor. Mesela, kaç kare öldünüz, düşmana ne kadar hasar verdiniz, mermileriniz ne kadar yerini buldu ve buna benzer birçok istatistik. İşte tüm bunlar ele alınıyor ve o kayıt noktasında oyun daha da zorlaşıyor veya daha da kolaylaşıyor, dinamik olarak.

Halo

Dinamik zorluk seviyesi haricinde, bir de dinamik olarak değişen müzikler var. Eskiden de, günümüzde de birçok oyunun müzikleri bellidir. Bir bölüme girdiğiniz zaman o müzik hep çalar. Fakat zamanında Halo, bu yöntemi ilerletti ve dinamik bir müzik sistemi oluşturdu. Bu sistem, sizin oynayış durumunuza göre dinamik olarak müzik ayarlıyordu. Mesela manzara mı izliyorsunuz, hemen sakin ve epik bir müzik geliyordu. Eğer o manzaradan saniyeler sonra çatışmaya girerseniz, o dinlediğiniz sakin müzik, hiçbir kesilme olmadan, dinamik bir şekilde savaşa uygun bir müziğe dönüşüyordu. Bu sistemin en güzel örneklerini ise Destiny ve No Man's Sky veriyor, günümüzde tabii. Umarız Destiny 2 de bu yoldan ilerler ve yeni bir en zekice hazırlanan tasarım sırlarına sahip 15 video oyunu listesi yaparsak, kendisini ekleriz.

Half-Life 2

Çıkıntılar ve korkuluklar, Half-Life 2'deki düşmanlarımızın en sevdiği alanlardı. Ragdoll temelli bir fiziğe ve savaşa sahip olan bu oyun, Valve tarafından akıllıca geliştirildi. Çünkü Valve, temelde oyunculara eğlenceli anlar yaşatmak istedi. Ragdoll ile çıkıntılar ve korkuluklar birleşince de, ortaya eğlenceli anlar çıkacaktı. Bu yüzden düşmanlarımız kodlanırken, çıkıntılara ve korkuluklara doğru gitmek üzere programlandılar.

XCOM

XCOM oynuyorsanız, oranlarla aranız çok iyidir. Hangi adamınız, hangi düşmana, kaç oranla vuracak, bunları sürekli göz önünde tutmalısınız. Fakat XCOM serisinin geliştiricileri, bu oranların arkasında önemli bir sır saklıyor. Temel olarak durum şu: Eğer canınız azalırsa, adam sayınız azaldıysa, düşmana başarılı vuruş yapma oranınız otomatik olarak yükseliyor. Mesela, eğer durumunuz düşmana karşı gerçekten kötüyse, düşmanın size %100 vurma oranı maksimum %25 kadar düşebiliyor.

Forza Serisi ve Diğer Tüm Yarış Oyunları

Eğer bir yarış oyununda araba kullanıyorsanız, o arabayla hızlı gittiğinizi nasıl hissedersiniz? Hız göstergesine bakıp, orada 300 sayısını görünce mi? Belki siz fark etmiyorsunuz ama o hız göstergesine bakmadan bile hızlı gittiğinizi anlayabiliyorsunuz. Çünkü, Forza serisi ile özellikle baş gösteren bir oyun tasarımı ögesi, siz hızlı bir şekilde araba kullanırken, gerçekten hızlı gidiyormuş gibi hissettiriyor. Bahsettiğimiz bu öge, siz hızlanmaya başladıkça etrafın bulanıklaşması, ki bu anda oyunun grafik kalitesi de bilinçli bir şekilde azalıyor, ekranın tüm köşelerinden hafif bir siyahlığın gelmesi ve sizin sanki tünele giriyor gibi hissetmeniz. Bu sayede siz hızlı gittiğinizi hissediyorsunuz. Tabii hızlı gittiğinizi biliyorsunuz ama hissetmek farklı.

Uncharted

Bugüne kadar çıkan birçok Uncharted oyunu, silahlı savaş mekanikleri ile oyuncuları memnun edebiliyor. Oynadığınız zorluk seviyesine göre, kendinizi bir çatışmada veya özel ve yetenekli bir ekibe karşı savaşırken hissedebiliyorsunuz. İşte bu hissin arkasında önemli bir neden var. Uncharted, siper temelli bir oyun. Siperden çıkıp ateş ediyorsunuz. İşte oynadığınız zorluk seviyesine göre de, düşmanın sizi siperden çıkınca vurma olasılığı artıyor veya azalıyor. Şöyle ki, eğer oyunu en düşük zorluk seviyesinde oynuyorsunuz, siperden çıktığınız zaman düşmanın size ilk iki mermisi ile hasar vermesi, neredeyse imkansız. %99 oranla ıskalıyor. Çünkü oyunun geliştiricileri böyle olmasını istiyor. Bu sayede kendinizi çatışmada hissediyorsunuz. Tabii zorluk seviyesi arttıkça oran da düşüyor.

Thumper

Thumper, en zekice hazırlanan tasarım sırlarına sahip 15 video oyunu listemizin belki de en zekice olan yöntemini kullanıyor oyun içerisinde. Çünkü oyunu oynarken, her bölüm atladığınız zaman arkada çalan müziğin (aynı zamanda da bölümün zorluğunun) anahtarı değişiyor. Mesela, müzik dünyasında 4/4 veya 3/4 anahtarlar en yaygın olanlarıdır. Fakat oyunda bu rakamlar, zorluk seviyesini ifade ediyor. Bu yüzden 1/4 anahtarından başlıyorsunuz ve eğer başarılı devam ederseniz 7/4 gibi karmaşık anahtarlar ile de karşılaşabiliyorsunuz.

The Elder Scrolls V: Skyrim

The Elder Scrolls V: Skyrim içerisindeki ana görevler hariç diğer tüm görevler, Bethesda tarafından oyunculara tüm dünyayı göstermek için oluşturuldu. En zekice hazırlanan tasarım sırlarına sahip 15 video oyunu listemizdeki The Elder Scrolls V: Skyrim oyununun en zekice yanı bu. Eğer oyundaki görevleri %100 olarak bitirirseniz, oyundaki haritanın da %95 kadarını gezmiş oluyorsunuz. Geriye kalan %5 kısım da gizli bölgelerden oluşuyor. Oyunda bu yüzden karşımıza rastgele zamanlarda, rastgele insanlar çıkıyor ve, "Git, şunu yap." diyor.

Mario Kart

Özellikle Mario Kart oyununda ve rekabetçi olan birçok video oyununda, rakipleriniz size ne olursa olsun yetişir. Eğer onlardan çok geri kalırsanız da, sizi çaktırmadan beklerler veya siz onları görene kadar ciddi seviyede yavaşlarlar. Bu teknik ilk olarak Nintendo tarafından, Mario Kart oyununda kullanıldı ve 2003 senesinden bu güne kadar da aktif olarak kullanılmaya devam ediyor.

Dark Souls III

Dark Souls III içerisindeki bölüm sonu canavarlarının birçoğu, arka planda çalan müziğin ritmine göre oyuncuya saldırıyor. En zekice hazırlanan tasarım sırlarına sahip 15 video oyunu listemizin 14. sırasında bu yüzden Dark Souls III var. Şimdi oyuna geri dönüp, bu dediğimiz denemek isterseniz, saldırıların arka planda çalan müziğin ritmi ile %100 oturmadığını göreceksiniz. Bunun sebebi, oyuncunun tahmin edilemeyen hareketlerinin, yapay zekayı şaşırtması. FromSoftware güzel bir teknik düşünmüş, hoş bir detay fakat oyuncuyu hesaba daha büyük bir şekilde katsalarmış, kusursuz olabilirmiş.

Assassin's Creed ve DOOM

Günümüzdeki birçok aksiyon oyununda can barımız belli sahnelerde dibi görüyor. Bunun sebebi, oyun geliştiricilerinin bizi sürekli tetikte tutması. Fakat birçok video oyunu bunu daha önceden planlanan, statik sahnelerde yapıyor. Assassin's Creed ve DOOM oyunlarında ise durum daha farklı. Çünkü bu iki seride de temel amaç, canınızın genelde düşük kalması ve o heyecan ile savaşmanız. Zaten o minicik kalan canınız da, yapay zeka tarafından fark ediliyor ve bu durumda yapay zeka biraz daha hafiften almaya başlıyor. Aynı zamanda da yapay zekanın vuruş hasarı düşerken, sizin hasarınız da azıcık artıyor.

Tüm bunların haricinde, 2017 yılında çıkacak olan oyunlar ve 2018 yılında çıkacak olan oyunlar yazılarımıza göz atabilirsiniz. Önümüzdeki günlerde bizleri çok güzel oyunlar bekliyor. Fakat yeni oyunlardan ziyade, daha dar bir yelpazede güzel oyunlar arıyorsanız, en iyi PS4 oyunları yazımıza göz atabilirsiniz. En iyi PlayStation 4 oyunları listemiz uzun geldiyse, sizi en yeni ve en iyi PlayStation 4 oyunu ile tanıştıralım: Uncharted Kayıp Miras inceleme. Eğer hikaye temelli bir oyun yerine, daha hızlı ve daha silahlı bir oyun arıyorsanız, Call of Duty WW2 kapalı beta inceleme yazımıza da göz atabilirsiniz.

Son olarak, kardeş sitemizin GTA Online rehberi: taktik ve ipuçları, hileler, modlar ve oyun hakkında her şey yazısına bakmayı ve bizlerin sosyal medya kanallarını takip etmeyi unutmayınız. Facebook ve Twitter sayfalarımızdan aktif olarak haber paylaşımları yapmaktayız.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.