Avatar
Yazar: Kaan GEZER, Editör Yazım tarihi: 15.01.2017

16 Aralık 2014 tarihinde piyasaya sürülen Elite Dangerous, Elite serisinin 4. oyunu idi. Elite Dangerous, çıkışından sonra birçok güncelleme ve genişleme paketi ile desteklendi. Bu paketlerden ilki olan ve oyuna sayısız yeni özellik getiren/getirecek olan Elite Dangerous: Horizons, bugünkü inceleme misafirimiz. Peki, Elite Dangerous oyuncularına nasıl yenilikler, nasıl kapılar açıyor bu yeni sezon? Bu yazımız ile inceleyeceğiz ve tüm yeniliklere yakından göz atacağız. Ardından bu paketi satın alıp, almamak yine size kalmış durumda.

Elite Dangerous: Horizons İnceleme

İncelememizde bahsedeceğimiz ikinci sezona geçmeden önce dilerseniz kısaca oyunun ilk sezonundan bahsedelim. Böylece oyunun nereden gelip, nereye gittiğini daha rahat anlayabiliriz. Oyunun ilk sezonu 7 büyük güncellemeden oluşuyor. Bu güncellemelerden ilki, oyun içerisine topluluk görevlerini getirmişti. Topluluk görevleri, genelde aylık olan ve oyunu oynayan tüm oyuncuların birlikte yaptığı tarzda olan görevlerdi. Bu güncelleme ardından geliştirici ekip, bir tür gruplaşma getirdi oyuna. Böylece arkadaşlarımız ile bir grup oluşturup, uzayda o şekilde dolaşıyor ve görev yapabiliyorduk. Ardından işin içine farklı birlikler girdi ve oyunun gidişatı iyice gelişti. Üçüncü büyük güncelleme ile birlikte oyuna birçok farklı uzay grupları eklenmişti ve o gruplar için görevler yapıp, hem onlarla olan ilişkimizi değiştirebiliyorduk; hem de oyunun genel gidişatında parmağımız oluyordu.

Elite Dangerous henüz ilk sezonunu yaşarken, 4. güncelleme olarak karşımıza CQC çıktı. Bir türlü etkinlik olan CQC, basitçe söylemek gerekirse oyuna PvP moduna özel bölgeler getirdi. Sadece PvP modları için düzenlenmiş olan arenalarda, oyunun pilotları, kozlarını paylaştı. Kim en güçlüymüş, daha rahat gördük. PvP güncellemesi ardından artık gemilerimiz yeterli olmayınca, geliştirici ekip gemiler ile alakalı büyük bir güncelleme yayımladı. Bu güncelleme sayesinde oyunda tam 31 farklı uzay gemisi ve 600 farklı gemi eşyası oldu. PvP ve yeni gemilerin henüz etkisi devam ederken, geliştirici ekip Elite Dangerous tarihinin en büyük güncellemesi yayımlandı. Oyunun PvE görevlerine odaklanan bu güncelleme, A'dan Z'ye tüm görev sistemini, görev ekranlarını değiştirdi. Böylece oynadığımız görevler, bize ait bir görevmiş gibi hissettirdi, daha kişisel oldu.

Oyunun ilk sezonu, 1.7 güncellemesi ile sona erdi. Bu güncelleme ile birlikte oyuna yeni gemiler ve birkaç yeni gemi özelliği eklenirken, yıldız portlarına eşsiz manzaralar eklendi. Yeni navigasyon filtreleri sayesinde uzayda daha rahat yolumuzu bulabildik ve bir önceki güncelleme ile değişen görev sistemine yepyeni görevler eklendi. 1.7 güncellemesi tabii ki bu kadar küçük değildi fakat ilk sezonu bitirdiği için, oyuncular çoktan ikinci sezon için hazırdı. Peki, ilk sezonda oyunu baştan aşağı değiştirmiş olan geliştiriciler, ikinci sezon ile, yani Elite Dangerous: Horizons ile neler yapmış olabilir efendim?

screenshot-02

Elite Dangerous: Horizons, yani oyunun ikinci sezonu, efsane bir güncelleme ile başladı. Direkt olarak 2.0 numarası ile gelen bu güncelleme sayesinde, oyundaki gezegenlere iniş yapabilme şansı oyunculara sunuldu. Yaptığımız bu iniş tabii ki bir insan olarak olmayacaktı. Bu yüzden oyuna yepyeni yer araçları eklendi. 1:1 boyutlarında oluşturulan inilebilir gezegenler, hem benzeriz oynanış anları sundu oyunculara, hem de kusursuz manzaralara şahit olduk. Bir sezon boyunca uzayın boşluğunda, uzay gemisinin içerisinde seyahat eden oyuncular da, farklı bir araca geçiş yapınca, mükemmel bir hisse sahip oldu.

Oyuna 2. sezonunda gelen 2. güncelleme, 2.1 güncellemesi idi ve bu güncellemenin adı Mühendisler olarak seçilmişti. Böyle bir isim seçilmesinin nedeni ise, bu güncelleme ile oyuna mühendislerin eklenmiş olmasıydı. 2.1 güncellemesi sayesinde gezegenlere iniş yapmak çok daha büyük bir anlam kazandı. Çünkü yeryüzünde oyuncuları bekleyen, oldukça değerli sırlar vardı. Keşif ile gemimize benzersiz kişiselleştirme ve modül eklentileri ekleyebiliyorduk bu güncelleme sayesinde. Ayrıca oyuna bir de klasik "Loot" sistemi gelmişti. Üslerden eşya çalıp, Mühendisler ile aramızı iyileştirebiliyor, benzersiz ve birbirinden güçlü gemiler yapabiliyorduk bu güncelleme sonrasında. Böyle bir özellik, oyunun tüm gidişatını değiştiriyordu aslında. Hem PvP, hem de PvE için. Fakat yeterli de değildi!

Şu ana kadar saydığım tüm güncellemeler, sizi Elite Dangerous: Horizons yapıtına çok uzun süreler bağlayabilecek cinsten. Özellikle uzay ile ilginiz varsa ve bilinmezlikte yolculuk etmeyi seviyorsanız, bu tam sizin oyununuz. Fakat bitmedi güncellemeler. Tüm bunların ardından, oyuncular 2.2 güncellemesine kavuştu ve bu güncelleme ile internet adeta yıkıldı. Bunun sebebi ise, Elite Dangerous: Horizons oyuncuları, oyun neredeyse çıktığından beri uzaylıları arıyordu. Çünkü oyunda gözle görülür bir uzaylı cinsi yoktu. Henüz 2.2 güncellemesi gelmeden önce bazı ipuçları yakalamıştı oyuncular. Fakat 2.2 güncellemesi ile birlikte adeta bambaşka bir oyuna kapı açıldı. Nasıl mı?

screenshot-03

Oyuna gelen 2.2 güncellemesinin adı Gardiyanlar idi. Gardiyanlar güncellemesi öncelikle oyuna 3 farklı, benzersiz dev gibi uzay gemileri getirdi. Hani şu uçak gemilerini bilirsiniz. Bu güncelleme ile oyuna öncelikle uzay gemisi taşıyan dev gibi uzay gemileri eklendi. NPC karakterler de bu gemilerin içerisinde bulunuyordu. Bu karakterler, sizlere ateş desteği veriyordu, siz PvP mücadelesine girmişken. Yani sadece siz küçük geminizden ateş etmiyordunuz, arkanızdaki dev gibi gemiden de ateş yağmuru açılıyordu savaş alanına. 2.2 güncellemesinin ilk ayağı ile savaş sistemi çok başka bir seviyeye geçmişti yani.

Gardiyanlar güncellemesi oyuna bir de çok farklı bir görev tipi getirdi. Oyunda şu an bulunan tüm görevler, hem legal, hem de illegal olarak ikiye ayrılıyordu. 2.2 güncellemesi ile bir de yolcu taşımacılığı eklendi oyuna. Bu görevler arasında da legal ve illegal olanları vardı tabii. Mesela VIP müşteriler, politikacılar ve hırsızları taşıyabiliyorduk bu görevler sayesinde. Fakat bu ilk özellik ve yolcu taşıma hiçbir şey. Çünkü 2.2 güncellemesi ile oyuna bambaşka bir şey daha eklendi. Zaten eklenen bu şey sayesinde bahsettiğimiz uzaylı araştırmaları iyice alevlendi.

Elite Dangerous: Horizons için gelen son güncelleme, oyunculara yepyeni bir galaksinin kapılarını açtı. Bu galakside yepyeni maceralar, görevler, kapışmalar bulunuyordu. Ayrıca oyuna nötron yıldızları, ana gemi üsleri, sivil tesisler de eklenmişti. Fakat en önemlisi, gezegenlerin yeryüzlerinde yaşandı. Çünkü gezegenlere yepyeni antik bilinmezlikler, yepyeni bir jeoloji ve bilinmeyen bir düşman eklendi. Bilinmeyen bu düşman, tabii ki bahsettiğimiz o aranan uzaylı ırkı idi. Şu anda sadece 2-3 kişinin karşısına çıkmış olan bu uzaylı, sinematik bir sahne içerisinde karşınıza çıkıyor ve zarar veremiyorsunuz. O da size vermiyor fakat adeta gövde gösterisi yapıyor size.

screenshot-04

Sizlere tüm bu güncellemelerden bahsetmemin sebebi, tabii ki oyunun içeriği anlatmak ve nasıl bir şekilde bu oyunun desteklendiğini göstermekti. Yani, eğer bol bol yapacak şey olan bir oyun arıyorsanız, bu oyun gerçekten sizin ilacınız. Değil 100 saat, binlerce saatinizi bile vermeniz gerekebilen bir oyun. Bu yönden, içerik olarak bence şu anda inanılmaz derin bir oyun. Üstelik, gelecek 2 güncellemenin de içeriği şu an biliniyor. Bu güncellemeler yine oyunun 2. sezonuna dahil edilecek. Bu güncellemelerden ilki, oyuna yardımlaşma seçeneğini getirecek. Yani, uzay geminizde arkadaşlarınız ile oynayabileceksiniz. Mesela geminizin 4 kişilik bir kapasitesi varsa, 2 pilot ve 2 ateş desteği şeklinde veya daha farklı bu kısım fark etmez, o geminize 4 farklı oyuncuyu alabileceksiniz. Yani kendi kadronuzu oluşturacaksınız. Çok daha yenilmez bir şekilde uzay boşluğunda olacaksınız.

Şu an için planlanan son güncelleme ise, aslında bir önceki güncellemeyi destekler şekilde. Çünkü son güncelleme ile oyuna karakter kişiselleştirme eklenecek. Şu an oyunda sadece vücudumuzun görünüşünü bay veya bayan olarak değiştirebiliyoruz. Fakat planlanan son güncelleme ile oyundaki her pilot benzersiz olabilecek. Zaten bu güncellemeden sonra da oyunun 3. sezona geçmesini bekliyoruz biz. Merak etmeyin, 3. sezona özel bir inceleme yazımız da olacak ama şimdi konumuz ikinci sezon ve içerikleri, değil mi?

Sanıyorum ki oyunun içeriklerinden yeterince bahsettim. Şu an oyunda bulunan içeriklerden, gelecek içeriklerden ve çok daha fazlasından bahsettik. Bu şekilde oyun çok hoş görünüyor. En azından yapacak yüzlerce şeyiniz var gibi. Fakat içeriğin bu kadar dolu olması her zaman iyi anlama gelmiyor. Öncelikle şunu söyleyelim, bu oyun oldukça derin bir yapıya sahip ve her oyun ile karıştırmamanız gerekiyor. Bu oyunu öğrenmek için dakikalara veya saatlere değil, sadece temelini öğrenmek için günlere ihtiyacınız olabilir. Oyunu öğrendikten sonra, bu kadar dolu içerik arasında kaybolabilirsiniz. Bu yüzden internet aracılığı ile bir rehber ile birlikte hareket etmenizi öneririz. Bana soracak olursanız, oyunun sadece bu yani biraz olumsuz. Fakat Elite serisinin oyuncuları zaten bu zorluğa ve karmaşıklığa alışık.

screenshot-05

Dilerseniz şimdi de Elite Dangerous: Horizons'ın sunumundan biraz bahsedelim. Yani grafikler, performans ve seslerden. Oyun biraz yaşlı sayılacak bir oyun. Bu yüzden grafik beklentileriniz düşebilir ama düşmesin. Gemi modellemeleri, uzay istasyonları modellemeleri, uzay boşluğu, gezegenler, gerçekten çok güzel görünüyor. Performans olarak da oldukça başarılı bizce oyun. Öyle ki, ben kişisel bilgisayarımda, ki bu bilgisayar biraz eski ve GTX 850m ile çalışıyor, yüksek ayarlarda stabil 60 FPS alabiliyorum. Tabii şu yukarıda görselini görebileceğiniz istasyona girerken bu FPS, 40 civarına kadar düşebiliyor fakat beni çok fazla rahatsız etmiyor. Çünkü oyun %90 oranla stabil 60 FPS çalışıyor. Yüksek ayarlarda oldukça güzel görünen bu oyun, tüm ayarlar en yükseğe çekildiğinde çok daha tatlı görünen bir yapıt oluyor. Yani grafik ve performans konusunda kaygılarınız olmamalı.

Şimdi de biraz kullanıcı arayüzünden bahsetmek istiyorum. Daha önce demiştim, Elite Dangerous: Horizons biraz karışıktı. Bana soracak olursanız, bu karışıklık kesinlikle oyun menülerine ve kullanıcı arayüzüne yansımamış. Oldukça kolay kullanılabilir, aradığınızı hemen bulabileceğiniz bir menü ve arayüz bekliyor oyunda sizi. Ayrıca bir yerde takılırsanız çok sorun yapmayın, oyunun topluluğu inanılmaz anlayışlı. Hem forum sitelerinde, hem de oyun içerisinde sizlere çok yardımcı olacaktır. Diğer oyunculardan bahsetmişken şu detayı vereyim, oyunda iki çeşit şansınız var oynamak için. Bunlardan ilki, yalnız oynama. Eğer yalnız oynamaya girerseniz, çevrim dışı oluyorsunuz ve evrende sadece canlı oyuncu olarak siz oluyorsunuz. Diğer tüm gemiler, yapay zeka tarafından yönetiliyor. Fakat çevrim içi oynarsanız, gerçek oyuncular da oyuna ekleniyor. Bu iki mod arasında her şey aynı kalıyor. Yani, çevrim dışı modda gemi alırsanız, aynen çevrim içi moda da geçiyor bu. İki mod arasında kayıtlar kesinlikle değişmiyor.

Elite Dangerous: Commander Deluxe Edition, Steam üzerinden satışta ve fiyatı 149 TL. Bu paketi satın alarak, bahsetmiş olduğum tüm içeriklere sahip olabiliyorsunuz. Çünkü bu paket içerisinde hem ana oyunu, hem de ikinci sezonu bulunduruyor. Ayrıca küçük bir gemi özelleştirme ögesine de sahip oluryorsunuz bu paketi alınca. Fiyata ve oyuna bakınca, bana sorarsanız verdiğiniz paranın hakkını alabileceğini bir yapıt. Mesela, bakınız No Man's Sky. Hatta piyasadaki birçok 60 dolarlık oyun, kendisini 100 saat oynatabilecek potansiyele bizce sahip değil. Bu yüzden, bu oyunu alma gibi bir düşünceniz olursa, vereceğiniz parayı çok görmemeniz yararlı olur. Karşılığını alacaksınız çünkü.

[inceleme]

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.