Avatar
Yazar: Alper Dalan, Editör Yazım tarihi: 25.06.2021

Evet, en sonunda ben de tadını çıkara çıkara oynadım, üstüne 2. tura başladım. Şöyle, 60'a yakın saatini Cyberpunk 2077 için harcamış bir oyuncu olarak bu inceleme yazımda sizlere fikirlerimi ve oyunun sunduklarını anlatmaya çalışacağım. Açıkçası, şu an Cyberpunk 2077 inceleme yazısının başında biri olarak, sonuç kısmından çok kararsızım. İnanılmaz arada kalmış durumdayım. Bunun sebebi de, bu Cyberpunk 2077 inceleme yazısının oyuncuların bu aşamada oyunu alması konusunda etkili olması ihtimali.

Mutlaka Cyberpunk 2077 çıktığından beri hakkında çıkan haberleri ve sorunları duymuşsunuzdur. Oyunun PS4 ve Xbox One sürümünün sorunları apayrı bir mevzu. Sağlam PC ve yeni nesil konsollarda oynarken bile birçok sorun oyuncuların kafasına yağıyor. İlk oynadığımda başıma gelmemiş olan ana görev sorunları, ikinci oynayışımda başıma geldi. Çok karışık, şansa bağlı hatalarla dolu bir oyun şu aşamada fakat bir o kadar da muhteşem bir dünya ve oynanış sunuyor. Tabii, The Witcher 3 Wild Hunt gibi bir oyundan sonra RPG konusunda daha farklı şeyler beklerdim ama neyse, konuşuruz bunları. Lafı çok uzatmadan Cyberpunk 2077 inceleme detaylarına geçelim.

Cyberpunk 2077 nasıl bir hikayeye sahip?

Cyberpunk 2077 hikayesini paylaşarak başlamak isterim mevzuya. Oyunda, V adında bir paralı askeriz. Paramız neyse verilir, işimizi yapar ve çıkarız. Görkemli Night City şehri, gerçekten çok yoğun ve dolu geçen bir yer. Bol bol iş var denilebilir. Yine, bir gün bir başka iş gelir. Bu sefer, büyük bir yerden çip çalma işi. Fakat işler bir yerden sonra sarpa sarar, istenilen gibi gitmez. Çaldığımız çipi taktığımızda ise bambaşka şeyler olur. Asıl oyun da zaten bu aşamadan itibaren başlıyor.

Benim fikrimce, Cyberpunk gibi bir evrene sahip olan Cyberpunk 2077'nin hikayesi gayet hoş bir şekilde ilerliyor. Başlarda neler olduğunu çok anlayamasanız da, ilerledikçe daha iyi oturuyor her şey. Başlarda her şey çok hızlı ilerlediği için böyle oluyor sanırım, emin değilim. Fakat, hikayenin kişiye göre değişen bir şey olmasını isterdim. Ne yazık ki değil, altını çizerek belirtmemden de anlayabileceğiniz üzere.

The Witcher 3 Wild Hunt'ta bile 36 tane değişik son vardı. 36 değişik sondan bahsediyoruz. 9-10 yıldır ismi geçen bir oyunda sadece 3-5 tane son olması gerçekten üzücü. Dahası da, daha oyunun en başından bizlere seçtirdiği yaşam yolları da çok fark etmiyor. Sadece oyundaki birtakım konuşmalar değişiyor ve başlangıç değişiyor. Oyunun sonunu vesaire etkilediğini görmedim. Önce Şirketçi olarak bitirdiğim oyunu şu an Göçebe olarak oynuyorum. Sadece başlangıçlar değişik ve bazı seçenekler ya var ya yok.

Cyberpunk 2077 inceleme

Cyberpunk 2077 RPG mekanikleri konusunda ne diyebilirsin?

Yani, dürüst olmam gerekirse, hayal kırıklığına uğradığım bir başka alan da RPG mekanikleri oldu. Tam anlamıyla bir rol yapma oyunu bekliyordum. Çünkü, gerçekten öyle resmedilmişti çıkmadan önce fakat hayal kırıklığına uğradım. Elbette her görevi olmasa da birçok görevi farklı şekillerde yapabiliyorsunuz. Mesela, bir görevde adam öldürmeniz gerekiyor. Araçla takip ettiğinizde bir yerden sonra duruyor. Öldürürseniz, göreviniz orada sonlanıyor, devam etmiyor. Fakat olur da öldürmezseniz, başka başka görevler açılıyor ve olaylar daha da derinleşiyor.

Elbette güzel detaylar bunlar ama gerçekten beklediğim olay bu değildi. Her ne kadar oyundaki yeteneklerimize bağlı olarak bir şeyleri hackleyebiliyor, açabiliyor olsak da yeterli gibi gelmiyor. En azından benim beklentim çok çok daha yüksekti. Ben, RPG mekanikleri olarak ilk Fallout oyunları gibi olur diye düşünüyordum en kötü şartta. Sahip olduğunuz her yeteneğin ve her yetenek seviyesinin önemli ve güzel bir etkisi olur diye bekliyordum fakat öyle olmadı.

Yani, mesela bir kapıyı eğer gücünüzle açamıyorsanız, yeteneğiniz yetmiyorsa merak etmeyin. Çünkü emin olabilirsiniz ki onun alternatifi vardır. Bir şekilde oraya girebilirsiniz yani. Beni yeteneksizliğimden dolayı çaresiz hissettirmesini ve oranın bana kapalı olmasını tercih ederdim. Bunun da sebebi, gerçekten beklentim bu şekildeydi. Beni yorsun, aklıma kazınsın, bekletsin, uğraştırsın istiyordum. Cyberpunk 2077'deki V ben olacağım diye hayal ediyordum. Olamadım. Neredeyse çizgisel bir hikaye ve oynanış ile karşı karşıya kaldım ne yazık ki.

Cyberpunk 2077 inceleme

Peki, oynanış olarak neler sunuyor?

Oynanış açısından gerçekten iyi diyebilirim. Gerçekten hoşuma gitti. Zaten hoşuma gitmemiş olsa, oyuna 60 saatimi şimdiden gömmez, 2.'ye başlamazdım. Vuruş hissiyatını yeri geldiğinde beğendiğim, yeri geldiğinde de beğenmediğim bir savaş sistemi var oyunda. Hem güzel hem kötü nasıl olabildi anlamıyorum ama bunu başarmış. Oyunda her ne kadar yeterli bulmasam da çeşitli silahlar mevcut. Uzak savaşlarda kullanabileceğiniz tabanca, makineli tüfekler, keskin nişancı tüfekleri ve pompalı tüfekler var. Bunlar da, aralarında özelliklerine göre ayrılıyor. Mermisi seken, akıllı mermili, yani düşmana otomatik giden mermili gibi özellikleri var.

Yakın dövüşte ise beyzbol sopası, katana, tanto, bıçak gibi silahlar var. Saldırı gücü açısından uzak savaşta kullanabileceğiniz silahlardan daha güçlüler. Ayrıca, daha zevkliler. Özellikle de kapsamlı diyebileceğim yetenek ağacınızı ona göre şekillendirirseniz efsane ötesi olabiliyor. Harika bir zevk kesinlikle. Yeteneklerden bahsetmişken, onları da anlatayım. Oyunda şu an 5 yetenek ağacı bulunuyor. Hepsi de kendi içerisinde 2-3 dala ayrılıyor. Her biri de farklı özellikler katıyor. Nitelik puanı ve kazanım puanı olmak üzere 2 farklı puan kazanıyorsunuz oyunda. Yetenek puanları seviye atladıkça geliyor ve 5 ana ağaçtan birini yükseltmenizi sağlıyor. Kazanım ise, ağaçlardaki alt yetenekleri elde etmeniz için gerekiyor. Karakter kişiselleştirmesi açısından gerçekten çok hoş.

Oyunda zanaatkarlık sistemi de bulunuyor. Eğer gerekli yeteneklere sahipseniz, efsanevi eşyalar bile üretebiliyorsunuz. Dahası da, eskimiş eşyalarınızı gerekli malzemeler karşılığında yükseltebiliyorsunuz. Muhteşem bir olay kesinlikle. Aktif yetenekler ise bir tık daha değişik. Kazanım puanları, pasif yetenekler sağlıyor çoğunlukla. Aktif yetenekler için sibersayarınıza modlar yüklemeniz gerekiyor. Gerekli modları yüklediyseniz, düşmanları belli RAM kapasiteleri karşılığında bu modlar ile devirebiliyorsunuz. Bir yerden sonra, binalara girmeden binaları temizlediğimi biliyorum. İnanılmaz tatmin edici bir olay.

Cyberpunk 2077 inceleme

Başka neler diyebilirsin peki?

Oynanış konusunda değinmek istediğim birkaç şey daha var. Bunlardan bir tanesi de, oyunun haritası. Açık dünyası, günümüz oyunları kadar geniş ve büyük olmamasına rağmen, görev ve yapılabilecek şeyler açısından fazlasıyla yoğun diyebilirim. Yarışlar, baskınlar, kurtarma operasyonları, hırsızlık operasyonları, birçok şey var dünyada yapabileceğiniz. Oyunun dünyası gerçekten çok hoş. Night City'e gerçekten düştüm. Arabanızı alıp kafanıza göre gezmenizi net bir şekilde tavsiye edebilirim. Fakat araba mekanikleri konusunda bir tık nahoş olduğunu da belirtmeliyim. O kadar laf edilen Watch Dogs araç sürme mekanikleri bile daha iyi geldi, yalan olmasın. Eğer sürecekseniz motosiklet falan sürün. Daha iyi, her anlamda. Ayrıca, dünyada dolaşırken toplanabilecek şeyleri de toplamayı unutmayın derim.

Cyberpunk 2077 inceleme yazımın sonlarına gelmeden önce eksik bir şey bırakmak istemiyorum pek. Karakter yaratma ekranından geç de olsa bahsedelim dilerseniz. Dünya bir tık garip olduğu için ona göre çeşitlilik sunulmuş. Erkek karakterinize kadın sesi bile yapabilirsiniz. Tipler zaten tam anlamıyla punk kültüründen fırlama. Sonuçta, Cyberpunk evreni. Evlat olsa sevmeyeceğim tipleri, karakter yaratma ekranında rastgele tuşunu kullanırken gördüm. Çok fena, çok. Ama, bence bu çeşitlilik gayet güzel.

Benim en çok canımı sıkan konuya geldik şimdi... Cyberpunk 2077 inceleme sonucunda beni kararsız bırakan olay tam olarak burası. İnanılmaz fazla hata var. Gerçekten... İlk oynadığımda, ana görevde karşıma çıkmamış olan hatalar, 3 yama sonrasında karşıma çıktı. 3 yama oldu ve ana görevde iyileşme yok yani. Oyunun kafasına göre kapanması da ayrı bir mevzu. Alt+Tab yapılmıyor tam ekrandayken. Performans kayıpları da ayrı bir mevzu. Fakat genel olarak 60 sabitleyip oynadım oyunu. Bir de çeviri mevzusu... Öldürdüğüm adamı gizlemek için bir yere gittiğimde, "Dök" diyordu. Daha önce çıkan haberler de ayrı bir mevzu. Pek bir yorum yapmak istemiyorum.

Cyberpunk 2077 inceleme

Cyberpunk 2077 performansı nasıl?

Bomba kısım burası. Yükleme ekranı bir GTA 5 kadar olmasa da ortalamanın bir tık üstünde. HDD yetersiz kalıyor gibi geliyor. Bu yüzden, imkanınız varsa SSD'ye kurmanızı tavsiye ederim kesinlikle. Her ne kadar kapanmalar, çökmeler ve nadir de olsa FPS dropları ile karşılaşsam da, performans açısından çok da sorun olmadı. Genel olarak 60 FPS takıldım hep. Yayın yaparken bile Ultra ayarlarda yer yer FPS düşüşleri yaşadım sadece. Hemen aşağıda, Cyberpunk 2077 sistem gereksinimleri ve en sonda da kullandığım PC yer alıyor. Oraya bakarak kafanızda bir şeyler oluşturabilirsiniz.

Cyberpunk 2077 sistem gereksinimleri (Minimum):

  • Çözünürlük: 1080p
  • Grafik Kalitesi: Düşük
  • İşletim Sistemi: Windows 7/10 64-bit
  • İşlemci: Intel Core i5-3570K ya da AMD FX-8310
  • Bellek: 8 GB RAM
  • Ekran Kartı: GTX 780 ya da Radeon RX 470
  • VRAM: 3 GB
  • Boş Alan: 70 GB

Cyberpunk 2077 sistem gereksinimleri (Önerilen):

  • Çözünürlük: 1080p
  • Grafik Kalitesi: Yüksek
  • İşletim Sistemi: 64 bit Windows 10
  • İşlemci: Intel Core i7-4790 ya da AMD Ryzen 3 3200G
  • Bellek: 12 GB RAM
  • Ekran Kartı: GTX 1060 6GB ya da GTX 1660 Super ya da Radeon RX 590
  • VRAM: 6 GB
  • Boş Alan: 70 GB

Cyberpunk 2077 sistem gereksinimleri (Yüksek):

  • Çözünürlük: 1440p
  • Grafik Kalitesi: Ultra
  • İşletim Sistemi: 64 bit Windows 10
  • İşlemci: Intel Core i7-4790 ya da AMD Ryzen 3 3200G
  • Bellek: 12 GB RAM
  • Ekran Kartı: RTX 2060 ya da Radeon RX 5700 XT
  • VRAM: 6 GB
  • Boş Alan: 70 GB

Cyberpunk 2077 sistem gereksinimleri (Ultra):

  • Çözünürlük: 2160p
  • Grafik Kalitesi: Ultra
  • İşletim Sistemi: 64 bit Windows 10
  • İşlemci: Intel Core i7-4790 ya da AMD Ryzen 5 3600
  • Bellek: 16 GB RAM
  • Ekran Kartı: RTX 2080S ya da RTX 3070 ya da Radeon RX 6800 XT
  • VRAM: 8 GB
  • Boş Alan: 70 GB

Cyberpunk 2077 sistem gereksinimleri (RTX - Minimum): 

  • Çözünürlük:1080p
  • Grafik Kalitesi: Ray Tracing Orta
  • İşletim Sistemi: 64 bit Windows 10
  • İşlemci: Intel Core i7-4790 ya da AMD Ryzen 3 3200G
  • Bellek: 16 GB RAM
  • Ekran Kartı: RTX 2060
  • VRAM: 6 GB
  • Boş Alan: 70 GB

Cyberpunk 2077 sistem gereksinimleri (RTX - Yüksek):

  • Çözünürlük: 1440p
  • Grafik Kalitesi: Ray Tracing Ultra
  • İşletim Sistemi: 64 bit Windows 10
  • İşlemci: Intel Core i7-6700 ya da AMD Ryzen 5 3600
  • Bellek: 16 GB RAM
  • Ekran Kartı: RTX 3070
  • VRAM: 8 GB
  • Boş Alan: 70 GB

Cyberpunk 2077 sistem gereksinimleri (RTX - Ultra):

  • Çözünürlük: 2160p
  • Grafik Kalitesi: Ray Tracing Ultra
  • İşletim Sistemi: 64 bit Windows 10
  • İşlemci: Intel Core i7-6700 ya da AMD Ryzen 5 3600
  • Bellek: 16 GB RAM
  • Ekran Kartı: RTX 3080
  • VRAM: 10 GB
  • Boş Alan: 70 GB

Oyunu oynadığım PC’nin donanımı:

  • İşletim sistemi: Windows 10 64-bit
  • CPU: Intel i9 9900K @3.6GHz
  • GPU: Asus Turbo 1080 Ti
  • RAM: 2x16GB 3000MHz CL15
  • Anakart: Asus ROG Strix Z390-E Gaming
  • SSD: Samsung Evo 970 250GB

Cyberpunk 2077 inceleme

Cyberpunk 2077 inceleme sonucu nedir?

Cyberpunk 2077 inceleme yazım boyunca tecrübelerim, beklentilerim ve özelliklerden bahsettim. Peki, "Ulan, Cyberpunk 2077 inceleme sonucu ne?" diyorsanız, kızmayın. Onu da hemen dile getireyim. Bana soracak olursanız, oyun şu aşamada alınmaz, değmez yani. O kadar para verip hatalarla karşılaşmak zerre hoş bir şey değil. En azından, hataların düzelmesini bekleyin derim. Son zamanlarda çıkan olaylardan sonra da zaten iyice gözümde düşmeyi başardı. Normalde hataları ve düzeltilebilecek sorunları zerre umursamam ama Cyberpunk 2077 gerçekten umursanmayacak boyutta değil.

PC için ortalama 250 TL civarı para verdikten sonra çalışmayan bir oyunla karşılaşmak can sıkıyor. Oyunu PC için GOG üzerinden oynuyorum şu an. GOG'da 42 dolar gibi bir fiyat etiketi var. DRM-Free olması da ekstra bir güzelliği. Olaylardan dolayı PS Store'dan kaldırıldı fakat yanlış bilmiyorsam 460 TL gibi bir fiyatı vardı. Xbox One ve Xbox Series X ile Xbox Series S için ise 468 TL'lik fiyat etiketine sahip. Şu zamanlarda artık çok da şaşırtan fiyatlar olmadığı konusunda hemfikiriz sanırım.

Şu an için tavsiye edemem. Hatalardan dolayı hayalleriniz yıkılabilir ve hatta oyundan soğuyabilirsiniz. Bunun yerine bir süre bekleyin derim. Oynanışı gerçekten harika olan bir hata bombası olmuş Cyberpunk 2077. Üzücü ama yapacak bir şey yok. Eğer iyi bir PC'niz veya yeni nesil konsolunuz varsa, hatalara da çok takmazsanız oynayabilirsiniz. Ama, gerçekten eğer ben olsaydım bir süre daha bekleyip düzelince alırdım. Zaten, oyunun ne durumda olduğunu sık sık dile getiriyoruz sitemiz üzerinde. Şu hali ile, benim için, "Arada Kaldık..." puanını alıyor. Bakarsınız, düzelince bir tur daha incelerim, ne dersiniz?

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.