Avatar
Yazar: Ahmet Can Bayrak, Editör Yazım tarihi: 28.03.2024

Çoğu CS: GO oyuncusu oyundaki en hızlı hareket ettikleri anın bıçakları ile dolaştıkları an olduğunu sanır. Bu teorik olarak doğru olsa da bunny hop yaparak daha da hızlı hareket edebilirsiniz. Counter-Strike'ın ilk zamanlarından beri hızlı ve sessiz hareket etmenin tek yolu tavşan zıplamasıydı ancak Valve oyun mekaniğinde bugüne kadar birçok değişikliğe gitti. Bu rehberimizde sizlere CS: GO bunny hop kodu ve nasıl yapılacağı hakkında bilgi vereceğiz.

CS: GO bunny hop nedir?

Tavşan zıplaması, ilk atlayıştan hemen sonra karadayken tekrar zıplama eylemini ifade eder. Bunu yaparken eğer hareketinizi başarılı bir şekilde sürdürürseniz tavşan gibi zıplamaya ve hızlı gitmeye başlarsınız. Kulağa basit gibi gelse de tavşan atlama yapmak bazen zor olması mümkün ve pratik ile zamanla gelişir. Ayrıca tavşan zıplama yani bunny hop yapmanın avantajlarından birisi de siz hızlı giderken CS: GO’da çok önemli olan sessizlik avantajını diğer hareket durumlarından daha iyi sunmasıdır.

Bir sunucuda saniyede güncelleme sıklığı anlamına gelen tickrate değeri bunny hop yapmanızda önemli bir rol oynar. Alışkın olduğunuzdan farklı bir tickrate değerine sahip bir sunucuya katılmak sizi hazırlıksız yakalaması mümkün. Dahası, bunny hop yapmaya alışkın olsanız bile acemilik zamanlarınızı hatırlatacak cinsten zora sokması mümkün. Bu nedenle oynadığınız sunucunun tickrate değeri önemli bir husustur. Bunny hop becerilerinizi zamanla geliştirecek ve alışacaksınız. Bu rekabetçi maçlarda dahi size avantaj sağlaması mümkün. O halde bunny hop konusuna geçelim.

CS: GO bunny hop kodları ve kısayolunu ayarlama

Bunny hop mükemmel uyum içinde ardışık atlamalardan ibarettir. Bunny hop yapmak için en yaygın kısayol tuşu boşluk tuşudur. Ancak boşluk tuşu bazen zamanlamayı doğru yapmanızı zorlaştırabilir. Boşluk tuşuyla sıralı ve senkronize şekilde bunny hop yapmaktan zorlanıyorsanız size aşağıda verdiğimiz satırları autoexec dosyanıza ekleyin veya bunları konsola yazın. Autoexec dosyaları, oyuncuların CS: GO’yu her başlattıklarında özelleştirilmiş ayarlarını yüklemelerine imkan verir. Bir tane oluşturmak veya düzenlemek için yerel CS: GO dosyalarınızda “cfg” klasörünüzü bulun.

  • Bind mwheelup +jump
  • Bind mwheeldown +jump

Tüm bilgisayar fareleri aynı fare tekerleğine ve mekaniğine sahip olmasa da bunny hop için atayabileceğiniz en iyi tuşlardan birisidir. Çoğu fare tekerleği mükemmel atlamaları zamanlamaya yetecek kadar hassastır. Bu komutları uygulamak fare tekerleğini kullanarak zıplamanıza ve bunny hop yapmanızı daha rahat hale getirmenize olanak sağlayacaktır. Hızınızı artırmak ve işleyişi anlamak için düz bir çizgide hareket ederken atladıktan sonra bunny hop denemeye başlayın.

Bunlar manuel olarak fare tekerleği ile bunny hop yapmanız için gereken kodlardır. Eğer otomatik bunny hop yapmak istiyorsanız şu yolu izlemelisiniz:

  • é” veya “~” tuşu ile konsolu açıyoruz.
  • Hile kodlarını etkinleştirmek için konsola “sv_cheats1” yazın.
  • Sunucudaki hile kodlarını aktif ettiğinizde tavşan kodumuz olan “sv_autobunnyhopping 1” yazın ve bunny hop’u aktif edin.
  • Bunny kodunun sunucuda çalışıyor olması gereklidir. Eğer çalışmıyorsa konsola “sv_restart 1” kodunu yazıp ardından tavşan kodunu tekrar yazabilirsiniz. Bu kodlar kendi veya topluluk sunucularınızda geçerlidir. Bunları uygularsanız CS: GO bunny kodu aktif olacaktır.

CS: GO bunny hop hızlandırma kodları

Yukarıda paylaştığımız kodu aktif ettikten sonra standart bunny hop yapabileceksiniz. Eğer CS: GO bunny hop hızlandırma kodu arıyorsanız size aşağıda vereceğimiz kodu konsola yapıştırmanız gerekiyor ardından bunny hop yaparken hızlanacaksınız. Bu kod resmi Valve sunucularında çalışmayabilir. CS: GO bunny hop hızlandırma kodları şunlardır:

  • sv_cheats 1
  • sv_enablebunnyhopping 1
  • sv_autobunnyhopping 1
  • sv_enablebunnyhopping 1
  • sv_staminamax 0
  • sv_staminajumpcost 0
  • sv_staminalandcost 0
  • sv_staminarecoveryrate 0
  • sv_airaccelerate 2000
  • sv_accelerate_use_weapon_speed 0
  • sv_maxvelocity 3500

Bunny hop yaparken değerlerinizi takip edin

Bir günde bunny hop yapmaya başladığınızı sanmak için yeterince tecrübeye sahip olmamanız mümkün. Bazen yaptığınızı düşünebilirsiniz ancak başarılı olmayabilirsiniz. Sizi dışarıdan gözetleyen birisi yoksa bunu sanmanız gayet doğal. Bu durumda değerlerinizi kontrol etmek için oyundaki istatistiklere ihtiyacınız olacak. Aşağıdaki satırı autoexec dosyanıza veya konsola eklemek hareket hızınızı takip etmenize olanak sağlayacaktır.

  • cl_showpos 1

Hareketsiz duruyorsanız değerinizi gösteren sayı doğal olarak sıfırda olmalı. Bıçakla koşarsanız değerin 250 hızda gösterdiğini göreceksiniz. Düz bir çizgide zıplayan tavşanın aslında daha yavaş hıza neden olacağını fark edeceksiniz. Düz bir çizgide tavşan atlama alıştırması yapmak bunny hop temellerini kavramak için iyi bir fikir olsa da hızınızı artırmak için tavşan atlama sırasında biraz strafe eklemeniz gerekli.

Strafe nedir ve bunny hop yaparken strafe nasıl yapılır?

Nişancı oyunlarında, oyuncunun sağa ve sola sürekli hareket etmesine strafe denir. Strafing vurmanızı zorlaştırır. CS: GO’da silah elinizde hareket halindeyken vurmanın zorlaştığını fark etmişsinizdir. Bunny hop için strafing yapmak hız bariyerini kırmak için olmazsa olmaz bir unsurdur. Karakteri yönlendirdiğiniz yere doğru biraz bakmanız gerek ve bunu küçük bakışlarla yapmalısınız. Çünkü aynı zamanda strafe yaparken diğer tarafa da bakmanız gerekecek ve amacı da bu. Bunu pratikle geliştirebilirsiniz.

Ayrıca strafe yaparken atlama tarzınızı da belirlemelisiniz. Bazı oyuncular bunny hop yaparken geriye veya yana doğru zıplamayı tercih edebilir. Çünkü bunu yapmak kişisel bir şeydir. Yani, herkes alıştığı şekilde bunny hop yapar. Temelinde aynı mantık yatıyor. Fakat, farklı şekilde bunny hop yapmanız için tuş kombinasyonunuzu değiştirmek iyi olabilir. Mesela geri ve strafe yaparak bunny hop yapmak için S ve yön tuşlarını kullanmanız gerekebilirken yana ve ileri doğru gitmek için W ve yön tuşlarını kullanmanız gerekecektir.

CS: GO bunny hop yapmak mantıklı mı?

Bunny hop'u doğru şekilde yapmak hızınızı bir bıçakla koşmaktan daha fazlasına yükseltecektir. Özel oyunlarda ve normal maçlarda bu hız oldukça fazla olabilirken, bunny hop yaparken hızınız rekabetçi oyunda 285,94 değerinde olacaktır. Bu değer hem 64 hem de 128 tickrate değerine sahip sunucularda geçerlidir. Bu da tavşan zıplamasını mantıksız bir hale getirmesi mümkün, çünkü tavşan zıplamaya başlamadan önce biraz hız kaybedeceksiniz.

Hız sınırı olmasaydı kaybettiğiniz hızı ve zamanı daha uzun süre hızlı gideceğiniz için rahatlıkla telafi edebilirdiniz. Kendinizi her dört veya beşinci sıçramada yavaşlarken bulursanız tavşan zıplamasını rekabetçi maçlarda kullanmanız sizin için pek de uygun olmaması mümkün. Bununla birlikte eğer kendinize güveniyorsanız ve bunny hop yaparken hata yapmıyorsanız bomba alanına hızlı bir şekilde giriş yaparak düşmanları hazırlıksız yakalayabilirsiniz.

Ayrıca hareket hızınızı azaltan bir silahla hareket ederken yapmak da sizi avantajlı duruma sokması mümkün. Düşmanlar koştuğunuzu duyarsa sizi gafil avlaması mümkün. Bu da bunny hop yapmanın avantajlarından birisidir. Eğer bunny hop yaparken başarılı olursanız bunny hop yapmayı sevmek ve eğlenmek mümkün. Sıkıldığınızda topluluk sunucularında yapabileceğiniz eğlenceli bir aktivite olarak size geri dönecektir. Bunny hop haritalarında kendinizi geliştirmek ve eğlenmek mümkün. CS: GO her zaman rekabetçi maçlardan ibaret olmadığı için seveceğinizi düşünüyoruz.

Başka ne önerirsiniz?

Sitemiz üzerinde CS GO ile ilgili başka içerikler de var elbette. Sizlere önereceğimiz gerçekten çok fazla yazı mevcut. Fakat, biz bunları bir sayfa içerisinde bir araya getirdik. CS GO rehber ana sayfa yazımız içerisinde, sitemizde yer alan bütün CS GO rehberleri mevcut. Aklınıza gelen her türlü soruya bir yanıt var. Ayrıca, oyun içerisinde karşılaşacağınız sorunlara da yanıt getirdik. Bu sayede, oyunu çok daha rahat oynamanız mümkün olacaktır. Dahası, hileler ve kodlar da mevcut. Tabii, bu kodları nasıl gireceğinizi de detaylı bir şekilde anlattık. Bunlar ve çok daha fazlasını rehber ana sayfasında bulmanız mümkün.

CSGO nedir?

CS: GO bunny kodu yazımızda, oyundan da bahsetmek şart. Counter-Strike Global Offensive (CS:GO) çok oyunculu taktiksel birinci şahıs nişancı oyunudur. Ayrıca, 2012 yılında Valve ve Hidden Path Entertainment tarafından yaratılmıştır. Counter-Strike serisinin dördüncü oyunu bu oyundur. Dahası, Global Offensive'in yapımı iki yıldan fazla sürdü. Sonra, Ağustos 2012'de Windows, macOS, Xbox 360 ve PlayStation 3 için çıktı. Ardından da 2014'te Linux için piyasaya çıktı. Valve, hem küçük denge yamaları hem de daha büyük özellik sürümleriyle oyuna düzenli güncellemeler sağlamaya devam ediyor.

Çeşitli hedef tabanlı oyun modları var. Bu sayede oyun, teröristler ve karşı teröristler olmak üzere iki takımı karşı karşıya getirir. Ayrıca, en sık karşılaşılan iki oyun türü var. Bunlardan biri teröristlerin aldığı rehineleri kurtarmaya çalışan Terörle Mücadele ekipleri. Bir diğeri de teröristler bomba yerleştirirken Terörle Mücadele ekipleri onları durdurmaya çalışır. Dahası, dokuz resmi oyun modu vardır. Bir de, her birinin kendine özgü benzersiz özellikleri vardır. Oyuncular, oyunun eşleştirme işlevi sayesinde özel Valve sunucularının yanı sıra benzersiz haritalara ve oyun stillerine sahip topluluk tarafından barındırılan sunucularda da oynayabilirler. Ardından, 2018'in sonlarında "Danger Zone" battle-royale oyun modu piyasaya çıktı.

CS: GO bunny kodu yazımızda, oyunun geçmişinden de bahsetmek gerek. Global Offensive ilk piyasaya çıktığında, eleştirmenler olumlu eleştiriler yaptı. Yani, oynanışı ve Counter-Strike serisine olan sadakatini övdü. Fakat bazı erken özelliklerini ve konsol ile PC sürümleri arasındaki tutarsızlıkları eleştirdi. Yayınlandığı günden bu yana Valve'ın Steam platformundaki en popüler oyunlardan biri oldu. Dahası, ayda tahmini 11 milyon oyuncuya ulaştı. Valve, Aralık 2018'de ücretsiz bir modele geçti. Bu sayede, kozmetiklerden para kazanmaya başladı.

Serinin uluslararası rekabetçi oyun mirası, oyunun canlı e-spor topluluğu ile devam ediyor. Oyun, profesyonel liglerde ve yarışmalarda mücadele eden takımlarıyla sıklıkla e-sporun en iyilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Valve kimdir?

CS: GO bunny kodu yazımızda, bir de Valve ekibinden bahsedelim. Bellevue, Washington merkezli Valve Corporation, Amerikalı bir video oyunu geliştiricisi, yayıncısı ve dijital dağıtım şirketidir. Half-Life, Counter-Strike, Portal, Day of Defeat, Team Fortress, Left 4 Dead ve Dota'nın yanı sıra yazılım dağıtım platformu Steam'in arkasındaki şirkettir.

Eski Microsoft çalışanları Gabe Newell ve Mike Harrington 1996 yılında Valve'ı kurdu. 1998'de birinci şahıs nişancı oyunu Half-Life piyasaya çıktı. Ticari ve eleştirel bir başarıydı. Ayrıca, gerçekçiliği, senaryolu anları ve tutarlı hikayesi sayesinde FPS türü üzerinde kalıcı bir etki yarattı. 2000 yılında Harrington işi bıraktı. Half-Life 2, Valve'ın 2003 yılında Steam'i piyasaya sürmesinin ardından 2004 yılında piyasaya çıktı. Half-Life 2 olumlu eleştiriler aldı ve 2011 yılına kadar 12 milyon satış rakamına ulaştı. Yeni fizik sistemleri ve olay örgüsü ile karakterlere daha fazla vurgu içeriyordu. İki epizodik devam oyunundan ilki olan Half-Life 2: Episode One, 2006 yılında piyasaya çıktı. Episode Two, çok oyunculu TF2 ve bulmaca oyunu Portal ile birlikte ertesi yıl çıktı. 2011 yılında Portal 2 piyasaya çıktı. Dota 2, Valve'ın 2013 yılında piyasaya sürdüğü çok oyunculu bir çevrimiçi savaş arenası oyunudur.

2010'larda Valve daha az oyun üretti ve donanım ve sanal gerçeklik (VR) ile deneyler yaptı. Satışları düşük olan Steam Machine oyun makineleri serisiyle donanım pazarına girdi. Sonra 2015 yılında HTC Vive ve Valve Index VR başlıklarını piyasaya sürdüler. 2020'de, VR oyunu Half-Life: Alyx ile ile Half-Life serisine geri dönüş yaptılar geri dönüş yaptı. Steam Deck adlı taşınır bir oyun sistemi 2022'de Valve ortaya çıktı.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.