Avatar
Yazar: Alper Dalan, Editör Yazım tarihi: 08.02.2017

Sadece güçlülerin yaşadığı ve zayıfların ezildiği barbar bir çölde yürümeye mahkum edilmiş bir sürgün edilmiş, dışlanmış ve ezilmişsin sen, diye başlayan bir hikayenin, o mahkumunu canlandırdığımız Conan Exiles, 31 Ocak 2017'de, erken erişim olarak oyunculara sunulmuş bir oyun. Bakın, daha en başından, peşin peşin belirtiyorum, inceleme boyunca aklımda kalması için. Oyun, henüz erken erişim aşamasında bulunuyor. Bunu, zaten incelememiz boyunca dile getireceğim. Peki, geliştirici ve aynı zamanda yayımcı olan ekip, Steam platformunda bulunan oyunda, bakalım ne kadar başarılı olmuş? Ayrıca, bu incelememizin sonunda, 1 şanslı okurumuzun Steam hesabında aktifleştirebileceği 1 adet Conan Exiles kodu bekliyor.

Conan Exiles 7

Conan Exiles nasıl bir oyun ve oyunda, hangi oyun modları bulunuyor?

Sandbox ve çoklu oyuncu kriterlerine sahip olan, günümüzün birçok oyunu gibi, ciddi anlamda çok büyük bir haritada, eşyalar üreterek, kaynaklar toplayarak, açlıktan veya susuzluktan ölmemeye çalışarak, hayatta kalmak içi çabaladığımız bir oyun. Elbette, sürekli tehdit altında tutan düşmanları da saymadan geçmemek gerek. Sürgün yediğimiz topraklara adım attıktan bir süre sonra, gösterilen yolu izlerken, "bat demon" adı verilen dev bir yarasa bekliyor oluyor. Daha henüz yeni başlamışken böyle bir yaratık ile karşılaşmak ise, büyük bir zorluk olarak nitelendirilebilir. Merak etmeyin, zararı dokunmuyor, ama size zarar vermeyeceğini anlayana kadar yaşanılan korkunun etkisi fazlasıyla yeterli. Oyun, düşman açısından da zorluğunu, daha ilk adımlarımızda, bu yolla hissettiriyor.

Tekli oyuncu ve çoklu oyuncu modları mevcut. Tekli oyuncu modunda, tahmin edilebildiği gibi, kendi halimize takılabiliyoruz. Kendi sunucumuzun, kendi yöneticisiyiz, özet olarak. Çoklu oyuncu modunda ise bir takım seçenekler mevcut. Oyunun çoklu oyuncu seçeneğini seçtiğimiz anda, bizleri 3 adet seçenek bekliyor. Bir tanesi PvE, yani İngilizce açılımı, "Player versus enviroment". Oyunun bu çoklu oyuncu modunda, oynanış tamamen oyuncuların, oyunun kendi sunduğu düşmanlara ve zorluklara karşı savaşıyoruz. Bir diğeri PvP, yani İngilizce açılımı "Player versus player". Bu modda ise, oyunun kendi sunduğu zorlukların üstüne ek olarak, diğer oyuncular da düşmanlarımız. Bir de PvP Blitz oyun modu var. Burada ise, oyun içi süreyle, 30 günlük bir süre zarfında, PvP kuralları içerisinde, oyundaki en başarılı oyuncu olmaya çalışıyoruz.

Conan Exiles 6

Peki, bu kadarla mı sınırlı oyun modları?

Tabii ki, modlar bunlarla da sınırlı değil. PvE ve PvP modlarında, 6 adet, kurallara göre sınıflandırılmış olan alt oyun modu daha bulunuyor. Bunlardan ilki, "Purist" adı verilen oyun modu. Bu oyun modunun kuralları, oyunu geliştiricilerin hedeflediği şekilde oynatacak şekilde ayarlanıyor. 2. sırada, "Relaxed" adı verilen alt oyun modu bulunuyor. Burada ise, isminden de anlaşılacağı gibi, sizinle aynı düşünceye sahip insanlarla birlikte rahat bir şekilde oynamaya odaklı oyun kuralları bulunuyor. 3. olarak, "Hard core" şeklinde adlandırılmış olan oyun modu karşılıyor bizleri. Bu oyun modunun kuralları, en iyisi olma yolunda ilerlerken, karşınıza da en iyileri gelecek şekilde ayarlanmış durumda. Oyun modu seçim ekranında bulunan ilk sıradaki 3 alt oyun modu, bunlardan ibaret.

Hemen alt sırada ise, alt oyun modlarının devamını görmek mümkün. 4. sırada açıkçası, benim favorim olan oyun modu, "Role playing" bulunuyor. Bu modun ayarları da, Hyboria'nın güzelliğini ve zorluğunu, tam anlamıyla tecrübe edebilmek için ayarlanmış durumda. Oyuncular, kurallara uyuyor, genel olarak. 5. oyun modu olan, "Experimental", oyunun en çılgın kurallarını içeriyor, normal düzenin dışında bir tecrübe sunuyor. En son olarak ise, "All" bulunuyor. Bu alt mod ile, diğer 5 alt moddan bir tanesine rastgele olarak katılıyorsunuz.

Conan Exiles 5

Conan Exiles'ın mekanikleri hakkında ne söyleyebilirsiniz?

İlk önce, oynanış hakkında sürpriz bozan bir anlatım sayılmayacak ilk adımlardan bahsetmek isterim. İlk olarak kendimizi bir çölde buluyoruz, ama öyle, böyle bir çöl değil. Arada gelen korkunç yaratık sesleri eşliğinde, harabelerle dolu bir çöl karşılıyor bizi. Başlangıç noktasından görülebilir bir yerde, muhtemelen bir taşın üstünde, bir not sayfası ve bir de, içinde birkaç kullanımlık su bulunan deri matara bizleri karşılıyor. Asıl oyun, zaten buradan sonra başlıyor.

Matara ve notumuzu aldıktan sonra, merakla açtığımız envanter sayfamızda bulunan, ortadaki alanda yanıp sönen bir şey dikkat çekiyor. Merakla açtığımız sekmede seviye atladıkça kazanılan nitelik puanlarından ilki bizleri karşılıyor. Son seviye olan 50'ye kadar kazanabildiğimiz toplamda 275 puanı, güç, çeviklik, canlılık, okçuluk ile alakalı silahların hasarını yükseltmeye yarayan, ama tam bir Türkçe karşılığını bir türlü bulamadığım accuracy, cesaret, yük ve hayatta kalma nitelikleri arasından istediğinize dağıtabilirsiniz. Her niteliğin, seviye arttırmak için gereksinim duyduğu nitelik puanı ise, giderek artıyor. 275 puanın tamamını bir niteliğe harcadığınızda, 50 sınırında kalıyorsunuz.

Conan Exiles 4

Atlanılan seviye başına kazanılan tek puan, nitelik puanları mı?

Seviye atladıkça kazanılan tek puan, nitelik puanları değil tabii ki. Aynı zamanda maksimum olarak 284 puana kadar biriken bilgi puanları da mevcut. Bu puanları ise, oyunda bulunan eşyaları yapabilmek için kullanacağımız tarifleri açmak için kullanıyoruz. Çok fazla tarif olduğundan dolayı, saymadım, doğru söylemek gerekirse. Muhtemelen, gelecek olan içeriklere bağlı olarak, tarifler ve karakter seviyesi sınırı, git gide artacaktır zaten.

Açılan tarifler, oyun açısından gerçekten büyük önem taşıyor. Kesinlikle atlamamak gerekli, bu yüzden. Bu puanlar konusunda, nitelik ve bilgi puanlarını, yanlış kullandığınızda düzeltebilmeniz, ya da oyun tarzınızı değiştirdiğinizde, kendinizi buna göre ayarlayabilmeniz için, istediğiniz herhangi bir anda, harcanılan puanları sıfırlama şansınız da bulunuyor. Bu, oyuncular açısından, en baştan başlamak gibi yorucu bir durum ile karşılaşmamak için güzel düşünülmüş bir artı olarak sayılabilir.

Conan Exiles

Oyunun dövüş mekanikleri nasıl ve ihtiyaçlar nedir?

Elbette, dövüş mekaniklerinden de bahsetmeden geçmek olmaz. Oyun içerisinde gerçekten çok fazla çeşitli düşmanlarla karşı karşıya kalıyoruz. Conan Exiles'ı oynarken, en başlarda bütün düşmanlara karşı zorlanıyorken, ilerleyen aşamalarda, bu durum zorluğunu yitiriyor. Silah seçenekleri de gayet standart. Kılıç, yay, arbalet, mızrak, kalkan gibi dövüş esnasında kullanabileceğimiz silahlar mevcut. Biraz evvel bahsetmiş olduğum bilgi puanlarını kullanarak, ilerleyen seviyelerde, tarzınıza uygun silahı açabilirsiniz.

Yiyecek ve içecekler de oyunda kilit unsurlardan birisi. Çok aç kaldığınızda, veya çok susuz kaldığınızda, maalesef ölüyorsunuz. Bu sistemi, günümüzde birçok aynı türdeki oyunda zaten görüyorduk. Bu yüzden, pek şaşırtmadı. Harita, gerçekten kocaman ve neredeyse her yer su. Susuzluk çekmek için, açıkçası çabalamak gerekli. Yiyecek konusu ise, yine bir o kadar basit. Ot toplarken, beraberinde gelen böcekler, en sağlıklı ve kolay bulunan besinler. Yüzde 1 oranla katkı sağlasalar bile açlık seviyesine, çok fazla bulunabildikleri için güzel bir seçim olacaktır. Elbette, kestiğiniz hayvanlar, insanlar veya yaratıklardan topladığınız etleri de pişirip yiyebilirsiniz, ama ilk 10 seviyede, büyük ve küçük böcekler güzel seçim. Ayrıca, kesinlikle etleri, aşırı zor şartlar altında değilseniz, pişirmeden yemeyin.

Conan Exiles 3

Tamam, ama nasıl seviye atlıyoruz?

Conan Exiles'ta, neredeyse nefes alsak tecrübe puanı kazanıyoruz zaten. Dalga geçmiyorum, çok ciddiyim. Öylece dururken, zaman kendi kendine geçerken bile tecrübe puanları kazanıyoruz. Bunun dışında, çer çöp toplarken, ağaç keserken, taş kırarken, toplarken, aklınıza gelebilecek her türlü kaynak veya içerik toplarken de tecrübe puanı kazanıyoruz. Yani, oyun içerisinde duyulan ihtiyaçları gidermek için gerekli olan eşyaları toplarken bile seviye atlayabiliyoruz.

Tecrübe kazanma yöntemleri, bu kadardan ibaret değil. Birilerini ya da yaratıkları öldürdüğümüzde de tecrübe puanı kazanıyoruz. Bir de, tarifleri kullanarak eşya, araç, gereç, yapı gibi şeyleri üretirken tecrübe puanları kazanıyoruz. Dedim ya, nefes alsak tecrübe puanı geliyor, yapmamız gerekenleri yaparken bile tecrübe kazandığımız için, herhangi bir zorluk çekmiyoruz oyunda, tecrübe puanları konusunda.

Conan Exiles

Conan Exiles'ın optimizasyonu ne durumda?

Tür olarak, kendisine benzer oyunlara göre, gerçekten çok güzel iş çıkararak, grafik kalitesi ve güzelliğine bakarak, çok tatlı bir optimizasyon başarısını gösterdikleri için, Funcom ekibinin ellerinden öpmek isterim. Oyunun ultra grafik ayarları için önerilen sistem gereksinimleri, Windows 7, Windows 8 ve Windows 10'un 64-bit işletim sistemi, Intel Quad Core i5, Intel Quad Core i7 veya AMD  işlemcilerinin 3.3 GHz olanlarından, 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 1070 ve 35GB'lık boş alan şeklinde. Fakat, ben Windows 10 64-bit, Intel Quad Core i7-4710MQ 2.50GHz, 16GB RAM ve NVIDIA GeForce GTX 860M ile, ultra ayarlarda saniyede 30 ile 60 kare sayısı arasında bir performans elde ettim. Yalan olmasın, 1920x1080 çözünürlükte değildi, 1366x768 çözünürlükte oynadım. Dizüstü bilgisayarların, yeni nesiller dışındaki ekran kartlarında güç tüketimini düşürmek için ve dizüstü bilgisayarlara göre ayarlayabilmek için, performanslardan kısılırdı. Yani, elimde olan ekran kartı, 1080p kolay kolay kaldıramıyor zaten. Bu performansı, türünün benzeri oyunlarda alamadığımı belirtmeden geçmek istemiyorum.

Fakat, bir sorun var, yükleme ekranları. Abartmıyorum, şöyle sadece saatin dakika kısmına bakarak hesapladım, yükleme ekranında geçen süreyi. 5 dakikadan fazla, 6 dakikadan az sürüyor. Yuvarlak hesap olsun diye söylediğim bir süre değil 5 dakika, yanlış anlaşılma olmasın, ama oyunun erken erişimde olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Tam sürümü ne zaman elimize geçer, nasıl bir eser ile karşılaşırız bilemem. Oyunun yükleme ekranının süresi dışındaki optimizasyonu ise, henüz erken erişimde olan bir oyuna göre gerçekten şapka çıkarılacak derecede. Biraz evvel bahsetmiş olduğum performansı, NVIDIA'nın yeni sürücü sürümünü indirip kurmadan elde ettim. Kurduktan sonra, saniyedeki kare sayısı hızına bakmadım bile, performans ve optimizasyondan fazlasıyla memnun kaldım. Ayrıca, değinmek gereken bir ayar daha var, oyunun grafik ayarları arasında. Alt sınır dizüstü bilgisayar seçeneği bulunuyor, grafiklerin ayarlanabildiği ekranda. Seçenekte bulunan kutucuğa tik işaretini koyup uyguladığınızda, gölgelendirme gibi birçok şey ortadan kalkıyor ve inanılmaz derecede bir performans artışı oluyor, ama oyun biraz garip görünüyor. Bunlar dışında, oyun esnasında ara sıra kare hızı sayısında düşüşlere denk gelmek mümkün.

20170208002144_1

Seslendirmeler, müzikler ne alemde peki?

Conan Exiles'ın özellikle müzikleri başarılı olarak nitelendirilebilir. Tek eksisi, müzik çeşitliliğinin çok fazla olmadığı için, aynı müziği 5-6 dakikalık yükleme ekranı boyunca dinliyor olmamız. Yanlış anlaşılmasın, müzikten şikayetçi değilim. Zira, dinlerken tüylerde dikenleşme, fark etmeden barbarlaşma ve vahşileşme gibi durumlarla karşılaşmak mümkün. Oyunun temasını başarılı bir şekilde işleyen bir müzikten bahsediyoruz.

Seslendirmelere gelecek olursak, yine, kaliteli ve başarılı denilebilir. Özellikle oyundaki ilk adımlarımızda duyduğumuz o yaratık sesleri, gerçekten etkileyici, lakin yine bir şikayetim var. Açıkça konuşmak gerekirse, ben kadın bir karakter kurdum, ilk olarak. Sonuçta kendi başıma oynamayı tercih etmiştim. Kadın, saldırı aldığı esnada acı çığlıkları atıyor, buraya kadar gayet doğal ve normal. Fakat, çıkan ses kadına ait değil. Karakter, gerçekten özene bezene düzenlemiş olduğum bir kadın iken, çıkan ses, inanılmaz katı ve barbarca geldi. Resmen erkek sesini duydum. Bu, ilk karakterimde geçerliydi. Sonrasında, bir sorun olup olmadığını düşünerekten, yeni bir karakter daha kurup, sesini değiştirdim. Bu sefer kalktı bu sorun ortadan, ama biraz önce bahsini ettiğim olay ile ilk karşılaştığımda, gerçekten çok gülmüştüm. Muhtemelen, geçici bir hatadan dolayı olmuştur, düzeltilebilir.

20170208002424_1

Genel fikriniz nedir? 55 TL'yi hak ediyor mu?

Kesinlikle, evet. 55 TL gibi bir fiyat etiketi için, bu ürün her kuruşa değer. Günümüzdeki oyunların çıkış yaptıkları ilk zamanlardaki hallerine bakarak, Funcom'un, Conan Exiles'da başarılı bir optimizasyon gerçekleştirmiş olduğunu belirtebilirim. Kendisi ile aynı türde olan, farklı temadaki oyunlarda daha önceden sıkılmış bile olsam, bu sefer kesinlikle en ufak bir can sıkıntısı yaşamadım, yükleme ekranları dışında. Oyunun potansiyeli ise, gerçekten küçümsenemeyecek kadar yüksek. Ortada güzel bir yapım var, ve neredeyse her gün çıkan güncellemeler ile yavaş yavaş düzeltiliyor. Muhtemelen, gelecek günlerde çok daha büyük güncellemeler ile yeni içerikler ekleyecek, yeni oynanışlar ve mekanikler ile baş başa bırakacaktır oyuncularını, Conan Exiles. Oyun hakkında sürpriz bozmaması açısından bahsetmemiş olduğum gerçekten birçok içerik daha mevcut. Bu incelememizde bulunanlar, buz dağının sadece görünen yüzü. Bu türdeki bir oyunun erken erişim aşamasında olmasına rağmen bu denli oynanış keyfi sunması, takdire şayan bir durum. Umarız ki, Funcom, Conan Exiles'ın bu büyük potansiyelini boşa harcamaz, oyuncularını gerçekten tatlı sürprizlerle baş başa bırakır.

Steam üzerinden Conan Exiles oyununa ücretsiz bir şekilde sahip olabilmek için kullanabileceğiniz kod: R9NM4-2YFF3-YW8PL. Yalnız aklınızda bulundurunuz, kodumuz tek kullanımlıktır. Kodu ilk girebilen oyuna sahip olabilecek.

[inceleme]

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.