Avatar
Yazar: Kaan GEZER, Editör Yazım tarihi: 01.05.2017

Call of Duty: WWII, şu sıralar kendi serisinin kurtarıcısı olarak görünüyor. Oyuncular tarafından da büyük bir merakla bekleniyor tabii ki. Fakat, bu oyunu merakla bekleyen o oyuncular, Call of Duty: WWII hakkında her şeyi bilmiyor olabilir. Biz de bu yüzden, Call of Duty WW2 hakkında bildiğimiz her şeyi sizlere aktarmak istedik. Dilerseniz, yazımızın devamından, bu oyun hakkında bildiğimiz her şeye, mesela çıkış tarihine, çoklu oyuncu modu detaylarına ve çok daha fazlasına ulaşabilirsiniz.

Call of Duty: WWII hakkında bildiğimiz her şey

Call of Duty: WWII Çıkış Tarihi

Call of Duty: WWII, çıkışını 3 Kasım 2017 tarihinde; PC, PlayStation 4 ve Xbox One platformları için gerçekleştirecek. Ayrıca bu oyun, PlayStation 4 Pro için de özel bir destek verecek. Benzer bir destek, Project Scorpio için de geçerli olur mu, şu an bilemiyoruz fakat PlayStation 4 Pro için hazırlanan bu desteğin, Activision ile Sony arasındaki partnerlik ile alakalı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bu arada, Eric Hirshberg, vermiş olduğu röportajda, "En önemli şey, piyasayı nereden vuracağını bilmek. Dengeyi bulmalısınız. Eğer oyun, yeteri kadar oyunculara yakın gelmezse, serinin severlerine bu oyunu ulaştıramayız. Eğer oyun yeterince yenilikçi olmazsa, oyuncular çabuk sıkılır. Bu yüzden iki ucu da dengede tutmaya çalışıyoruz. Fakat dengeyi tutturduğunuz zaman, ortalama olarak en iyi oyunu çıkarttığınız, en iyi fan geri dönüşünü aldığınız zamandır. İşte bu zaman da, o zamanlara benziyor. Call of Duty: WWII; doğru zamanda, doğru kişiler tarafından yapılan, doğru bir oyun." demişti.

Call of Duty: WWII İlk Senaryo Görevi

Eğer 2. Dünya Savaşı hakkında bazı şeyler biliyorsanız, bu savaşın en önemli, en ikonik anının D-Day olduğunu bilirsiniz. Bu savaş ile, Almanya'ya karşı ikinci bir cephe açılmıştı. Ayrıca D-Day, tarihin en büyük hava, kara ve deniz operasyonu özelliğini taşıyordu. Böyle büyük ve ikonik bir olay da, Call of Duty WW2 için açılış görevi olarak seçilmiş. Evet, oyunun ilk görevinde D-Day olayına şahit oluyoruz.

Bu bölümün tamamını göremedik fakat gördüğümüz kadarıyla söyleyebiliriz ki, oyunun ses tasarımı gerçekten başka bir seviyede. Zaten bu ses tasarımı, kendisini Hürtgen Ormanı Muharebesi görevinde de göstermişti. Bu görevde, çıkartma yapan taraftayız. Bu yüzden, denizden karaya indidiğimiz o an gerçekten oldukça etkileyici görünüyordu. Her neyse, çıkartma ardından klasik Call of Duty anları görüyoruz. Bu noktada çok ilginç bir şey yok. Ardından daha yakın menzilli savaşlara tanıklık ediyoruz ve en sonda da, o sinematik sahnelerden biri karşımıza çıkıyor. Bir asker bize saldırıyor ve bir süre boyunca onunla dövüşüyoruz. En sonunda ise, yerden aldığımız bir kask ile, düşmanın kafasına kafasına vuruyoruz.

Peki, bu anlardan sonra ne oluyor? Dediğimiz gibi, bu anların devamını göremedik ama D-Day, Paris'in özgürlüğü ve ardından da Almanya'ya giriş ile devam ediyordu. Bu yüzden, oyunun bir sonraki bölümünün de Paris'te devam edeceğini düşünüyoruz. O bölümde de mutlaka ikonik sahneler olacaktır herhalde. D-Day ve Hürtgen Ormanı Muharebesi'nde zaten oyun bizlere oldukça heyecanlı ve akıcı bir oynanış/senaryo sunmuştu.

Call of Duty: WWII İle Kontrol Edeceğimiz Karakter

Call of Duty: WWII ile amatör, belki de ilk defa bir savaşa giren Amerikan askerlerinin senaryosuna şahitlik ediyoruz. Oyun boyunca, tek bir Amerikan askeri grubunun senaryosuna şahitlik ediyoruz tabii ki. Bu yüzden, karakterlere kolayca ısınabiliyoruz. Bu karakterlerimiz, ilk defa savaşa giriyor ve bu savaş, tabii ki D-Day oluyor. Askerlerimiz, oyun boyunca farklı şeylerle karşılaşıyor. Zorluklarla baş ediyorlar, farklı şeylerin farkına varıyorlar. En önemlisi de, kahramanlığın ne olduğunu anlıyorlar. Bu arada küçük bir not düşelim, oyunun senaryosu genel olarak 1944 ve 1945 senelerinde geçiyor.

Oyunda bizlerin karşısına çıkacak olan bu grubun bir özelliği de var tabii ki. Bu gruptaki askerler, rastgele seçilmiş insanlar değil. Hepsi, birbiri ile arkadaş. Bu yüzden de savaşta ölme korkusu, hepsinin en büyük korkusu oluyor aslında. Bu sayede de 2. Dünya Savaşı sırasında yaşanan o korku, az da olsa bizlere güzel bir şekilde aktarılabiliyor. Bu başlık altında da son notumuzu düşelim, Call of Duty WW2 içerisinde bazı tanıdık yüzler var. Fakat bunların kim olduğunu henüz söyleyemiyoruz ama yine de, bunların öyle çok büyük isimler olmadığını söylememiz lazım. Yani, oyundaki en önemli karakterler, yine bizim grubumuz gibi aktarılıyor bizlere.

Sizlere biraz önce söyledik, oyunda sürekli olarak bir grup Amerikan askerinin kontrolünü elimizde bulunduruyoruz diye. Fakat nadiren olsa da, savaşa çok farklı cephelerden bakabiliyoruz. Sadece Amerika tarafında olmuyoruz yani. Mesela bir bölümde, Fransız Direnişi anlarına gidiyoruz ve bayan bir karakteri kontrol ediyoruz. Bunun haricinde, Kanadalı, İngiliz ve Fransız cephelerini görüyoruz. Çünkü geliştirici ekip, 100 milyon insanın hayatını etkileyen bu savaş anlarının, her tarafın gözünden görünmesini istiyor. Yalnız böyle dedik diye kafanız karışmasın. Odak noktamız hala bizim o klasik Amerikan askeri grubumuz.

Henüz emin değiliz ama  Call of Duty: WWII senaryosunda Pasifik cephe savaşları bulunmuyor. Fakat iş, çoklu oyuncu moduna geçtiği zaman daha farklı bir yapı karşımıza çıkıyor. Mesela, oyunun çoklu oyuncu modunda, senaryo modunda olmayan bazı bölümler/haritalar bulunuyor. Ayrıca çoklu oyuncu modunda, Amerikan ve Alman olabiliyoruz. Başka taraflar var mı, bilmiyoruz çünkü biz sadece Alman ve Amerikan tarafını gördük. Ayrıca, gelecek ek paketler de var tabii ki. Bu ek paketler ile Fransız tarafı filan da oyuna rahatlıkla gelebilir.

Call of Duty: WWII Çoklu Oyuncu Detayları

Call of Duty: WWII, senaryo modu ile bizleri etkilese de, artık Call of Duty oyunlarının ana odak noktası çoklu oyuncu modu oldu. Bu yüzden, bizlerin de büyük bir merakla beklediği oyun modu, Call of Duty: WWII çoklu oyuncu modu idi. Oyunun çoklu oyuncu modu, tam olarak bizlere gösterilmedi çünkü Activision bunu E3 2017 sırasında yapacak. Fakat gördüğümüz kadarıyla, çoklu oyuncu modu gerçekten yenilikçi.

Oyunun çoklu oyuncu modunda, karşımıza çıkan ilk mod Boots on the Ground temelli bir mod oluyor. Çift zıplamalar, sırt roketleri, enerji mermileri filan bu oyunda doğal olarak yok. Oyunun çoklu oyuncu hızı ise, normalin biraz üzerinde. Mesela Call of Duty: World at War, bu oyundan biraz daha yavaş oluyor. Fakat asıl yenilik burada değil, "Create-a-Class" özelliğinde. Bu özelliğin yerini artık Divisions alıyor. Divisions ile karakterimizi özelleştirebiliyor, silah setlerimizi yapabiliyor ve oyunun çoklu oyuncu modundaki rolümünü seçebiliyoruz. Yani evet, bu oyunda karakter özelleştirme ve roller bulunuyor.

Peki, Battlefield 1'deki Operasyonlar modunu sevdiniz mi? Eğer cevabınız evet ise, aynısını Call of Duty: WWII da yapıyor. Call of Duty: WWII, karşımıza War isimli yeni bir çoklu oyuncu modu ile çıkıyor. War modunda, çoklu oyuncu karakterimizi, senaryolu bir yolla geliştirebiliyoruz. Çünkü War modundaki her oyun, oyunculara bir senaryo sunuyor. Asimetrik haritalarda, her 2 grubun da benzersiz bir görevi oluyor ve oyuncular, o görevi tamamlamak için uğraşıyor. Yani, Operasyonlar moduna bayağı bir benziyor.

Bundan önce, sizlere sunmuş olduğumuz bir haberde, aslında şimdi bahsedeceğimiz şeyin ipucunu vermiştik. Bu oyun ile, oyuncular, diğer oyuncularla ve arkadaşları ile daha rahat etkileşim içinde olabilecek demiştim. Oyunun çoklu oyuncu moduna gelen Headquarters ise tam da bu işe yarıyor. Headquarters, iki oyun sırasında oyuncuları bir sosyal alana atıyor. Eğer Call of Duty: Advanced Warfare oynadıysanız, sanal lobileri hatırlarsınız. İşte o sanal lobiler, artık daha gerçekçi oluyor ve lobilerde, karakterimizi kontrol edebiliyoruz, diğer karakterler ile etkileşime geçebiliyoruz.

Son olarak, oyunun çoklu oyuncu modunda bulunan ülkelerden de bahsedelim. Geliştirici ekibin söylediğine ve bizlerin de gördüğüne göre Kanada, Avustralya, Amerika, İngiltere, Fransa, İtalya ve Almanya bulunuyor oyunun çoklu oyuncu modunda. Tabii bu ülkelerin hepsi, ana oyunda bulunacak mı, yoksa bazıları ek paketlere mi dahil edilecek, henüz bilemiyoruz. Kişisel fikrimizi soracak olursanız, 7 tane ülkenin ana oyun için biraz fazla olması. Yani en azından bu ülkelerin yarısı, bizce ek paket ile oyuna eklenecek. Umuyoruz ki böyle olmaz.

Call of Duty WW2 Destek Vereceği Oyuncu Sayısı

Geçtiğimiz günlerde, sizlere bir haber sunmuştuk ve bu haberimizde, Call of Duty: WWII oyununun çoklu oyuncu modunun 48 oyuncuya kadar destek verdiğini söylemiştik. Çünkü oyunun Xbox Mağazası detaylarında, bu şekilde görünüyordu. Geçen gün ise bu sayfa güncellendi ve desteklenen oyuncu sayısı 48'den 18'e düştü. Bunun sebebi ise bizlerin tahmin ettiği gibi, büyük bir ihtimalle oyunun sosyal alanı ile alakalı. Bildiğiniz gibi Call of Duty: WWII, 48 kişiye kadar destek veren sosyal bir alana sahip olacak. Büyük bir ihtimalle Xbox Mağazası da bu modu, çevrim içi oyuncu moduna saydı ve bu yüzden 48 oyuncu gözüktü.

Görülen o ki, oyunumuz, normal oyun modlarında 18 oyuncuya kadar destek verecek. Bu durum büyük bir ihtimalle oyuncuları hiç üzmeyecektir çünkü bu oyunun serisi uzun zamandır çevrim içi modlarında bu kadar oyuncuya destek veriyor. Yani bir Battlefield 1 gibi 64 oyunculuk modlara hiçbir zaman sahip olmadı bu seri. Yine de, Call of Duty: WWII ile gelecek olan War modu hakkında heyecanlanmıştık. Belki o modda da 48 kişiye kadar destek çıkar diye fakat hayallerimiz suya düştü. Peki, bu konu hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyor olacağız.

Call of Duty WW2 Kadın Karakterleri

Call of Duty WW2, bildiğiniz üzere; PC, PlayStation 4 ve Xbox One platformları için çıkışını gerçekleştirecek. Ayrıca oyun, PlayStation 4 Pro için de özel bir destek içerecek. 3 Kasım 2017 tarihinde çıkacak olan bu oyun, kendi serisine ait diğer oyunlar gibi 3 farklı mod ile çıkışını gerçekleştirecek: Senaryo modu, eşli oyuncu modu ve çoklu oyuncu modu. Oyunun senaryo modunda bayan karakterlerin olacağını ve bu karakterlerin oynanabileceğini biliyorduk. Bugün ise, benzer bir açıklama Twitter üzerinden geldi. Bu açıklamaya göre Call of Duty WW2 çoklu oyuncu modunda, kadın karakterler de olacak.

Böylece oyunun senaryo ve çoklu oyuncu modunda kadın karakterlerin olacağı onaylanmış oldu. Geriye kaldı zombi modu. Öyle ki, bizler zombi modunda da bir kadın olacağını düşünüyoruz. Çünkü serinin son oyunlarına baktığımız zaman, zombi kadrosu sürekli olarak 3 erkek, 1 kadın ile geliyor. Her neyse, bahsettiğimiz bu yenilik ardından, oyun için, birkaç yeni görsel daha yayımladı. Bu görselleri, hemen aşağıdaki galerimizde sunacağız sizlere. Yorumlarınızı da bekliyor olacağız, hem kadın karakterler hakkında, hem de bu görseller hakkında. Haberimizi sonlandırmadan önce söyleyelim, yayımlanan bu görseller, resmi yollarla sunulmadı.

Call of Duty WW2

Call of Duty WW2 Türkiye Fiyatı

Call of Duty WW2 dün akşam duyuruldu ve bu duyuru ile birlikte oyunun PC, PlayStation 4 ve Xbox One sürümleri için ön siparişler açıldı. Yurt dışında sabit, 60 dolarlık fiyata sahip olan bu oyun, ülkemize de oldukça farklı fiyatlar ile girdi. Örnek vermek gerekirse, Xbox Mağazası üzerinde şu an oyun 253,50 TL fiyat etiketi ile alıcılarını bekliyor. PlayStation Mağazası ise bu oyunu 254 TL fiyat etiketi ile satıyor. En ucuz fiyat ise Steam tarafından geliyor. Steam, bu oyunu şu an 209 TL etiket ile satıyor. Tabii bu fiyatlar, oyunun standart sürümü için geçerli. Öyle ki, Call of Duty: WWII - Digital Deluxe almak isterseniz, PlayStation 4 için tam 399 TL vermeniz gerekiyor. Yani ortada büyük bir fiyat çılgınlığı var.

Peki, Call of Duty WW2 - Digital Deluxe içerisinde ne bulunuyor? Sadece özel bir tema ve Sezonluk Geçiş ögesi. Yani 399 TL vererek, tam bir oyun deneyimi yaşayabiliyorsunuz PlayStation 4 üzerinde. Steam üzerinde ise aynı paket 349 TL fiyat etiketi ile satılıyor. Peki, haberimizi sonlandırmadan önce sizlerin fikrini de almak isteriz. Bu fiyatlar hakkındaki düşünceniz nedir? Sizce tam bir deneyim yaşayabilmek için 399 TL vermek, biraz fazla değil mi? Bu tür fiyatlandırmalarda Sony, Microsoft ve Aral, özel bir hareket ile daha uygun fiyatlar ile bu oyunu ülkemize sokmamalı mı?

Ana fiyatı 60 dolar olan bu oyunun fiyatı, doğal olarak ülkeden ülkeye farklılık da gösterebiliyor. Mesela bizim ülkemizde Call of Duty: WWII ön siparişi, PC için 209 TL, PlayStation 4 için 254 TL ve son olarak Xbox One için 253 TL. Yani anlayacağınız, oyun bayağı bir pahalı. Peki, dünya genelinde durum nasıl? Bu sorunun cevabını bizlere SteamDB verecek çünkü SteamDB verilerine göre Call of Duty: WWII Türkiye fiyatı, 22 ülkenin fiyatından daha ucuz. 5 ülkenin fiyatından da daha pahalı. Dilerseniz bu durumun detaylarına, yazımızın devamından göz atalım.

Bahsettiğimiz sitenin verilerine göre, bu oyun en pahalı olarak Peru ülkesinde satılıyor. Bu oyunun fiyatı, Peru'da tam 77 dolar. Bizim ülkemizde ise 58.92 dolar. İşte bu iki fiyat arasında tam 21 ülke daha bulunuyor. Bu ülkeler arasında Hong Kong, Birleşik Devletler, Filipinler, Tayvan, Brezilya ve Avro kullanan ülkeler bulunuyor. Bu oyun, yine Steam üzerinde, en ucuza CIS - Birleşik Devletler Doları birimi ile satılıyor. Bu da tam olarak 31.99 dolar oluyor. Eğer dilerseniz daha detaylı istatistiklere, buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Tabii ki, bizim ülkemizden daha pahalıya satan 22'den fazla ülkenin bulunuyor olması, 209 TL fiyat etiketini ucuzlaştırmıyor fakat bizle birlikte yanan başkalarını da görmek güzel oluyor, değil mi? Bu arada, haberimizi sonlandırmadan küçük bir de detay verelim. Biraz önce verdiğimiz linke tıklarsanız, oyunu Steam üzerinden an itibariyle 19 kişinin oynadığını görebilirsiniz. Acaba o 19 kişi kim ve bu şansı nereden elde ettiler? Belki de geliştiricilerdir. Bilemeyiz.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.