Avatar
Yazar: Giray Saltuk Özen, Editör Yazım tarihi: 25.05.2020

Call of Duty: Warzone için hazırladığımız Hareket ve ateş etme (aim) taktikleri rehberimizde, operatörünüzün hareket ve ateş kabiliyetlerine değindik!

Battle royale oyunlarının en önemli konusu, oyun içindeki hareket ve ateş etme sistemleridir. Kimi oyun daha yavaş bir deneyim sunar, kimisi daha akıcı ve hızlı bir deneyim. Bir de işin içine klavye – fare ve kontrolcü ayrımı giriyorsa işin rengi iyice değişiyor. Bu rehberimizde oyun içi hareket ve ateşleme sistemlerine değindik!

Rehbere başlamadan önce: Sizler için hazırladığımız Call of Duty: Warzone rehberimize giderek aklınıza takılan her türlü soru, sorun ve şikayetin cevabını bulabilir, yeni başladığınız bu battle royale arenasında yolunuzu kolaylıkla açabilirsiniz!

Hareket etme mekanikleri

İster Call of Duty serisine yeni başlayanlardan olun, isterseniz deneyimli bir COD oyuncusu... Call of Duty: Modern Warfare ile aynı alt yapıyı kullanan Warzone, oyunculara yeni bir oyun motoru sunuyor. Yeni oyun motoru ise geliştirilmiş grafik ve sesler, yepyeni oyun içi mekanikler ve savaş dinamikleri demek.

Oyuna yeni başladığınızda daha hiçbir kontrole dokunmadıysanız operatörünüz ayakta dikiliyor demektir. Call of Duty serilerinde üç farklı karakter konumlandırması vardır: ayakta dikilmek, eğilmek ve yerde sürünmek. Bunu ekranınızın sağ altından takip edebilirsiniz.

Ayakta dikilmek oyunun varsayılan başlama şeklidir ve her oyuncu savaş alanına böyle gelir. Daha sonra bulunduğunuz konuma göre bir strateji geliştirip eğilmek ya da sürünmek durumunda kalabilirsiniz. Yahut ayakta dikilmeye devam eder, hatta koşmaya başlarsınız.

Ayakta dikilmek herkesin sık kullandığı ve sevdiği bir karakter pozisyonu. Sebebi karakterin kontrolünün rahat ve akıcı olması. Eğilince etrafa bakmak zorlaşabiliyor ya da sürünürken hareket etmek tam bir işkence. Ayakta dikilirken rahatlıkla istediğimiz yöne hareket edebiliyor hatta canımız sıkılırsa koşmaya başlayabiliyoruz.

Maalesef ayakta dikilmek her zaman avantajlı değil. Ayakta dikilen Warzone operatörleri, genellikle mermiyi beyinlerinde buluyorlar. Ayakta dikilmek sizi saklamaz, korumaz ve düşmana karşı açık hedef konumunda olmanızı sağlar. Bu sebeple bir yere koşmayacaksanız ya da oyuna yeni başlamadıysanız fazla ayakta dikilmenizi önermiyoruz.

Call of Duty: Modern Warfare ve Warzone ile birlikte seriye bir de yürümek diye bir mekanik eklendi ki bu aslında ayakta dikilirken gittiğimiz hareket hızının biraz yavaş hali. Operatörler pozisyonları her ne konumda olursa olsunlar dışarıya bir ses yansıtırlar. Tıpkı gerçek hayattaki gibi!

Ayakta dikilirken yürüyenler ve koşmaya başlayanlar, açık açık "ben buradayım" imajı yaratır ve düşmanın zaman zaman gözle, zaman zaman kulakla sizi görüp duymasına sebep olur. Ayakta dikilmeye devam ederek yürümeyi seçerseniz, en azından hareket sesinizde bir azalma olacaktır. Counter-Strike oyuncularının aşina olduğu "shift bas!" durumunun bir benzerinden söz ediyoruz.

Yürümek her şeyin çözümü mü? Elbette hayır. Halen ayakta dikiliyorsunuz ve açık hedefsiniz. Ayakta normal dikilmek oyuna ilk başladığınızda ve loot yaparken işinize yarayacak. Yürümek ise herhangi bir binaya girerken sessizce girmenize olanak sağlayacak. Oyunda sizi daha gizli tutacak şeyler ise eğilmek ve sürünmek.

İlkokullarda yaptırılan ördek yürüyüşlerine benzetebileceğimiz eğilmek, taktiksel askeri FPS oyunlarının vazgeçilmez özelliklerinden. Gerçek hayatta da zaten askerler savaş alanlarında eğilerek ve siper alarak hareket ederler, Terminator gibi değil!

Eğilerek hareket etmek, siper almanız ve çevrenizdeki nesnelerin düşmana karşı sizi saklaması konusunda oldukça işinize yarayacak. Boyunuz yarı yarıya kısalacak, kapladığınız hacim düşecek ve siz küçücük yerlerde siper alabiliyor olacaksınız. Çalıların arasında ayakta dikilen bir operatör çok rahat gözükür ama eğilen bir operatör asla gözükmez.

Eğilmenin diğer faydaları ise ayak sesinizi minimuma indirmek, nişanınızı (aim) geliştirmek, daha isabetli atışlar yapmanızı sağlamak ve düşmana arkadan sessizce yaklaşıp gizlice öldürmenize olanak tanımak. Eğilmenin dışında bir de sürünmek var ki, Call of Duty oyuncularına işkence gibi gelir ama oldukça etkilidir.

Sürünerek nispeten büyük kamyonların altından sessizce sürünebilirsiniz. Çimenlerin içinde hayalet olabilir, çatılarda keskin nişancı tüfekleriyle düşman avlarken yerinizi çok zor belli edersiniz. Hiçbir şey yapamıyorsanız ölü taklidi yaparsınız! Sürünmenin faydaları çok güzel... Üstelik üzerinize bir de kamuflaj alırsanız yeme de yanında yat!

Eğilmek ve sürünmek size sıkıcı geldiyse, bir de koşma mekaniklerine bir göz atalım! Call of Duty: Warzone'da ayakta dikilirken birden koşmaya başlayabilirsiniz. Koştuğunuzda nişan alamazsınız, çok ses çıkartırsınız ve "beni vuran yok mu?" diye bağırırsınız. Bir de bununla da yetinmek istemeyenler için oyuna yeni bir özellik eklendi: taktiksel depar.

Koşma tuşuna iki kez üst üste bastığınızda karakteriniz çok hızlı bir şekilde depara kalkar ve koştuğundan daha hızlı ilerler. Bu tek nefeslik, limitli bir olaydır ve kısa sürer. Tekrar yapmanız için beklemeniz gerekir. Nişan almayı bırakın, silah bile kullanılmaz hale gelir ve çok ses çıkar. Ama bir yandan da karakter çok hızlı koştuğu için kısa mesafeli bir yerden bir yere çok kolaylıkla gidersiniz ya da düşmandan kolaylıkla kaçarsınız.

Hazır koşma demişken, oyunun kayma mekaniklerine de bir göz atalım. Son zamanlarda birçok oyunda olan kayma mekaniği, Warzone'da da mevcut. Karakteriniz koşarken kayma tuşuna basarsanız bir anda kendinizi yerde kayarken buluyorsunuz. Yarım kapanmış hangar kapılarından ya da altı alçak bir şeyin altına hızlıca girmek istediğinizde bu durum oldukça işinize yarar.

Yine koşarken kapıların üstüne durmadan koşmaya devam ederseniz, karakteriniz kapıyı yumruklayarak ya da tekmeleyerek çok hızlı ama çok ses getiren bir şekilde açar ve içeri ani bir baskın verebilirsiniz. Tabi karakter durmaz ve koşmaya devam eder. Bu da binalar arasında hızlıca geçiş yaparken düşmanı avlamak için kullanabileceğiniz bir taktik olabilir.

Oyunda tırmanma, nişan alma ve zıplama zaten oldukça basit ve hali hazırda olan mekanikler. Ama yeni gelen bir şey var ki, muhtemelen çok seveceksiniz. Yeni Modern Warfare ve Warzone ile birlikte silahları herhangi bir noktaya sabitleyerek nişan alabiliyor ve daha isabetli atışlar yapabiliyorsunuz. Siper aldığınız taşların üstü, saklandığınız duvarların yanı, çatıların zemini gibi birçok noktayı kullanabilirsiniz!

Battle Royale oyunlarının vazgeçilmezi olan paraşüt mekaniği de Warzone ile birlikte geliyor. Hatta bir üst seviyeye çıkıyor desek yalan olmaz. Paraşüt açıkken çevrenizdeki düşmanlara ateş edebilir, paraşütü istediğiniz zaman kesip istediğiniz zaman tekrar açarak havadaki hızınızı daha adrenalin dolu noktalara çıkarabilirsiniz.

Ateş etme mekanikleri (aim)

Bir FPS'ten en önemli beklentimiz nedir? Oyuncuya güzel ve gerçekçi bir ateş etme mekanikleri sunması! Warzone'un teması modern savaşlar olduğu ve oyun günümüzde geçtiği için içinde bulunduğunuz yüzyılda kullanılan silahlar, ekipmanlar, zırhlar, bombalar, araçlar ve benzeri şeyler bulunuyor.

Oyundaki silahlar gerçek ve özenle seçilmiş, ince ayar çekilmiş silahlar. Silahların tipleri, detaylılıkları, özelleştirilebilmeleri, geri tepmeleri ve daha birçok şey oldukça gerçekçi ve oyuncuya iyi hissettiren durumdalar. Silahı gerçekten kendiniz kullanıyormuş gibi bir his geldiğini söyleyebiliriz.

Ateş etme tuşuna direkt bastığınızda silahlar ateş alır ve nişan almadan rastgele ateş etmeye başlar. Silahın hedefi önce hemen önünüz olur. Ardından geri tepme ve sizin davranışlarınıza göre çeşitli noktalara dağılır. Geri tepmenin oranı ve çeşitliliği silahtan silaha değişiyor.

Nişan alarak ateş etme ise hedef aldığınız noktaya ateş etmenize olanak tanıyor. Oyunda silahlar için çeşitli nişangahlar mevcut. Holografik nişan, termal görüş, 2x dürbün, 4x dürbün, keskin nişancı dürbünü derken birçok seçenek var.

Nişan alın ya da almayın, az az sıkmak ve ateş etme tuşuna abanarak şarjör bitene kadar sıkmak arasında da takdir edersiniz ki bir fark var. Oyuncunun bileği (aim'i) ne kadar FPS oyunlarına ve Warzone'a alışkınsa, yani siz kullandığınız kontrolcü ile ne kadar antrenman yaparsanız oyundaki isabet oranınız ve başarınız artar.

Burada size verebileceğimiz en değerli ipucu bol bol antrenman yapmak. Eğitim bölümünü atlamayın ve asla pes etmeyin. Kendinize en uygun silahı bulana kadar bütün silah çeşitlerini savaş arenasında deneyin. Hem kendinize en uygun silahı bulduğunuzda, hem de oyunu uzunca bir süre oynayıp yeterli pratiği yaptığınızda kas hafızanız iyice gelişecek ve Warzone'daki nişanlarınız oldukça isabetli ve öldürücü noktaya gelecek.

Hip-Fire dediğimiz heyecanla ve şarjör bitene kadar durmaksızın ateş etmekten kaçının! Hedefinizi görün, nişanınızı alın ve sakince teker teker sıkmaya başlayın. Şarjör bittiğinde şarjörü değiştirmek yerine ikincil silaha geçin. Yakın dövüşlerde bıçağınızı kullanmayı unutmayın!

Canınızla birlikte zırh plakalarınızın da tam olduğundan ve bombaları, diğer stratejik ekipmanları doğru kullandığınızdan emin olun. Ayakta dikilme, koşma, yürüme, zıplama, tırmanma, depar atma, eğilme, sürünme gibi mekanikleri doğru anlarda doğru yerler için kullanın ve düşmanı avlamak istiyorsanız bunların güzel bir kombinasyonunu yapıp tam bir avcı gibi sahada dolaşın.

  • Pompalı Tüfekler (Shotguns) - Çok yakın mesafede işe yarar, nişana gerek yok
  • Tabancalar (Pistols) - Yakın mesafede ya da birincil silahınızın mermisi bittiğinde işe yarar, nişan isterseniz alın isterseniz almayın
  • Hafif Makineli Tüfekler (Submachine Guns) - Kısa mesafede işe yarar, nişan isterseniz alın isterseniz almayın
  • Saldırı Tüfekleri (Assault Rifles) - Orta mesafede işe yarar, nişan almanız gerekir
  • Makineli Tüfekler (Light Machine Guns) - Orta mesafede işe yarar, nişan almanız gerekir
  • Nişancı Tüfekleri (Marksman Rifle) - Uzun mesafede işe yarar, nişan almanız gerekir
  • Keskin Nişancı Tüfekleri (Sniper Rifles) - Uzun ve oldukça uzun mesafede işe yarar, nişan almanız ve odaklanmanız gerekir
  • Roketatarlar (Launchers) - Herhangi bir mesafeden araç, helikopter gibi büyük ölçekli şeyleri yok etmek için kullanılır, nişan almanız gerekir

Son olarak her silahın bir nişan mesafesi olduğunu unutmayın. Düşman çok uzakta olduğu için onu öldürücü yerlerden vuramıyor olabilirsiniz ya da keskin nişancı tüfeği ile düşmanın mesafesini ayarlayamadığınız için mermi ona gelmeden yere düşüyor ya da onu ıska geçiyor olabilir. Bütün bunları göz önünde bulundurmalısınız. Bol avlar!

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.