Açıkçası bir önceki oyun yüzünden bizleri epey hayal kırıklığına uğratmış olan Call of Duty serisinin nereye gittiğini ya da gideceğini yeni oyunu duyurulana kadar kestirememiştik. Bir önceki oyunu ile bekleneni veremeyen seri acaba nasıl geri dönecekti? Hayran kitlesinin büyük bir bölümü tarafından modern savaşa dönülmesinin istendiği Call of Duty serisinin yeni oyunu daha da geleceğe giderek Call of Duty: Infinite Warfare ismiyle duyurulmuştu. Bu noktada büyük bir nefret akımıyla boğuşan Activision, Call of Duty: Modern Warfare Remastered’ı duyurarak sevenlerinin gönlünü almak istemişti. Şimdiyse o merakla beklenen oyunla ilgili çok daha fazla bilgimiz bulunuyor ve sonunda oyun beta sürümü ile de oyuncularla buluşmuş durumda. Biz de bu fırsattan istifade yeni oyunda bulunan temel mekanikleri ve diğer özellikleri sizlere anlatacağız. Oyunu oynamaya başladığınızda rakiplerinizden bir adım önde olmak istiyorsanız, hazırladığımız rehberimiz tam size göre.
Call of Duty: Infinite Warfare de ne?
Call of Duty: Infinite Warfare yakın bir gelecekte geçen, onlarca hatta yüzlerce farklı ekipmanı ve farklı özelliği bizlere sunan, oldukça hızlı bir oynanış yapısına sahip yeni nesil aksiyon bazlı nişancı türünde bir oyun desek çoğu özelliğini açıklamış oluruz herhalde. Özgürce oyun geliştirmek adına alınmış geleceğe yönelme fikrinin ne kadar doğru olduğunu henüz biz de kestirebilmiş değiliz açıkçası. Eğer takip ediyorsanız, eski oyunlarına göre bir çok değişikliğin yaşandığını fark edebileceğiniz oyunda, eskisinden de yüksek bir aksiyon dozajı olduğunu görmüşsünüzdür.
Nerede o eski Call of Duty hikayeleri diyenleri görelim?
Hepimiz Cpt. Price’lı o meşhur Call of Duty hikayelerini özlemişizdir. Özellikle Modern Warfare serisi başlı başlına oyun dünyası için bir başyapıttır. Hiç bir zaman olmadığı kadar kendimizi içinde hissettiğimiz ölenle öldüğümüz Call of Duty 4: Modern Warfare ile beraber oyunlarda senaryonun önemi tekrar fark edilmişti. Zaten bunun üzerine Call of Duty: Advanced Warfare’e kadar bir şekilde Call of Duty oyunları hikayeler üzerinden yürüdü. Bugün ise hiç olmadığı kadar büyük bütçeli, detaylı ve gelecekte geçen bir hikaye moduyla karşı karşıyayız.
Kit Harrington gibi büyük bir yıldızı bir video oyunun bir numaralı kötüsü olarak görmek bizleri oldukça heyecanlandırmıştı açıkçası. Hikayemiz ise insanoğlunun evrene yayılmaya başladığı uzak bir gelecekte geçiyor ve barış içinde yaşayan halklara, yerleşim savunma cephesi (SDF) isimli örgütün saldırmasını konu ediniyor. Özellikle uzay savaşlarını seriye dahil ederek büyük bir risk alan Call of Duty: Infinite Warfare, bu riskinin cezasını mı çekecek yoksa kaymağını mı yiyecek yakında göreceğiz.
Uzayda savaşmak bile mümkün
Yeni oyun sistemine gelirsek eski Call of Duty oyunlarından en büyük farkının çok daha fazla silah, mod ve donanım çeşidine ev sahipliği yapması olduğunu söyleyebiliriz. Bu çeşitlilik de doğal olarak düşmanın her yerden her şekilde gelmesine sebep oluyor. Yani eskisinden çok daha dikkatli ve çok daha esnek bir oyun tarzına sahip olmanız gerekiyor. Özellikle sahip olduğunuz donanımları aktif olarak kullanarak rakiplerin kafasını karıştırmak ve ya onları şaşırtmak oyunun bir numaralı temel mekaniği olmuş durumda.
Call of Duty: Infinite Warfare’in en ilgi çekici kısmı sanırım uzay savaşları olacak. Hikayenin belkemiğini oluşturduğunu bile söyleyebileceğimiz bu uzay savaşlarının bir kısmı savaş araçları ile olmasına rağmen öbür kısmı uzayda çatışma olarak nitelendirebileceğimiz şekilde yapılıyor. İşin en ilginç tarafıysa bu dengenin ilginç bir şekilde kurulması olmuş. Uzay savaşlarında dikkat etmeniz gereken en önemli nokta gelen füzeler olacak. Bu füzeleri mümkün olduğunca erken farkedip önlem fişeklerini ateşlediğiniz takdirde zarar görmeyeceksiniz. Diğer bir ilgi çekici donanımımız ise uzay çatışmalarında kullandığımız kancamız. Bu kanca vasıtasıyla uzay atmosferinde hızlı hareket edebilir hatta düşmanlarımızı ani saldırılar düzenleyebiliriz.
Call of Duty: Infinite Warfare - Zombies in Spaceland modu
Yeni oyunun yanında gelen zombi modu ile 80lerin retro havasını iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Diğer zombi oyunlarına göre oldukça eğlenceli olan bu modda farklı silahlar ile farklı şekillerde zombileri öldürüyoruz. Tabii bu konudaki en büyük problem para ve mermi olarak görülebilir. İşte bunu çözmek için alana dağılmış olan kutuları aramanız gerekecek ve emin olun bulduğunuz eşyaları beğeneceksiniz.
Haritalara ve oyun modlarına hakim olun!
Oyun modlarındaysa klasik Team Deathmatch, Domination modlarına ek olarak Kill Confirmed ve Defender modlarıyla karşılaşıyor. Her oyun modu bambaşka taktikler ve donanımlar gerektirecek şekilde hazırlanmış. Team Deathmatch herkesin bildiği gibi toplam adam öldürme sayısı üzerine kurulu bir mod, yani amaç ölene kadar mümkün olduğunca adam öldürmek, o yüzden sıkıştığınızda kaçmanızı sağlayacak donanımlarla gezmek akıllıca olacaktır. Domination ise bölge ele geçirmek üzere kurgulanan diğer oyun modlarına göre daha yavaş bir işleyişe sahip oyun modu olarak karşımıza çıkıyor. Bu oyun modunda amacın bölge elde tutmak olduğunu düşünürsek, gizlenme özelliğine sahip keskin nişancılar, sabit silahlar kullanabilen yardımcı karakterlerle oynamak bir adım önde olmanızı sağlayabilir.
Kill Confirmed ise eski bir mod olmasına rağmen herkesin bilmediği bir mod olarak oyunda bulunuyor. Kill Confirmed modunda önemli olan karşımızdakini öldürmemiz değil, öldükten sonra yere düşen künyesini almamız ya da dostumuz öldüğünde künyesini korumamız. Oldukça hızlı oynanışa sahip olan haritalar vadeden bu mod oyuncuların gözdesi olmaya aday. Bu modda size tavsiyemiz yakın mesafe silahlarını kullanmanız ve öldürdüğünüz karakterin künyesini ilk anda toplamanız. Yeni oyun modu olan Defender modunda ise amaç ortada bulunan drone cihazının kontrolünü sağlamak ve düşmanın eline geçmesini önlemek. Drone cihazını elinizde tuttuğunuz sürece gelen puanlarla oyunu kazanmak gerçekten stresli olacağa benziyor.
Görev takımlarını tanıyın!
Yeni Call of Duty ile beraber oyuna görev takımları da eklenmiş vaziyette. Oyunda bulunan görev takımlarına dahil olduğunuz vaziyette ekstra görevler alıyorsunuz ve bu görevleri yerine getirdikçe ödüller kazanıyorsunuz. Oyuna oldukça güzel bir çeşitlilik katmış bu görev takımlarının özelliklerini, ödüllerini ve diğer detaylarını, görev takımları rehberinde detaylıca işleyeceğiz.
Ne kuşandığınıza dikkat edin!
Yeni Call of Duty’yi bugüne kadarki bütün türevlerinden ayıran noktalardan birisi bu sınıf sistemi. Oyun tamamen gelecekte geçtiği için istedikleri bütün teknolojileri silahları ve karakter tiplerini oyuna adapte edebilmişler. Warfighter, Merc, FTL, Stryker, Phantom ve Synaptic olmak üzere şimdilik 6 Combat Rig, yani karakter çeşidi olacak gibi duruyor. Warfighter, Merc ve Synaptic isimli karakterlere beta süresince ulaşabilecekken, diğer 3 karakteri ancak oyunun tam sürümünde görebileceğiz ama genel itibariyle Warfighter eski saldırı birimine; Phantom, izci biriminin görünmez olabilen haline benziyor diyebiliriz.
Merc ise savunmaya dayalı, ağır zırhlı ve ağır silahlı bir birimken, FTL oldukça hızlı, gir saldır çık tarzı oyun stiline sahip bir karakterimiz. Diğer birimler olan Stryker ve Synaptic ise sırasıyla drone cihazlarına ve mini savunma taretlerine sahip bir destek sınıfı ile iki elinde taramalı tüfek olan, gerektiğinde 4 ayaküstünde koşabilen bir robot sınıfı olarak oyunda yer alıyor.
Kill Streak seçmeden çoklu oyuncuya adım atmamak gerek!
Oyunda en büyük yardımcılarınız çoğu zaman UAV ve Counter UAV oluyor. Eğer düşmanların peşinden gidecekseniz UAV özelliğini aktif etmek büyük yarar sağlayacaktır. Düşmanların size gelmesini istiyorsanız ya da düşmanları şaşırtarak ani saldırılar yapma niyetindeyseniz Counter UAV kullanmanız düşmanlarınıza oldukça güzel sürprizler hazırlamanıza yardım edecektir. Bunun dışında oyunda bulunan sırt roketleri ve benzeri araçları da her zaman hazır durumda bulundurmalısınız ki aksiyon dozajı yükseldiğinde elinizin altında olsunlar. Ayrıca oyunda ondan fazla streak çeşidinin olduğu bildirilmişti. Bu özellikleri gerektiği yerde gerektiği zamanda kullanmalısınız ki, bir çok düşmanı öldürecek füzeler tek kişi için heba olmasın.
Ayrıca bazı ödülleri amacının dışında kullanmak da size yarar sağlayabilir. Örneğin normalde düşmanı yok etmek için kullandığınız füzeyi bir çok düşmanı size yönlendirmek için kullanabilir ve onları gafil avlayabilirsiniz. Gelelim Call of Duty: Infinite Warfare’in en iddialı olduğu kısma, yani üretime. Hoş üretim demek ne kadar doğru olur bu sisteme bilmiyorum ancak bulduğunuz prototipleri parçaladığınız silahlardan çıkan malzemelerle üretebilmek dışında bir esprisi bulunmuyor.
Yepyeni bir evren kurmanın verdiği özgürlükle oyunculara oldukça geniş bir silah ve ekipman yelpazesi sunan Call of Duty: Infinite Warfare bu alanda kesinlikle diğer aksiyon oyunlarından daha başarılı duruyor. Her silahın birden fazla ikramiye özelliği var ve bu sayede Common, Rare, Legendary ve Epic olarak 4 kaliteye ayrılıyorlar. Bütün bu ikramiyeleri, hangi silaha hangi ikramiyenin daha uyumlu olduğunun detaylarını ilerleyen rehberlerimizde daha detaylı konuşacağız.
Call of Duty: Modern Warfare Remastered?
Call of Duty: Infinite Warfare ile beraber gelen Call of Duty: Modern Warfare Remastered, hepinizin ilgisini tabii ki çekmiştir. Oyunda yapılan yenilemeler bana yeterli gelmese de özlediğimiz o ruh geri gelmiş gibi duruyor. Ayrıca tek kişilik senaryonun dışında çoklu oyuncu için 10 harita daha getirmeleri gerçekten takdire şayan olmuş. Eski oyunu sevenlerin seveceği Call of Duty: Modern Warfare Remastered çok iyi düşünülmüş ama yeterince üstünde çalışılmamış oyunlar kategorisinde yerini alacak gibi.
Umarım başlangıç olarak memnun kaldığınız ve kafanızda oyunla ilgili izlenimleri, taktikleri oturtabildiğiniz bir rehber hazırlamışızdır. Daha detaylı tavsiyeler ve öneriler için rehberimizi takip etmeye devam edin.
Göz atabileceğiniz diğer Call of Duty: Infinite Warfare Rehberlerimiz
- Hızlı oynanışa alışmak ve oyuna daha kolay adapte olmak istiyorsanız, buradaki rehberimize göz atabilirsiniz.