Avatar
Yazar: Alper Dalan, Editör Yazım tarihi: 21.09.2019

Şöyle bir bakınca, en son yazmış olduğum inceleme yazısının üstünden gerçekten uzun bir zaman geçmiş olduğunu gördüm. Açıkçası, inceleme yazmayı özlemiş olduğumu daha ilk cümlelerimde hissettim. Bu sefer, 2012'den beri devamının gelmesini beklediğim bir serinin oyunundan bahsedeceğim sizlere. Hayır, Borderlands: The Pre-Sequel nedense bir türlü beni kazanamadı. Zaten Borderlands 3 inceleme yazısı olduğunu başlıktan anlamışsınızdır, pek de bir sürpriz olmadı yani. Sizlerle paylaşmakta olduğum bu Borderlands 3 inceleme yazısı boyunca, oyunu oynarken edindiğim tecrübelerden bahsedeceğim. Oyunun elime biraz geç ulaşmasından dolayı geç bir yazı oluyor fakat yine de güç olmasın, değil mi?

Borderlands 3 inceleme

Borderlands 3 bizlere nasıl bir hikaye sunuyor?

Aslına bakarsak, serinin bu yeni oyunu bizlere farklı bir kötü kahramanı olan hikaye sunmakta. Handsome Jack'e alışmıştık ya hani? Şu an Calypsos dedikleri 2 kardeş var karşımızda ve kesinlikle çok çılgınlar. Genel olarak, hikaye boyunca attığımız her adımda bu ikiliye ve adamlarına rastlıyoruz. Hiç istemeyeceğimiz olaylar oluyor ve tam "Ulan, acaba gerçekten bu hainliği yaptı mı ya?" diye şüpheye düşmeye başladığımızda, moralimizi tekrar toparlayan bir şey oluyor. Hikaye işleyişi gerçekten güzel diyebilirim. Henüz 3-4 gündür oynuyorum ve daha yeni 30. seviyeye falan ulaşabildim. Zaten sınır 50. seviye. Hikayeyi atlayarak geçen biriyimdir normalde fakat oturup izliyorum. Ara sahneleri geçip geçemediğimizi bilmiyorum bile.

Tıpkı serinin önceki oyunlarında olduğu gibi, bir sürü görev bulunuyor oyunda. Bölüm başı birkaç tane ana görev oluyor ve bazen 4-5, bazen 1-2 de yan görev yer alıyor. Bölüm geçmek ortalama yarım saat ile 2 saat arasında bir zamanınızı alabiliyor. Bu konuda, Borderlands 2'yu defalarca bitirmiş biri olarak daha uzun bir tecrübe sunduğunu belirtebilirim. Zaten, oyunu şu anki haliyle tamamen bitireyim diyorsanız, önce 1 kere bitirmeniz gerekiyor hikakeyi. Sonrasında ise True Vault Hunter modu açılıyor ve bir de orada bitiriyorsunuz. Hatırlayanlar mutlaka vardır, bir de Ultimate Vault Hunter modu var seride. Fakat, henüz Borderlands 3 inceleme yazım içerisinde bahsedemeyeceğim, çünkü tahminen ilerleyen zamanlarda gelecektir.

Diyelim ki oyunu bitirdiniz, o zaman ne olacak diye merak ediyorsanız, anlatayım. Oyunu bitirdiğinizde birkaç mod açılıyor. Bunlardan ilki True Vault Hunter modu. Bu modda oyuna tekrardan başlıyorsunuz fakat silahlarınız, seviyeleriniz, yetenek puanlarınız vesaire kalıyor. Düşmanlar da güçleniyor tabii. Bir nevi oyunun zor modu denilebilir. Guardian Ranks açılıyor. Bu bahsettiğim şey, ektradan kasabileceğiniz bir seviye sistemi. Elde edeceğiniz seviyelere göre ufak tefek yardımları dokunacak bonusları açabiliyorsunuz. Bir de Mayhem modu bulunuyor. Mayhem modu, düşmanların alabilecekleri ve verebilecekleri hasarı yükseltiyor. Tabii, elde edeceğiniz ödüller de yükseliyor.

Borderlands 3 inceleme

Nasıl bir oynanış bizleri bekliyor?

Serinin en sevdiğim yanlarından biri, sunduğu oynanış. FPS bir oyun olmasının yanı sıra, Looter Shooter adı verilen türde olma özelliğine de sahip. Looter Shooter nedir diye soracak olursanız, hemen anlatayım. Bu türdeki oyunlarda, yok ettiğiniz düşmanlardan ya da başka kaynaklardan bol bol eşya düşüyor. Bol bol eşya düşürmeyi seven ve içerisinde gizli bir mezarcı yatan oyuncular için muhteşem bir tür olarak gösterilebilir. Şöyle bir bakınca, Borderlands 2 ile 320 saatimin geçmiş olduğunu görebiliyorum. Borderlands, bu türün tadını güzelce çıkarabileceğiniz hoş bir seri, kesinlikle. Boss kestiğinizde düşen eşyalar sizleri fazlasıyla tatmin ediyor.

İşin daha da iyi yanı ise, Borderlands 3'deki gördüğüm boss savaşları da gayet hoş bir şekilde dizayn edilmiş ve sıkıcı hissettirmiyor. Bu da, sürekli olarak bu bossları keserek daha fazla eşya düşürme isteği uyandırıyor insanda. Eşya paylaşımı konusunda da oyunda 2 farklı mod bulunuyor. Bir tanesi eski, alışmış olduğumuz sistem. Yani, düşen eşyayı kim önce bulursa onundur mantığında ilerliyor ve düşen eşyaların seviyeleri sizle uymayabiliyor. Diğeri de, yeni sistem. Düşen her eşya sadece ama sadece sizin için düşüyor. Takım arkadaşlarınız eşyalarınızı alamıyor. Hangi sistemi istediğinizi en baştan seçebiliyorsunuz.

Yani, genel olarak elinize verilen silahlardan tercihinize göre seçtiklerinizle dünyayı düşmanlarınıza cehennem edebileceğiniz bir oyun olarak belirtebilirim. Çok oyunculu modu da yer almakta oyunda. Öncelikle, oyunun Social menüsünden çok oyunculu moda girebildiğinizi belirteyim. Dilerseniz, arkadaşlarınızı davet ederek veya onlara katılarak oynayabiliyorsunuz. Bunun dışında, oyunun kendi eşleştirme sistemi ve modları bulunuyor. Dilerseniz, hikayeyi rastgele insanlarla oynayabiliyorsunuz. Heyecan istiyorsanız, Circle of Slaughter ve Proving Grounds modları da yer alıyor. Circle of Slaughter, giderek güçlenen düşmanların üstünüze akın ettiği bir mod. Proving Grounds ise, önce bir zindandan geçip, sonradan da bir boss kestiğiniz bir mod.

Borderlands 3 inceleme

Borderlands 3 ile değişen şeyler nedir?

Aslında, temelinde çok fazla değişen bir şey göremedim. Borderlands 3 içerisinde de görsel sanat hala aynı kalmış. Fakat, tabii ki aradan geçen Borderlands: The Pre-Sequel'dan sonra geçen 5 yılın ne tür gelişmeler getirdiğini görmek mümkün. Borderlands 3 oynarken çok hoş sahneler ve detaylarla karşı karşıya kaldım ve her zerresinin tadını çıkarmaya çalıştım. Oyunda bulunan Photo Mode isimli mod ile birlikte, o an güzel bulduğunuz, hoşunuza giden sahnenin görselini efektlerle birlikte çekme şansınız bulunuyor. Ben de zaten Borderlands 3 inceleme yazısı içerisine yerleştirdiğim görseller bu mod ile elde ettim. Ne yazık ki en başta kullanmak aklıma gelmedi.

Eridium, gördüğüm kadarıyla eski önemine sahip değil artık. Envanter, mermi ve benzeri şeylerin alanlarını genişletmek için Eridium değil, para kullanıyoruz artık. Fakat, Eridium sayesinde özel silahlar alabiliyoruz. Tabii, görsel değişiklikler sağlayan kostüm ve kostüm parçaları da satın alabiliyoruz. Eridium ile satın alınabilen silahların, sınıfınıza göre özel etkileri bulunuyor. Bu da, güzel bir ayrıntı olarak aklımda kaldı. Bir de, elinizdeki silahla belli sayıda düşman öldürürseniz, o silahın şirketinden seviyenize uygun hediye bir silah alıyorsunuz. Hiç Legendary göremedim bu özellikte fakat Epic eşyalar geliyor.

Oyun içerisindeki yetenek sisteminde de değişiklikler mevcut. Serinin şu ana kadarki oyunlarında kullandığımız yetenekler sınıf başına 1 taneydi fakat artık 3 tane. Alt yetenek ağaçları da o yeteneklere en uygun pasif yetenekleri veriyor. Tabii, illa yeteneğin altındaki yetenek ağacını kullanmanız da şart değil. Sınıf başına 3 farklı yetenek olmak üzere, 4 farklı sınıfta 12 farklı yetenek mevcut. Açıkçasını sorarsanız, ben bu oyundaki sınıfları, serinin 2. oyunundaki sınıflar kadar beğenemedim. The Pre-Sequel bile daha iyi sınıflara sahipti benim gözümde. Tabii, biraz da tercih meselesi bu. Yine de, oyun tarzıma en uygun olanı seçtim. Amara, serinin bu oyunundaki Siren.

Borderlands 3 inceleme

Borderlands 3 içerisindeki görsellik ne durumda?

Son oyunun üzerinden geçen zaman ile birlikte teknolojinin de geliştiğini hissetmek mümkün. Borderlands 3 inceleme yazısının önceki kısımlarında da bahsettiğim gibi, gerçekten güzel manzaralar mevcut oyun içerisinde. Beni özellikle modeller mest ediyor. Farklı ve yaratıcı silahları ile insanda merak uyandırıyor. Sanki, sınırsız sayıda ve farklılıkta silah varmış da, hepsini asla göremeyecekmişiz gibi hissettiriyor. Bu da, oyunu daha fazla oynamaya ve daha fazla eşya düşürme ihtiyacı duymaya yönlendiriyor. Eşyalara konulan garip garip isimler de, yine eğlenceli bulduğum noktalardan bir tanesi.

Animasyonlar konusunda çok da beğendiğimi söyleyemem ama tabii beğenmedim de diyemem. Savaş esnasında görmekte olduğumuz animasyonlar gayet güzel oluyor. Fakat, Tiny Tina olarak da tanıdığımız karakterle karşılaştığımızda, beni bir tık üzdü diyebilirim. Bunun sebebi de, Tiny Tina'nın normalde nasıl deli, çılgın bir karakter olduğunu biliyor olmam oldu. Konuşma tarzı kafayı sıyırmış gibiyken, bizle konuşurkenki hareketleri, davranışları çok normaldi. Sanki, o karakterin temasını yansıtamamış gibi geldi. Zaten bu mevzu, en çok Tina ile dikkatimi çekti. Ayrıca, bazı silahlar fındık fıstık atıyor gibi hissettiriyor. Vuruş hissiyatı bazı silahların zayıf olsa da, Jakobs markasının silahları hem klas, hem de muhteşem vuruş hissiyatına sahip. Tabii, bu durum biraz da oyun içerisindeki markaların dizayından olabilir.

Borderlands 3 inceleme

Borderlands 3 performansı nasıl?

Açıkçasını sorarsanız, oyun bu konuda biraz sıkıntılı. Elimde bulunan sistemin cidden gayet iyi olmasına rağmen, FPS düşüşleri yaşamış olmam çok da sevindiğim şeyler olmadı. Zaten, oyun elime geçince sitemizin Facebook sayfasında oynanış yayınlarını da yaptım. İlk 2 gün, çok fena ani FPS düşüşleri ile karşılaştım. Fakat, geliştirici ekibin durumun farkında olduğunu söyledikten sonra gelen yama ile birlikte işlerin bir tık daha düzelmiş olduğunu görmek sevindirdi. Yine devam ediyor ama eskisi kadar can sıkıcı değil. Muhtemelen giderek düzeltirler.

Bir diğer sorun ise, oyunun DirectX 12 desteği. DirectX 11 kullanırken oyun jet gibi açılıyor ama DirectX 12 kullanmaya başlayınca yükleme süresi bir anda sonsuzlaşıyor. Claptrap'in etrafta saçma hareketler yaptığını görüyoruz sadece ama o da duraksayarak olduğundan çok da bir şey olmuyor. Şimdilik, en iyisi DirectX 11. Kullanmakta olduğum sistemde Intel i9 9900K, hız aşırtmalı Asus Turbo 1080 Ti ve 2x16GB CL15 3000MHz bulunuyor. En yüksek grafik ayarlarında 120 ile 80 arası değişen FPS elde edebiliyorum. Yerinize göre değişiyor yani. Elinizdeki PC'nin kaldırıp kaldırmayacağını hemen aşağıdaki sistem gereksinimleri listesine bakarak kontrol edebilirsiniz.

PC sistem gereksinimleri

Minimum PC sistem gereksinimleri (1080p)

  • İşletim Sistemi: Windows 7/8/10
  • İşlemci: AMD FX-8350, Intel i5-3570
  • Bellek: 6GB
  • Ekran Kartı: AMD Radeon HD 7970, Nvidia Geforce GTX 680 2GB
  • Depolama: 75GB

Önerilen PC sistem gereksinimleri (1440p)

  • İşletim Sistemi: Windows 7/8/10
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 2600, Intel i7-4770
  • Bellek: 16GB
  • Ekran Kartı: AMD Radeon RX 590, Nvidia Geforce GTX 1060 6GB
  • Depolama: 75GB

Temel PC grafik ayarları

  • Graphics API: DirectX 11, DirectX 12
  • Görüntü: (değişkenlik göstermekte)
  • Görüntü Modu: Tam Erkan, Çerçevesiz Pencere, Pencere
  • Çözünürlük: (değişkenlik göstermekte)
  • Dikey Senkr.: Kapalı, Açık
  • Çözünürlük Yüzdesi: 50% – 200%
  • Kare Hızı Sınırı: Akıcı 22-62 FPS, Sınırlı 30 FPS, Sınırlı 50 FPS, Sınırlı 60 FPS, Sınırlı 72 FPS, Sınırlı 120 FPS, Sınırsız, Özel
  • Özel Kare Hızı Sınırı: varsayılan 90, minimum 15, maximum 300
  • Görüntüyü Kalibre Et: Parlaklık ve HDR
  • Güvenli Alanı Kalibre Et: UI sınırını kalibre et
  • Görüş Açısı: default 90, minimum 70, maximum 110
  • Taşıt Görüş Açısı: default 90, minimum 70, maximum 110
  • Kullanıcı Arayüzü Boyutu: default 1, minimum 0.6, maximum 1.3

Borderlands 3 inceleme

Borderlands 3 ses ve seslendirmeler konusunda ne kadar başarılı?

Açıkçasını sorarsanız, Borderlands serisi hep özellikle bu konuda çok hoşuma gitmiştir. Oyun içerisinde geçen muhabbetler o kadar hoş ve komik geliyor ki, anlatamam. Zaten evren olarak çılgın, kafayı sıyırmış insanlarla dolu olan bir seri. Saçma sapan şeylere takarak komik muhabbetler ortaya çıkarma konusunda üstlerine olmuyor bu yüzden. Bazı karakterler gerçekten çok cins oluyor ve bir şekilde güldürüyor, kendini sevdiriyor. Claptrap de bu karakterlerden biri. Her ne kadar boş konuşmaları ile can sıksa da, bir yerden sonra alışıyor musunuz, ne oluyorsa, aptallıklarını ve saçmalıklarını sever hale geliyorsunuz. Şeytan tüyü var keratada.

Oyun içerisindeki sesler konusunda da hoş işler çıkarmayı başarmış Gearbox ekibi, bu yüzden de ellerinden öpmek isterim. Özellikle hastası olduğum Jakobs marka silahların vuruş hissiyatını güçlendiren tok ve sert seslerle beni mest ettiler. Fakat arada ses konusunda sorun mu ne oluyorsa, bazı sesler çalmayabiliyor. Örneğin, silahın sesi çalmayı kestiğinde silah değiştirmeniz gerekiyor, yoksa silahınız sessiz sessiz takılmaya devam ediyor.

Borderlands 3 inceleme

Borderlands 3 inceleme sonucu nedir?

Geldik Borderlands 3 inceleme sonucundan bahsedeceğim kısma. Öncelikle, oyunun fiyatlarından bahsedeyim. Epic Games mağazası üzerinde satılmakta olan yapım, 3 farklı pakete sahip. Bunlardan en temeli, 309 TL'lik fiyat etiketi ile karşımızda. Eğer Deluxe Edition almak isterseniz, bu sefer fiyat 399 TL oluyor. Tabii, üstüne Sezon Bileti eklemek isterseniz, 599 TL vermeniz gerekmekte. Şimdilik temel paketi 309 TL'ye alıp, sonrasında 259 TL ile Sezon Bileti alma şansınız da var, tamamen size kalmış. Bu yüzden, fiyat olarak çok da uygun bulduğumu söylemem.

Fiyat etiketini bir yana koyarsak, Borderlands 3 inceleme sonucum bir hayli değişiyor. Çünkü, serinin 2. oyunu kadar olmasa da, o kıvama çok yakın bir tecrübe sunmayı başardı bana. Elbette eksikleri var ama henüz ek paketler çıkmadığı için, oyunun son halinin nasıl olacağı konusunda şimdiden bir şey diyemeyeceğim. Sadece 50 seviye sınırı var çünkü şu an ve ilerleyen zamanlarda en azından 72 olacağını düşünüyorum. Aksiyona, mermiye ve loot olarak tabir ettiğimiz eşyalar arasında boğulmak isteyen oyuncuların kesinlikle denemesi gereken bir yapım olarak belirtebilirim. Tam puan veremesem de, benim için tam puanın bir tık altı kıvamında.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.