Avatar
Yazar: Alper Dalan, Editör Yazım tarihi: 12.11.2018

Günümüzün en çok beklenen yapımlarından bir tanesi olarak gösterebileceğimiz Battlefield 5 oyuncuların beğenisine çıktı. Bizim de, oyunu alıp oynama fırsatımız oldu. Battlefield 5 inceleme yazımız içerisinde de olabildiğince sizlere anlatmaya çalışacağız. Eksilerinden, artılarından ve sunduğu özelliklerden bahsedip son fikrimizi paylaşacağız. Dilerseniz, lafı daha fazla uzatmadan sizleri Battlefield 5 inceleme yazımız ile baş başa bırakalım.

Battlefield 5 inceleme

Battlefield 5 nedir?

Öncelikle, "Battlefield 5 nedir?" sorusundan başlamakta fayda var. Battlefield 5, bizleri 2. Dünya Savaşı'nın ilk günlerine taşıyan bir yapım. Oyun içerisinde sunmuş olduğu atmosfer ve oyunculara hissettirmeye çalıştığı gerçeklik ile, Fallout serisinin ünlü sözü olan "Savaş asla değişmez." cümlesini akla getiren bir yapım. Savaşların ne kadar acımasız olabileceğini ve o psikolojide neler yaşanabileceğini göstermeye çalıştığını söyleyebiliriz. Bunu ise, FPS olarak oyunculara sunuyor.

Battlefield 5'a başladığınızda sizi alıyor ve hemen bir savaşa götürüyor. Oyunu güzelce görüyoruz bu şekilde. Bizler için hem öğretici kıvamında, hem de biraz evvel bahsini ettiğimiz duyguları aşılayan bir yapıda. Battlefield 5, bizleri oyuna başlayınca direkt olarak War Stories modunun bir hikayesi olan My Country Calling isimli hikayeye götürüyor. Daha önce sizlerle paylaşmış olduğumuz haberlerimizde, oyunun çıkışı esnasında 4 tane War Stories hikayesi olacağını ve 1 tane de daha sonradan ekleneceğini söylemiştik. My Country Calling, çıkış esnasında bizlere sunulan ilk hikaye.

Battlefield 5 ile birlikte bizlere sunulan diğer War Stories hikayelerinden biri ise Under No Flag. Under No Flag ile birlikte, 1942 yılının Kuzey Afrika'sına gidiyoruz. Sizler için hikayelerin sürprizini kaçırmayacağız. Nordlys hikayesi ile birlikte 1943 yılının Norveç'ine gidiyoruz. Tiralleur isimli hikaye ile birlikte, 1944 yılına, Provence isimli yere gidiyoruz. Son olarak, daha sonradan eklenecek olan The Last Tiger isimli hikaye bulunuyor.

Battlefield 5 inceleme

Battlefield 5 oyuncularına ne sunuyor?

Giriş olarak War Stories modundan bahsettik fakat her ne kadar Battlefield serisinin de bizlere güzel hikayeler anlatmasını istesek de, hep çoklu oyuncu modları ile ön plana çıkmış bir oyun kendisi. 32 gibi büyük bir oyuncu sayısından başlayıp 64 oyuncuya kadar oyuncu desteği veren bir oyundan bahsediyoruz. Conquest isimli çoklu oyuncu modunda siz ve takımınızın 64 kişiye kadar destek veren büyük bir haritadaki anahtar yerleri ele geçirmeniz gerekiyor.

Conquest Assault isimli mod da, normal Conquest moduna göre ufak tefek farklılıklar içeriyor. Frontlines modu ise, Nocquest, Rush ve Battlefield 4'un Obliteration modlarının karışımı gibi bir şey. Domination modu, Conquest modunun biraz daha küçük versiyonu. 2 takım birden fazla göreve odaklanması ile oluyor ve bayrakların en az yarısına sahip olmak, karşı takımın tekrar canlanma kaybetmesine sebep oluyor.

Team Deathmatch, alışageldiğimiz standart oyun modu. Airborne modunda, her iki takıma da bilet veriliyor ve her ölüm bir bilet harcıyor. Bilet harcandığında ise bileti kalan takım kazanıyor. Breakthrough modunda, bir taraf ilerleyerek bir bölgedeki her kontrol noktasını ele geçirmeye çalışıyor. Final Stand ismindeki Battlefield 5 modunda ise, Grand Operation modunun ilk 3 gününe bağlı. Eğer her 2 takım da eşit derecede performans sergilemişse, tekrar doğma hakkı olmadan ve harcanmış mermiler ile düşmanınıza karşı oynuyorsunuz.

Battlefield 5 inceleme

Battlefield 5 içerisinde nasıl bir çeşitlilik bulunuyor?

Battlefield 5 inceleme yazımız içerisinde belirtmemizde fayda olacak noktalardan biri de, kesinlikle oyunun sunduğu çeşitliliktir. Biraz evvel saymış olduğumuz çoklu oyuncu oyun modları dışında harita çeşitliliği de var. Bizlere 8 harita sunulan oyunda, bu haritalar 4 farklı coğrafik lokasyona götürüyor bizleri. Her bir harita da bizlere farklı tecrübeler sunuyor. Çeşitlilik konusu bir yana, değinmemiz gereken başka özellikler de bulunuyor.

The Company, asker, silah ve araçlarınızın toplanmakta olduğu yer. Buradaki şeyleri ise oyunu oynayarak kazanıyorsunuz. Ne kadar fazla oynarsanız o kadar fazla şey kazanırsınız. Askerler de oyun içerisinde sınıf sınıf ayrılmakta. Recon sınıfı, keskin nişancı olarak gösterilebilir. Medic sınıfı, ekibin sağlıkçısı. Assault sınıfı askerler ön safhalarda bulunan askerler ve yakın mesafede etkili. Support sınıfı askerler, mobil olarak takım arkadaşlarına yararlı şeyler taşıyor.

Battlefield 5 inceleme

Beğendiğiniz ve beğenmediğiniz Battlefield 5 özellikleri ne?

Açıkçası, beğenmediğimiz çok da bir şey olmadığını söylemek mümkün. Ara sıra oluşan komik ve giderilebilir hatalar dışında bir sıkıntı yaşamadık. Hoşumuza giden özellikler kısmında ise, en başta kesinlikle Battlefield 5 ile üzerinde durulmuş bir özellik olan gizlilik geliyor. Oyunun hikaye modundaki gerçekçiliği bir tık daha yükseltmeyi başarmış olan gizlilik özelliklerine aslında hiç de ihtiyaç duymuyorsunuz. Fakat başarılı bir şekilde kullandığınızda da sizleri garip bir şekilde tatmin ediyor.

Yapay zeka konusunda biraz şikayetçi olduğumuzu belirtebiliriz. Savaş alanının ortasında halay çekmemize rağmen bizi hedefe alan pek olmuyor nedense. Gizlilik özelliği de şart olmayınca, halay çekerek düşmanları devirmesi hem zevkli, hem de hayal kırıklığı gibi hissettiriyor. Yeni şeyler almak için kullanabileceğimiz krediler de biraz can sıkıcı gibi. Bu özelliğin mikro ödeme konusunda çok kullanışlı olması fazlasıyla dikkat çekici. Alıştık zaten, sorun yok.

Battlefield 5 inceleme

Battlefield 5 görsel anlamda ne durumda?

Açıkçasını sorarsanız, bu Battlefield 5 inceleme yazımız içerisinde sizlerle paylaşmakta olduğumuz bu görsellerin tamamı, oyun içerisindeki yüksek ayarlar seçilerek çekilmiş durumda. Oyunu oynamış olduğumuz bilgisayarda ise I7 4710MQ, 16GB RAM ve NVIDIA GeForce GTX 860m ekran kartı bulunuyor. Buna rağmen 1366x768 çözünürlükte ve yüksek ayarlarda ortalama 40 civarı FPS vermeyi ve açıkçası bu halde bile yeterli derecede akıcı bir oyun tecrübesi sunmayı başardı.

Hemen aşağıda sizlerle paylaşmış olduğumuz Battlefield 5 sistem gereksinimleri de, oyunu bilgisayarınızın kaldırıp kaldıramayacağı konusunda sizlere yardımcı olacaktır. İşlemci konusunda AMD tarafından FX-8350, Intel tarafından ise Core i5 6600K önerileri bulunuyor minimum listesinde. Ekran kartı olarak ise NVIDIA GeForce GTX 1050 veya NVIDIA GeForce GTX 660 model ekran kartları listelenmiş. Önerilen sistem gereksinimlerinde ise ekran kartı NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB olarak belirtilmiş.

Battlefield 5 sistem gereksinimleri (Minimum)

  • İşletim sistemi: 64-bit Windows 7, Windows 8.1 ve Windows 10
  • CPU (AMD): AMD FX-8350
  • CPU (Intel): Core i5 6600K
  • Bellek: 8GB RAM
  • Ekran kartı (NVIDIA): NVIDIA GeForce GTX 1050 / NVIDIA GeForce GTX 660 2GB
  • Ekran kartı (AMD): AMD Radeon RX 560 / HD 7850 2GB
  • DirectX: 11.0 uyumlu ekran kartı ya da eşdeğeri
  • Depolama alanı: 50GB

Battlefield 5 sistem gereksinimleri (Önerilen)

  • OS: 64-bit Windows 10 ya da daha günceli
  • CPU (AMD): AMD Ryzen 3 1300X
  • CPU (Intel): Intel Core i7 4790
  • Bellek: 12GB RAM
  • Ekran kartı (NVIDIA): NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB
  • Ekran kartı (AMD): AMD Radeon RX 580 8GB
  • DirectX: 11.1 uyumlu ekran kartı ya da eşdeğeri
  • Depolama alanı: 50GB

Battlefield 5 inceleme

Battlefield 5 inceleme sonucu nedir?

Battlefield 5, hala kendi alanında lider olduğunu gösteren bir oynanış tecrübesi sunmayı başarmış. Görsel kalitesi, ağırlığı ve atmosferi ile insanı kendisine rahatça bağlayabiliyor. Zamanın nasıl geçtiğini bir yerden sonra anlamayabiliyorsunuz, bu fazlasıyla normal bir durum. Eğer savaş oyunlarını seviyorsanız ve vuruş hissiyatının tadını çıkarmak istiyorsanız, Battlefield 5 kesinlikle sizleri pişman etmeyecek bir yapım olmuş.

Fiyat etiketlerine baktığımızda ise, Battlefield 5'ın Origin üzerinde oyunun standart sürümünün 60 Euro, Deluxe Edition sürümünün ise 80 Euro olduğunu görüyoruz. Elbette internet üzerinde daha ucuza bulma ihtimaliniz de var. Battlefield 5 standart sürümünün PS4 versiyonu 269 TL, Xbox One versiyonu ise 269,25 TL gibi bir fiyat etiketine sahip. Savaş tecrübesini buram buram hissetmek isterseniz, konsol sürümü fazlasıyla uygun olacaktır.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.