Avatar
Yazar: Tolga KARACA, Editör Yazım tarihi: 05.08.2016

Yedekleme servisi Backblaze, 2016 yılının ilk çeyreği için yaptığı testlerde, kullandığı sabit disklere ait arıza oranlarını tespit etti. Backblaze’in sahip olduğu 61590 aktif sabit disk, 2016’nın ilk çeyreğinde toplamda bir milyar saatten fazla çalıştı. Bu sayı, yaklaşık olarak 42 milyon güne ve 114 bin yıla denk gelmektedir. Bu denli yoğun kullanımın ardından yapılan testler sonucu elde edilen istatistikler, sabit disklerin arıza oranlarına dair detaylı ve güvenilir veriler sunuyor.

sabit disk arıza raporu

İlk tabloda, 2016’nın ilk çeyreği için sabit disk arıza sayılarını ve arıza oranlarını görüyoruz. Bu tabloda dikkat çeken ilk şey, bazı disklerin test süresi boyunca bir tane bile hata vermemesi. Bunun dışında Backblaze, düşük arıza sayısına rağmen yüksek arıza oranına sahip modellerin yanıltıcı olabileceğine dikkat çekiyor. Örneğin tabloda 3 TB Toshiba sabit diskin sadece bir arıza sayısına sahip olmasına rağmen %8.63 gibi yüksek bir arıza oranına sahip olduğunu görüyoruz. Backblaze bu tip durumlarda sağlıklı sonuçlar elde edilemeyeceğini belirtiyor.

3 Yıllık Arıza Raporları

sabit disk arıza raporu2

Backblaze’in sabit disk arıza raporları, 10 Nisan 2013’e kadar uzanıyor. Bu sebeple bazı modellerin üç yıllık arıza raporlarına göz atabiliyoruz. Elbette söz konusu zaman dilimi uzayınca hiç hata vermeme gibi bir durumla karşılaşmıyoruz.

Markalara Göre Sabit Disk Güvenilirliği

sabit disk arıza raporu3

Bir diğer ilgi çekici grafik ise, Backblaze’in kullandığı dört farklı markanın güvenilirlik oranları. Her markanın kendi modellerine ait arıza oranlarının birleştirilmesi ile oluşturulan bu grafik, hangi markaya ait disklerin daha az arıza oranına sahip olduğunu ve bu markaların ne denli güvenilir olduğunu gösteriyor. Grafikten gördüğünüz gibi Seagate bayraktarlığı üstlenirken, Western Digital onu biraz uzaktan takip ediyor.

Tercih Edilen Sabit Disk Boyutu

Backblaze

Yukarıdaki tabloda gördüğümüz kadarıyla 4 TB sabit diskler, Backblaze’in disk kataloğunun ciddi bir kısmını oluşturuyor. Backblaze yetkilileri, 6 TB ve 8 TB diskler yerine 4 TB disklerin tercih edilmesinin başlıca sebebi olarak fiyat/depolama/adet oranını gösteriyor. Bir adet Backblaze deposunun çalışması için 1200 adet sabit disk gerekiyor ve Backblaze’in belirttiği üzere 6 TB ve 8 TB diskleri bu adette bulmak oldukça zor. 4 TB disklerin yanı sıra 3 TB ve 2 TB disklerin de benzer sebeplerle bol miktarda kullanıldığını görüyoruz. Öte yandan 1 TB diskler çok az sayıda kullanılmış. Tahminimizce Backblaze, 1200 disklik bir depoyu 1 TB gibi ufak boyutlu diskler ile doldurarak harcamak istememiş!

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.