Miyop hastalığının derecesi tedaviye gerek olmadan ılımlı formdan görebilmenin yüksek oranda etkilendiği şiddetli form ikileminde değişebilmektedir. Peki ya Miyop nasıl bir hastalık? Miyop veya uzağı görme kusuru, uzaktaki cisimlerin bulanık görülmesine sebebiyet veren, yakındaki cisimlerin ise çok daha net bir şekilde görülmesiyle karakterize bir göz hastalığıdır Çocuklarda 6 ile 14 yaş arasında başlayabilir. Vücuttaki hormonların hızlı büyüdüğü ergenlik çağlarında durum daha da kötüleşebilmektedir.
Miyop rahatsızlığı ergenlikte olduğu gibi ileri yaşlarda da kendini gösterebilir. Bu hastalık ile alakalı en sık sorulan sorulardan biri ise Miyop nasıl bir hastalık şeklinde olmaktadır. Miyop hastalığının derecelerini sıraladığımızda ise düşük miyop olarak -4,30 ve daha az olan derece kusurlarıdır. Orta miyop, -5,30 ile -5,40 arasında değişen kusurlardır. Bu durumda olan kişilerde renk dağılımı semptomları veya glokom durumu meydana gelebilmektedir. Yüksek miyop, -6,00 ve üzeri olan kusurları barındırır. Bu miyoplarda görüş alanı içerisinde gölge benzeri şekillenmeler, uçan cisimler görülür.
Miyop Belirtileri
Miyop hastalığının yetişkinlerdeki belirtileri şu şekilde olduğu bilinmektedir;
- Uzakta olan nesnelerin bulanık görülmesi
- Uzaktaki nesnenin daha netleşmesi için göz kapaklarının kısılması veya kısmen kapatılması
- Gözde yorgunluk hissi ve bu duruma bağlı baş ağrısının oluşması
- Araç kullanımı sırasında özelliklede gece seyahat ederken görmede zorluk yaşanması
Miyop daha çok erken yaşta, çocukluk dönemlerinde tespit edilebilmektedir. Uzaktaki cisimleri görme sorunları bulunan çocuklarda aşağıda belirtilen belirtiler görülebilmektedir;
- Gözlerde oluşan şaşlık
- Televizyona, uzaktaki bir nesneye veya sınıfta ön taraflara oturma ihtiyacının olduğu benimseme
- Uzaktaki nesnelere habersiz bir şekilde davranmak
- Sınıfta tahtaya yazılan yazıları okumakta zorluk çekmek
- Normalin üzerinde göz kırpma ihtiyacı
- Gözleri kaşınırcasına sık sık ovalamak
Miyop Nedenleri
Miyop göz rahatsızlığı olarak bilinir. Miyopa sebebiyet veren etkenleri ele aldığımızda ise, gözde meydana gelebilecek uzunluk değişimleridir. Gözün önden arkaya doğru ya da kornea veya merceğin kırma potansiyelinin normalin üzerinde olduğu durumlarda çıkar. Doğuştan kaynaklandığı gibi, genetik ve çevresel değişimler sonucuna bağlı olarak değişip ilerleyebilmektedir. Anne veya babada miyop öyküsü varsa çocukta miyop olma riski de bir o kadar da artar. Miyop hastalığıyla birlikte şeker hastalığı veya kataraktı olan bireylerde daha sonradan da ortaya çıkabilir. Yalancı miyop (Pseudomyopia) gözde olan siliyer kaslarının yorgunluk, stres ve aşırı yüklenme durumlarında gevşeyememesi nedeniyle gözlerde miyop gelişme durumu olur. Miyop hastalığına neden olan ve hastalığın gelişmesi sebebiyet veren RASGRF1 adlı ge bu hastalığa sebep olmaktadır.
Miyop Hastalığına Hangi Doktor Bakar?
Göz hastalıklarının baktığı miyop hastalığı ve bu hastalık belirtisi olanların mutlaka geç olmadan görülmeleri gerekmektedir. Çocuklarda daha sıklıkla görülen miyop rahatsızlığı, ileri yaşta bireylerde de rastlanmakta. Bu durumda miyop gibi bir belirti şikayetleriniz varsa gideceğiniz hekimlik göz hastalıkları doktortorlarıdır.
Miyop Teşhisi
Kişi kendisi veya çocuklarında miyop olduğundan şüphe ediyorsa bir göz doktoruna başvurup gerekli testleri yaptırmalıdır. Görme testi, bireyde uzağı veya yakını görmeyle ilgili bir problem teşkil edip etmediğini doğrulayabilir ve doktorun sorunu düzeltmesi için gözlük ya da lens reçetesi yazabilir. Miyop testi, gözlerin ışığa nasıl tepki vereceğini ölçmek ve görüşün azalmasını düzenlemek için gerekli olan lenslerin derecesi belirlenebilmesi için yapılmaktadır. Doktor, phoropter isimli cihaz yardımıyla ile göz önüne bir dizi mercek yerleştirilip, retinoskop isimli ışıklı bir enstrüman uygulanarak gözlerin ışığa ne derece odaklanıp odaklanmadığını ölçer. Gözün odaklanma derecesini değerlendirebilmek için otomatik bir alet kullanabilir. Miyop derecesi yani gözlük numarası, hastanın verdiği yanıtlara istinaden daha net görebilmesini sağlayan lensleri kullanmasıyla belirlenebilmektedir. Uzmandoktor net göz doktorları bu testi normal olan görme koşulları altında gözlerin nedenli tepki vereceğini belirleyebilmek için göz damlası kullanmaya gerek duymadan da yapabilir.
Miyop Tedavisi
Hastaya lens veya gözlük kullanımı ile görme kaybı engellenebilmektedir. Miyop rahatsızlığı lens ve gözlüklerin çıkarılmasıyla birlikte görme sorunu devam edebilmektedir. Bunun yanında Miyop tedavisinde lazer tedavi yöntemi de bulunmaktadır. Miyop hastalığından lazer tedavisi ile kurtulmak mümkündür. İyi bir tedavi yöntemi olan lazer tedavisi, excimer lazer adı verilen yöntemlerle uygulanır. Lazer operasyonunda 12 dereceye kadar olan miyoplar kolaylıkla tedavi edilmektedir. Lazer operasyonlarına uygun görülmeyen hastalara da göz içine uygun akıllı lenslerle de tedavi uygulanmaktadır. Lazer tedavisi görmek isteyen hastalar 18 yaşını geçmiş olması, son yıllarda göz numarasında değişiklik olmaması, romatizma veya diyabet gibi hastalıklara sahip olmaması, göz numarasının 10 ve altında olması ve lazer tedavisine herhangi bir engel teşkil etmeyecek başka bir hastalığının olmaması gereklidir.
Miyop tedavisinde kullanılan ilaçlarda, topikal atropin damlası, genel olarak göz muayenesinde ve ameliyat öncesinde göz bebeğini genişletmede kullanılır. Göz doktorları Atropin de miyop hastalığının ilerlemesini yavaşlatmada oldukça etkisinin büyük olduğunu vurgulamaktadır.
Miyop Hastalığına Ne İyi Gelir?
Miyop hastalığı olanların tedavisine yardımcı olabilecek ve miyop hastalığınız yoksa yakalanmamak için iyi gelecek besin ve vitaminler vardır. Bunlar:
- Beta karoten kaynakları
- C vitamin kaynakları
- E vitamin kaynakları
- Lutein ve zeaksantin kaynakları; Kale, pazı, ıspanak şalgam ve su teresi bu besinler içerisinde ilk sıralarda gelmektedir.