Avatar
Yazar: Alper Dalan, Editör Yazım tarihi: 15.04.2019

Bir süredir herhangi bir AAA kalitede strateji oyunu oynamamıştım. Bu uzun sürenin ardından Anno 1800 karşıma çıktı ve bu açlığımı büyük bir oranda giderdi. Karışık yapısı ve sunduğu görselliği ile, beni büyük oranda tatmin etmeyi başardı. Eksikleri yok mu? Elbette var. Zaten Anno 1800 inceleme yazısı boyunca sizlere eksikleri ve fazlalıkları hakkında bilgi vereceğim elimden geldiğince.

Anno 1800 inceleme

Anno 1800 nedir?

Öncelikle, oyunun tam olarak ne olduğundan bahsetmeli. Anno 1800 inceleme yazısı boyunca anlatacağım oyun, tam anlamıyla bir strateji oyunu. Elinizdeki adanın kaynaklarını kullanarak, diplomasi yaparak, üretim yaparak, insanlarınızın ihtiyaçlarını gidererek gelişmekte olduğunuz bir oyun kendisi. Ubisoft Blue Byte tarafından geliştirilmiş olan köklü bir serinin yeni oyunu olarak belirtilebilir.

Ubisoft Blue Byte, bizlere çok da yabancı olmayan bir ekip aslında. Zira, oyunculara Tom Clancy's Rainbow Six Siege, The Settlers serisi gibi oyunları sunmuş ve an itibari ile merakla beklenmekte olan Beyond Good and Evil 2 isimli yapımın arkasında bulunan bir ekip kendileri. Yani, hatırları fazlasıyla sayılır bir ekip, bizlere Anno 1800 isimli bu yeni strateji oyununu sunuyor. Mutlaka merak edenler oluyordur, şimdiden yanıt vereyim. Hayır, Anno 1800 içerisinde Türkçe dil desteği bulunmuyor ne yazık ki.

Anno 1800 inceleme

Anno 1800 nasıl bir hikaye sunuyor?

Temelde bir strateji oyunu olsa da, oyunculara bir hikaye sunmayı ihmal etmiyor.  Oyunun hikaye modunda toplamda 5 adet aşama bulunuyor ve bunların her biri de oyunu tanıtma konusunda güzel bir iş çıkarıyor. Hikaye modunun hikayesinden bahsetmeyeceğim elbette. Her ne kadar önemsiz olsa da, artık prensip meselesi haline gelmiş gibi hissediyorum. Fakat, atmosferden bahsetmekte kesinlikle fayda var.

Anno 1800 inceleme yazısının hazırlıklarını yaparken altını çizerek not aldığım konulardan biri de atmosferi oldu. Oyun, bizleri 19. yüzyıla, sanayileşme çağına götürüyor. Bu dönemin temasıyla, gerçekten güzel işlenmiş olduğunu düşündüğüm ayrıntılarla bir ülke yönetmek, bambaşka bir tat oldu benim için. Eğer oyunun hikaye moduna başlamak isterseniz, aynı zamanda oyun size, "Anno 1800 nasıl oynanır?" sorusu konusunda da fazlasıyla yeterli bir şekilde yardımcı olmakta.

Anno 1800 inceleme

Peki, Anno 1800 nasıl bir oynanışa sahip?

Oyun içerisinde 2 farklı tek oyunculu modu bulunmakta. Öncelikle bunlardan bahsedelim. Bunlardan birisi Campaign, yani hikaye modu, diğeri de Sandbox, yani serbest mod. Campaign modu, oyunculara Anno 1800 hikayesini anlatmakta ve bunu da 5 farklı bölümde gerçekleştirmekte. Oyunculara, oyunun hikayesini anlatırken, bir yandan da oyunu öğretmekte. Eğer önceki oyunlardan Anno 1800 oynanışına aşinaysanız, pek zorluk çekmeyeceksinizdir. Fakat değilseniz, kesinlikle aşama aşama oynayarak öğrenmenizi tavsiye ederim.

Sandbox modu ise, tamamen serbest olduğunuz bir mod. Elinizdeki başlangıç parasını kullanarak kendi adanızı yönetmeye çalışıyorsunuz. Aslında, bu mod da öğretici kısmına sahip fakat kesinlikle Campaign modu kadar iyi bir öğretici olmadığını belirtebilirim. Son olarak, çok oyunculu modu mevcut. En fazla 4 kişiye kadar oynanabilen çok oyunculu modunda, ister birbirinize karşı, ister bilgisayara karşı kapışabiliyorsunuz. Hiç tercih etmedim açıkçası fakat arkadaşınızla tüm dünyaya baş kaldırmak eminim ki zevklidir.

Anno 1800 inceleme

Arayüz konusunda nasıl bir iş başarmış?

Strateji oyunlarında arayüz gerçekten önemli bir yere sahip. HUD olarak da bilinmekte olan arayüz, strateji oyunu oynamakta olan oyunculara her türlü konuda yardımcı olması gerekmekte. Anno 1800 içerisindeki arayüz de, bu konuda fazlasıyla yeterli. Sol üstte bulunan kısımda portreniz, paranız, geliriniz, toplam nüfusunuz ve nüfuzunuz gösterilmekte. Yukarıdaki barda en yüksek nüfus sınıfınız, materyalleriniz, iş gücünüz ve şehrinizin çekicilik menüsü yer almakta. Sağ üst kısımda ise, oyunu durdurabileceğiniz veya hızlandırabileceğiniz kısım yer almakta. Normal, hızlı ve en hızlı olarak 3 hız seçeneği bulunmakta. Bir de ayarlar seçeneği var.

Sol alt kısımda ise, haritamızın olduğu ekran yer almakta. Bulunduğunuz yerin verimliliği, adı, diplomasi menüsü, haritası ve ticaret rotaları gibi kısımlar burada yer almakta. Aşağıdaki kısımda, inşaat ve gemiler arasında geçiş yapabileceğiniz yer bulunmakta. İnşaat kısmında, ihtiyacınıza bağlı olarak kullanabileceğiniz inşaat seçenekleri yer almakta. Her nüfus sınıfı için ayrı ayrı seçenekler bulunuyor. Gemiler kısmında ise, elinizde var olan gemileri kontrol edebileceğiniz ve görebileceğiniz kısım yer almakta.

Anno 1800 inceleme

Oyunda işler nasıl yürüyor?

Anno 1800 inceleme yazısına başlamadan önce altını çizdiğim kısımlardan biri de oynanış konusundaki karışıklık olmuş. Kimine göre iyi, kimine göre kötü bir durum bu. Elinizin altında yer almakta olan insanlar, sınıf sınıf olarak karşımıza çıkmakta. İnsanlarınızın ihtiyaçlarını ne kadar karşılarsanız, yeni sınıfları o kadar rahat açarsınız. Her sınıfın kendine has inşaat seçenekleri ve ihtiyaçları mevcut. Bunları karşıladığınız sürece hem insanlarınız mutlu olur, hem de daha iyi seçeneklere erişirsiniz.

Ekonomi konusu bana bir hayli karışık geldi açıkçasını sorarsanız. Sonuçta, uzun süredir oynamamıştım. Son oynadığım Anno oyunu, Anno 1701'dı, öyle söyleyeyim. Yani, 2006'lı yıllardan bahsediyoruz. Durum böyle olunca, ekonomiyi ayarlama konusunda bir hayli zorlandım ister istemez. Her ne kadar uğraştıysam da, gelirimi pozitif sayılara çıkarmayı pek beceremedim. Hep -300, -400 gibi sayılarda oldu gelirim. Bu yüzden de, bol bol gemi yapıp sattım. Evet, gelirinizi böyle de ayarlayabiliyorsunuz. Geminizin seviyesi ne kadar yüksek olursa, o kadar çok para kazanıyorsunuz. Aklınızda bulunsun. Oyunu öğrenene kadar çok fena iş göreceğine eminim.

Oyun esnasında, ara sıra gazeteler yayımlanmakta. İster halkınızı pozitif veya negatif etkileyecek şekilde nüfuzunuzu kullanarak gazetenizde değişiklikler yapın, isterseniz olduğu gibi bırakın. Basının özgürlüğü bile tamamen sizin ellerinizde. Siz ne derseniz, o oluyor bu adada. Tabii, attığınız her adım, diğer yöneticilerle olan ilişkilerinizi de etkiliyor. Ayrıca, ara sıra diğer yöneticiler veya köylüleriniz tarafından görevler veriliyor. Yapmak ile yapmamak tamamen size kalmış bir durum. Yaparsanız, artılarınızı kazanırsınız. Yapmazsanız, o artılardan eksik kalırsınız.

Anno 1800 inceleme

Anno 1800 görsel anlamda ne sunuyor ve optimizasyon nasıl?

Anno 1800 oynarken en çok hoşuma giden noktalardan biri de görselliği oldu kesinlikle. Oyunda, PC'yi çok zorlayan bir seçenek bulunuyor. Eğer oyunu oynayacaksanız, bu seçenekten uzak durmanızı tavsiye ederim. Bahsettiğim şey, View Distance, yani görüş uzaklığı ayarı. En yüksek seçeneği işaretlerseniz, birazdan bahsedeceğim PC üzerinde bile FPS sorunları yaşarsınız. Tabii, daha iyi bir cihazınız varsa, sayılar demek düşer bana. Ben, sadece uyarayım.

Optimizasyon konusunda, başarılı bir iş çıkardığını söyleyebilirim Anno 1800 ile Ubisoft Blue Byte ekibinin. Başarılı olmuş kesinlikle. Fakat şu bahsettiğim ayarı kapatırsanız başarılı. Kapatmazsanız, geçmiş olsun. Bahsetmiş olduğum ayar en iyi seçenekteyken, Asus 1080 Ti Turbo, i9 9900k ve 32GB 3000Mhz Cl15 RAM'lik PC'de 30-35 FPS'lere kadar düştüm. Tabii, bu durum, şu ana kadar olan süreç içerisindeydi. Şehir büyüdükçe daha da zorlanacaktır, eminim. Ayrıca, oyuna ilk başladığımda FPS'in 150-160'larda, hatta yer yer daha da uçtuğunu da belirtmek isterim. Hemen aşağıda, Anno 1800 sistem gereksinimleri bilgilerini sizlerle paylaştım. Elinizdeki canavarın kaldırım kaldırmayacağını buradan kontrol edebilirsiniz.

Anno 1800 sistem gereksinimleri (1080p/30 FPS/Low)

  • İşletim sistemi: Windows 7, Windows 8 veya Windows 10 (sadece 64-bit)
  • İşlemci: Intel i5 2500K @3,3GHz veya AMD FX 6350 @3,9GHz
  • RAM: 8GB
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce GTX 660 2GB veya AMD Radeon R7 260x 2GB
  • DirectX: DirectX 11 veya DirectX 12

Anno 1800 sistem gereksinimleri (1080p/60 FPS/Low)

  • İşletim sistemi: Windows 7, Windows 8 veya Windows 10 (sadece 64-bit)
  • İşlemci: Intel i5 4460 @3,2GHz veya AMD Ryzen 3 1200 @3,1GHz
  • RAM: 8GB
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce GTX 670 2GB veya AMD Radeon R9 270X 2GB
  • DirectX: DirectX 11 veya DirectX 12

Anno 1800 sistem gereksinimleri (1080p/30 FPS/Low)

  • İşletim sistemi: Windows 7, Windows 8 veya Windows 10 (sadece 64-bit)
  • İşlemci: Intel i5 4690K @3,5GHz veya AMD Ryzen 5 1400 @3,2GHz
  • RAM: 8GB
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce GTX 770 4GB veya AMD Radeon R9 285 2GB
  • DirectX: DirectX 11 veya DirectX 12

Anno 1800 sistem gereksinimleri (1080p/60 FPS/Low)

  • İşletim sistemi: Windows 7, Windows 8 veya Windows 10 (sadece 64-bit)
  • İşlemci: Intel i5 4690K @3,5GHz veya AMD Ryzen 5 1500X @3,5GHz
  • RAM: 8GB
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce GTX 970 4GB veya AMD Radeon R9 290X 4GB
  • DirectX: DirectX 11 veya DirectX 12

Anno 1800 inceleme

Anno 1800 inceleme sonucu nedir?

Geldik Anno 1800 inceleme sonucuna. Anno 1800, sunduğu ayrıntılı ve karışık oynanışıyla benim beğenimi büyük ölçüde kazandı. Zira, beni sürekli olarak daha fazlasını öğrenmeye, daha iyisini yapmaya ittiğini fark ettim. Bu da, her oyunda başıma gelmeyen bir şeydir. Yeri geldiğinde başımı kaşıdım, çıkmazda olduğumu düşündüm ama oyun bana hep bir çıkış yolu sundu. Örneğin, gemi yapıp satma mevzusu. Muhteşem bir çıkış oldu benim için.

Anno 1800 inceleme yazısı yazıp fiyatlarından bahsetmemek olmaz elbette. Oyunun 2 farklı sürümü bulunmakta. Bunlardan birisi standart sürüm iken, diğeri de Deluxe sürümü. Tahmin edebileceğiniz gibi, Deluxe sürüm bir tık daha pahalı. Oyunun standart sürümü 309 TL gibi bir fiyat etiketine sahipken, Deluxe sürümü 359 TL'lik fiyat etiketine sahip. Yani, açıkçası bu oyuna 309 TL veren, 359 TL de verir gibi. Çünkü, her 2 fiyat etiketi de bir hayli uçuk noktalarda.

Fiyat etiketlerinden dolayı bir hayli kafamı karıştırmış olan yapım, aynı zamanda sunduğu oynanış ile de bir hayli beğenimi kazandı. Şu fiyat etiketi ile her oyuncuya öneremeyeceğim elbette. Fakat, strateji oyunlarını seviyorsanız ve karışık sistemler için kaşınıyorsanız, Anno 1800 tam size göre demektir ve kaçırmamanızı tavsiye ederim. Eğer strateji oyunlarına bakış açınız orta kıvamdaysa, güzel bir indirim yakaladığınızda deneyin derim. Özellikle karışık oyunları keşfetmeyi seven oyuncular buna göz gezdirmeli.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.