Avatar
Yazar: Kaan GEZER, Editör Yazım tarihi: 14.02.2017

Çin Devleti, oldukça sıkı bir yapıya sahip. Bu yapının iyi veya kötü olduğu tartışılır. O ayrı. Bugünkü haberimizin konusu ise, yine o yapıyla alakalı. Daha doğrusu, o yapıya eklenebilecek yeni bir kural ile alakalı. Çin Devleti, 18 yaşından küçüklerin gece 12 ile sabah 8 arasında oyun oynamasını yasaklamayı teklif etti. Şu an taslak durumunda olan bu yasak, sadece PC oyunlarını değil, konsol ve akıllı telefon oyunlarını da kapsamakta. Peki, devlet nasıl gece oyun oynandığını anlayacak? Bunun anlaşılabilmesi için, taslakta belirtilen tüm teknolojik cihazlara bir yazılım yüklenecek zorunlu olarak. Bu yazılım da devletin, teknolojik cihazlarını takip edebilmesini sağlayacak. Böylece 18 yaşından küçük oyuncular, belirlenen saatler içerisinde oyun oynayamayacak.

18 yaşından küçükler, geceleri oyun oynayamayacak

Çin sınırları içerisinde şu an çevrim içi oyunlara kayıt olabilmek için, oyuncuların kimlik numaralarını vermesi gerekiyor. Bu durumun, bahsettiğimiz yasakla bir alakası yoktu fakat taslak yasa, eğer kabul edilirse, çevrim içi oyunlar ve geliştiricileri, bu kimlik numaralarını ve bahsettiğimiz yazılımı kullanarak oyuncuları takip edebilecek. Gece 12 ile sabah 8 arasında oyun oynayan 18 yaşından küçük oyunculara izin veren oyun şirketleri ise ya tamamen kapanacak, ya da para cezası verilecek. Şu an ülkede 170 milyon 18 yaşından küçük oyuncu bulunmakta ve devlet, o oyuncuları korumak istiyor. Korumanın adımlarından bir tanesi de bu yasak.

Bu tür sınırlandırmalar ve yasaklar ile adından sıkça bahsettiren Çin, bu yasak için oldukça anlaşılabilir bir sebep de sunmakta. Ülkeden gelen açıklamaya göre video oyunları, okul/iş bitiminde oynanabilecek, eğlence sektörü ögeleri. Fakat 18 yaşından küçük oyuncular, oyun oynayabilmek için yemeklerini zamanında yemiyor, okula gitmiyor, geceleri uyumuyor. Devlet de bu yüzden bir yasak getirmek istiyor. Bu cezanın sebebi, bu şekilde açıklanınca kabul edilebilir görünebilir fakat 18 yaşından küçük insanlara da zorla bir şey yaptırmak, ne kadar sonuç verir? Ülkedeki birçok profesör de bu şekilde düşünüyor ve çocuklara zorla bir şeyi dayatmanın yanlış olduğunu düşünüyor. Önümüzdeki günlerde bu yasak ile ilgili neler yaşanacak, göreceğiz. Çünkü takipte kalacağız. Eğer sizler de bu durum hakkında bilgi almak isterseniz, bizleri takip etmeye devam edebilirsiniz.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.